GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΥΡΙΝΟΣ ΟΛΕΘΡΟΣ στην Εύβοια! ΟΙ ΦΛΟΓΕΣ μπαίνουν στις Γούβες και απειλούν το Πευκί...

Ανεξέλεγκτα μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στη βόρεια Εύβοια, με την πυρκαγιά να απειλεί ανθρώπινες ζωές, ενώ στο πέρασμά της αφανίζει χιλιάδες ...


Ανεξέλεγκτα μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στη βόρεια Εύβοια, με την πυρκαγιά να απειλεί ανθρώπινες ζωές, ενώ στο πέρασμά της αφανίζει χιλιάδες στρέμματα πρασίνου και σπίτια. 

Η κατάσταση στην περιοχή είναι δραματική. Κάτοικοι, οι οποίοι νιώθουν εγκαταλελειμμένοι από το κράτος, αναγκάζονται να αφήσουν τον τόπο τους για να σωθούν, παίρνοντας μαζί τους μόνο τα απολύτως απαραίτητα.

Το πρώτο μεγάλο πύρινο μέτωπο μπαίνει στο χωριό Γούβες, σε μία πορεία που οδηγεί στο Αρτεμίσιο, το Πευκί και τη θάλασσα, με τους εν λόγω οικισμούς να κινδυνεύουν. Λίγο μακρύτερα και από την άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινείται κατευθείαν προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες και, αν περάσει από αυτά τα δύο κομβικά σημεία, πλέον θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό.

Σημειώνεται πως στο Πευκί βρίσκονται ferry boat καθώς και δυνάμεις του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού που θα μεταφέρουν τους κατοίκους σε ασφαλές σημείο. Ειδικότερα, σε ετοιμότητα βρίσκονται τρία σκάφη του Λιμενικού, δυο πλοία και δυο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, ένα επιβατηγό, δυο τουριστικά σκάφη, αλιευτικά και ιδιωτικά σκάφη για πιθανή περισυλλογή κατοίκων και τουριστών.

Ήδη, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν εκκενώσει τα χωριά, ενώ στο σημείο φτάνουν συνεχώς κάτοικοι και παραθεριστές. Προς το παρόν, οι αρμόδιες αρχές έχουν προχωρήσει στη διάσωση και περισυλλογή 349 ατόμων.



Οργή και θυμός από τους κατοίκους
Θυμός, θλίψη και απογοήτευση κατακλύζουν τους κατοίκους.
Όλες αυτές τις ημέρες, πιστεύουν ότι εγκαταλείφθηκε η περιοχή τους για να σωθούν άλλες. Ότι δεν πήγαν εναέρια μέσα από την αρχή, υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις, και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ήταν λίγες.

Η απόγνωση των κατοίκων είναι ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους, καθώς βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη.

Εκατοντάδες σπίτια, αυτοκίνητα και επιχειρήσεις έχουν καεί και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, καθώς η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, με τους τοπικούς άρχοντες και τους κατοίκους να καταγγέλλουν εδώ και ημέρες -ειδικά από σήμερα το πρωί- την απουσία ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων.

«Η Πυροσβεστική δεν είναι αρκετή, είναι δύσβατες οι περιοχές εκεί. Σας παρακαλώ να κάνετε κάτι! Δεν φυσάει καθόλου, έχει άπνοια. Όλος ο καπνός έχει κατέβει κάτω. Είμαστε με πετσέτες στο πρόσωπο μέσα στο σπίτι μας. Ούτε στη θάλασσα δεν μπορούμε να πάμε. Όλη η βόρεια Εύβοια έχει εξαφανιστεί από το χάρτη. Είμαστε σε απόγνωση, θέλουμε να βοηθήσουμε και δεν μπορούμε. Όσοι φεύγουν από τα σπίτια τους έρχονται σε χειρότερο μέρος εδώ. Δε θα προλάβουν ούτε τα ferry boats ούτε τίποτα. Έχουμε έλλειψη σε καύσιμα, δεν μπορούμε καν να μετακινηθούμε! Κάνουμε έκκληση, είμαστε μόνοι μας!» κατήγγειλε κάτοικος της Ιστιαίας στο MEGA.

Τι συμβαίνει με τα εναέρια μέσα
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, που προχώρησε σε εξηγήσεις για το πώς επιχειρούν στην Εύβοια, είπε πως θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Συγκεκριμένα αυτές είναι: το πώς θα πάνε, πώς θα ρίξουν και πώς θα φύγουν.
Ο ίδιος κατά την έκτακτη ενημέρωση εξήγησε πως η χαμηλή ορατότητα, οι αναταράξεις, τα ρεύματα και το μικροκλίμα δημιουργούν δυσκολίες στην πτήση των εναέριων μέσων.
Είχε προηγηθεί διευκρίνισή του πως οι πτήσεις των 17 μέσων λόγω του καπνού γίνονται στοχευμένα και γύρω από οικισμούς. Τόνισε, πάντως πως οι δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς, ενώ στην Εύβοια συνδράμουν και 100 πυροσβέστες από την Ουκρανία και 112 από τη Ρουμανία.

 

Σε κατάσταση μεγίστης ετοιμότητας οι υγειονομικές δομές
Την ίδια στιγμή, σε κατάσταση μεγίστης ετοιμότητας βρίσκονται οι υγειονομικές δομές γύρω από την Εύβοια. Το παλαιό Νοσοκομείο Χαλκίδας έχει προετοιμασθεί κατάλληλα και είναι έτοιμο να δεχθεί για φιλοξενία πυρόπληκτους πολίτες.

Ειδικότερα, έπειτα από επικοινωνία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και υπό το συντονισμό της 5ης ΥΠΕ:
4 επιπλέον ασθενοφόρα, επανδρωμένα με ιατρικό προσωπικό, ενισχύουν την περιοχή της Ιστιαίας στη Β. Εύβοια, τα οποία θα παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες στον Αγιόκαμπο, από όπου μεταφέρονται πολίτες με πλωτά μέσα προς Αιδηψό και όπου αλλού απαιτηθεί.
Το Κέντρο Υγείας Σκιάθου έχει τεθεί σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας, για την περίπτωση που θα μεταφερθούν στη Σκιάθο πολίτες από το λιμάνι του Μαντουδίου.
Το παλαιό Νοσοκομείο Χαλκίδας έχει προετοιμασθεί κατάλληλα και είναι έτοιμο να δεχθεί άμεσα για φιλοξενία 52 πυρόπληκτους πολίτες που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας (με δυνατότητα αύξησης σε 90).
Το παλαιό Νοσοκομείο Χαλκίδας πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφαλή διαμονή των πυρόπληκτων πολιτών (Κλίνες, κλιματισμός, φύλαξη, καθαριότητα κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση