GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ! ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται...

Σε ανακοινώσεις για τα μέτρα δημόσιας υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες πρόκειται να προβεί στις 12 το μεσημέρι σήμερα  ο υπουργ...



Σε ανακοινώσεις για τα μέτρα δημόσιας υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες πρόκειται να προβεί στις 12 το μεσημέρι σήμερα 
ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Στις ανακοινώσεις θα συμμετέχει και η Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στο υπουργείο Υγείας.

Τα μέτρα που έρχονται
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε πως «με δεδομένη τη δυνατότητα ασφαλούς, γρήγορου και αποτελεσματικού εμβολιασμού και με δεδομένη την αναβάθμιση του ΕΣΥ, είμαστε έτοιμοι να περάσουμε με τολμηρότερο και ασφαλέστερο βηματισμό στην προσπάθεια περαιτέρω αποκατάστασης της ζωής».

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές,  το επιτελείο της κυβέρνησης δεν προτίθεται να αλλάξει τη θέση του σχετικά με την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θέατρα και κινηματογράφους, οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς. Το ίδιο ισχύει και για τα γήπεδα.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι καθώς οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινώνονται, οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δυνατότητα να εισέλθουν σε χώρους ψυχαγωγίας, ενώ αντίθετα, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν απρόσκοπτα, επιδεικνύοντας απλώς το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους.

Το σκεπτικό πίσω από την κυβερνητική στρατηγική είναι ότι η έξοδος για ψυχαγωγία αποτελεί επιλογή παρά ανάγκη -σε αντίθεση με την εργασία ή τις αγορές αγαθών. Συνεπώς, όπως τουλάχιστον υποστηρίζεται από την κυβέρνηση "εφόσον οι μη εμβολιασμένοι αρνούνται να προστατευθούν από τον κορωνοϊό, ενώ όλα τα εμβόλια είναι πλέον διαθέσιμα, η ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι της πανδημίας συνεπάγεται ότι η δική τους σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με διαφορετικούς ρυθμούς".

Με ανάλογο τρόπο θα λειτουργήσουν και άλλοι τομείς δραστηριότητας, όπως η εκπαίδευση με την έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους.

Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με ευθύνη του εργαζομένου.

Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο επίσης παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).

Γεραπετρίτης: Όσοι εμβολιάστηκαν θα πρέπει να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή
Ενόψει των μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, ο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε -μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega- πως η εφετινή χρονιά είναι διαφορετική από την περσινή. Υπενθύμισε ότι πέρσι δεν ξέραμε αν και πότε θα έχουμε εμβόλια τα οποία εφέτος είναι διαθέσιμα για όλο τον πληθυσμό και μπορεί ο οποιοσδήποτε να κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό του ακόμα και αύριο με όποιο εμβόλιο επιθυμεί.

«Όσοι εμβολιάστηκαν θα πρέπει να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή, είναι θέμα ηθικής και θέμα μέτρου», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «όσον αφορά τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν πολύ αυστηρά υγειονομικά μέτρα, να τεστάρονται και να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες».

Επ’ αυτού διευκρίνισε πως όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα συναντήσουν και μια σειρά από περιορισμούς σε υπηρεσίες όπως η ψυχαγωγία και η διασκέδαση. «Είναι διαφορετικό να έχεις πρόσβαση σε μία αναγκαία υπηρεσία σε σχέση με δραστηριότητα ψυχαγωγίας. Άλλη η περίπτωση χώρων όπου υπάρχει υποχρεωτική η μάσκα όπως το θέατρο και ο κινηματογράφος και διαφορετικοί οι χώροι που εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν να φοράμε διαρκώς μάσκα όπως είναι η εστίαση», πρόσθεσε.

Επιπλέον άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε μεταγενέστερη φάση. «Παραμένει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση του μέτρου αυτού σε μεταγενέστερο χρόνο, αναλόγως με την εξέλιξη του ιού και των δεδομένων», είπε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση