GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ! Μετωπική αντιπαράθεση (σε επίπεδο αρχηγών) στην Βουλή για τις φωτιές...

Σε μετωπική αντιπαράθεση -που θύμισε πάντως επανάληψη του παρελθόντος...- οδηγήθηκαν κατά τις δευτερολογίες τους Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλ...


Σε μετωπική αντιπαράθεση -που θύμισε πάντως επανάληψη του παρελθόντος...- οδηγήθηκαν κατά τις δευτερολογίες τους Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, με αναφορές τόσο στα πρόσφατα κυβερνητικά πεπραγμένα για τη διαχείριση των πυρκαγιών αλλά και με μία ακόμη σύγκρουση για την πυρκαγιά στο Μάτι.

Η φράση που φάνηκε να οδηγεί σε «ανάφλεξη» τη συζήτηση προήλθε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κλείνοντας την πρωτολογία του ανέφερε:

«Θαρρώ πως έρχεται η στιγμή κύριε Μητσοτάκη, που θα υπάρξει ένα διαφορετικό μήνυμα εκκένωσης στο 112. Αυτή τη φορά όχι από σας προς τους πολίτες, αλλά από τους πολίτες προς εσάς», ενώ νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει υποκριτική τη συγγνώμη του πρωθυπουργού.

Μητσοτάκης: Στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα, στην άλλη φέρετρα
Σε έντονο ύφος ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Αναγνώρισα τα λάθη, που κάναμε, ζήτησα εκ νέου συγγνώμη, και πρότεινα λύσεις (…) Δεν είστε εσείς ο πήχης, δεν συγκρινόμαστε με εσάς. Δυσκολεύομαι να καταλάβω το μαύρο χιούμορ σας με το 112 ότι ο λαός θα μας στείλει μήνυμα εκκένωσης(…)«Εσείς τρία χρόνια μετά το Μάτι πως απαντάτε σε αυτήν την κυρία, που λέει πως θα αισθανόσουν εάν έκλαιγες πάνω από τη μητέρα σου που είχε γίνει κούτσουρο; Ούτε σήμερα έχετε καταλάβει τι έγινε στο Μάτι.

Εσείς που στήνατε επικοινωνιακό σόου με τους Υπουργούς και λέγατε στους πυρόπληκτους τι να τα κάνετε τα 2.000 ευρώ. Σας ασκήσαμε κριτική για το άθλιο επικοινωνιακό σόου που στήσατε ενώ γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη, δεν έχετε ούτε σήμερα καμία ενσυναίσθηση. Ο λαός θα θυμάται πως στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα».

Τσίπρας: Απέτυχε το επιτελικό κράτος
Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας επέμεινε στις κατηγορίες του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και στις αιτιάσεις του για την «ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους».
«Έχετε κάτι να απαντήσετε για το σήμερα, γιατί εμείς για το Μάτι κριθήκαμε στις εκλογές». Θύμισε παλαιότερη συνάντηση που είχε με τον κ. Μητσοτάκη: «Ήταν τότε που ο κ. Χρυσοχοΐδης, που κάθετε σήμερα δίπλα σας, για όσο κάθεται, γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα, είχε πει ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι”. Σας είχα πει τότε ότι σας εύχομαι προσωπικά να μην σας τύχει μία τέτοια τραγωδία. Τότε ζητούσατε τις παραιτήσεις μας…επειδή όμως έχει ο καιρός γυρίσματα, τώρα αντιμετωπίζετε εσείς μία καταστροφή». Θύμισε ότι 15 ημέρες μετά το Μάτι συνομίλησε με τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη να δρομολογήσει την αποχώρησή του, όπως και έγινε, και ρώτησε: «Εσείς έχετε κάνει αντίστοιχη συζήτηση με τον κ. Χρυσοχοΐδη ή κρατούσε την μάνικα και θα τον ανταμείψετε;».

Γενικεύοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Το επιτελικό κράτος μπορεί να ήταν καλή ιδέα, αλλά απέτυχε παταγωδώς και σήμερα είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο». Σημείωσε δηκτικά, ότι υπάρχει ένα επιτελικό σχήμα 58 υπουργών, ίσως το πολυπληθέστερο σχήμα της μεταπολίτευσης. «Είναι ειρωνεία ότι δεν μπορείτε να έχετε ένα σχήμα που να αντιστοιχίζεται με αυτό που λέτε επιτελικό κράτος». Κλείνοντας την σχετική αναφορά, είπε στον κ. Μητσοτάκη: «Καλύτερα να μιλάτε λιγότερο και να πράττετε περισσότερο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε στοιχεία για να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα είχε τις χειρότερες επιδόσεις στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στις χώρες της Μεσογείου που είχαν παρόμοιες συνθήκες.
Επιχείρησε να απαντήσει στο επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι με το σχέδιο εκκενώσεων σώθηκαν ανθρώπινες ζωές λέγοντας: «Πράγματι, είναι προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή, αλλά δεν είναι η μόνη προτεραιότητα και όλα τα άλλα γαία πυρί μειχθήτω». Τέλος, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν συνέχισε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που βασιζόταν στο πρόγραμμα Γκολντάμερ και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ακύρωσε την πρόσληψη 500 δασολόγων, όπως και για την παράταση του προγράμματος για τους 5.000 εποχικούς πυροσβέστες. Υποστήριξε ακόμη, απαντώντας στον πρωθυπουργό: «Είπατε ψευδώς ότι εσείς φροντίσατε για τα εναέρια μέσα. Τα μέσα που επιχειρούσαν ήταν από τον διαγωνισμό που έγινε το Μάιο του 2019. Εσείς δεν προσθέσατε μέσα, εκτός αν έγινε διαγωνισμός και δεν τον ξέρουμε…προσπαθείτε να φύγετε, να διαφύγετε από τις ευθύνες σας με ψεύδη και ανακρίβειες ακόμη και σήμερα». Γενικότερα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν εφάρμοσε το πρόγραμμα Γκολντάμερ για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας.

«Ταμείο» γίνεται στις εκλογές
«Δεν κρινόμαστε για αυτά που λέμε άλλα για αυτά που κάνουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός στην τριτολογία του, μιλώντας αμέσως μετά την δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα. «Το επιτελικό κράτος ως μία μορφή λογοδοσίας, συντονισμού και αυτό θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Το ταμείο γίνεται την ώρα των εκλογών. Καταλαβαίνω ότι δεν έχετε καμία πρεμούρα να ζητήσετε εκλογές. Τους λόγους τους γνωρίζετε» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε «Κύριε Τσίπρα λέτε ψέματα για τα εναέρια μέσα. Προστέθηκαν μέσα και φέτος και είχαμε τα περισσότερα από ποτέ.
Γιατί δεν πετάει το Μπέριεφ κ. Σπίρτζη; Θέλατε να το απογειώσουμε όταν η εταιρεία ζητούσε αυξημένη συντήρηση;», ενώ απαντώντας σε όσα αναφέρθηκαν για το επιτελείο του Πυροσβεστικού Σώματος, είπε: «Ο κ. Τσουβάλας απαλλάχθηκε από τη δικαιοσύνη επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ ως μη έχων ευθύνη για το ζήτημα Ματιού. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Κολοκούρης προήχθη δύο φορές, τον κάνατε υποστράτηγο και την 1η Φεβρουαρίου του 2019 τον κάνατε υπαρχηγό, αντιστράτηγο. Για να μη θυμίσω στο σώμα ποιον είχατε αρχηγό της πυροσβεστικής τότε. Τον κύριο αυτόν που πηγαινοερχόταν στις προεκλογικές σας συγκεντρώσεις».

Με αναφορά στην πανδημία ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις καταστροφικές πυρκαγιές, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.
«Τρεις μήνες πριν μας λέγατε ότι η πανδημία είναι υπό έλεγχο, οι εμβολιασμοί προχωρούν, η χώρα ανοίγει με ασφάλεια για τον τουρισμό». Ωστόσο, «Έχετε αποτύχει σε όλα τα επίπεδα. Το επιτελικό κράτος δεν λειτουργεί. Η πανδημία είναι εδώ και χθες είχαμε ρεκόρ κρουσμάτων» σημείωσε η κα Γεννηματά και κλείνοντας την αναφορά της στην πανδημία συμπλήρωσε: «Οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν. Την περίοδο του καλοκαιριού δεν υπήρχε κανένας έλεγχος. Δεν έχει στηρίξει το ΕΣΥ για να αντέξει το επόμενο διάστημα. Δεν καταφέρετε να πείσετε τους πολίτες να εμβολιαστούν».

Αναφερόμενη στη συνέχεια στο θέμα της σημερινής συζήτησης στη Βουλή, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι «η καταστροφή από τις πυρκαγιές είναι πρωτοφανής» και «αποδείχτηκε η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους. Το σύστημα πολιτικής προστασίας δοκιμάστηκε και απέτυχε» ενώ απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό συμπλήρωσε: «Οι πυρκαγιές δεν σβήνονται με επικοινωνιακά σόου. Η συγγνώμη σας ήταν προσχηματική. Οι ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν, με απομάκρυνση από τις θέσεις τους των υπευθύνων υπουργών».

«Μας είπατε εδώ ότι πετύχατε τους στόχους σας με τα δάση να καπνίζουν ακόμη. Από τότε που ανακαλύφθηκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο» συνέχισε η Φώφη Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Το 2007 έφταιγε ο στρατηγός άνεμος, το 2021, με άπνοια, θυμηθήκατε την κλιματική κρίση, αλλά δεν μπορείτε να εξηγήσετε γιατί η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε καμένες εκτάσεις από πυρκαγιές».
Κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας για τη Βόρεια Εύβοια. Επεσήμανε την παντελή έλλειψη συντονισμού και μίλησε για πίνγκ-πόνγκ για την ανάληψη των ευθυνών. « Η κλιματική κρίση , κ. Πρωθυπουργέ, δεν είναι άλλοθι για την ανεπάρκειά σας. Απέτυχε το συγκεντρωτικό σύστημα Πολιτικής Προστασίας που ποτέ δεν λειτούργησε αποκεντρωμένα. Όλα τα συγκεντρώσατε στον αρμόδιο υφυπουργό», τόνισε η κ. Γεννηματά.
Για την επόμενη μέρα σχετικά με την ανασύνταξη των καμένων περιοχών καθώς και της κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης τους, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε συνεννόηση με διάλογο των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή κι όχι απ’ ευθείας αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες.

«Τίποτε λιγότερο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από την γρήγορη, άμεση και καθολική, 100% αποζημίωση για όλους τους πυρόπληκτους», υπογράμμισε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. 
 «Καθολική αποζημίωση, σημαίνει ότι ο κάθε πυρόπληκτος θα αποζημιωθεί, για όλα, άμεσα και χωρίς κανένα εμπόδιο, από το πρώτο ζώο, τη ρίζα, το σπίτι του, είτε είναι σημαδεμένο, ασφαλισμένο είτε όχι», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να προχωρήσει και πλήρης διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο, προς τις τράπεζες, προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όλων των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν. Ειδικά δε για τους πυρόπληκτους που ζούσαν από το δάσος, όπως είναι οι ρετσινάδες της Β. Εύβοιας, ο γγ του ΚΚΕ είπε πως απαιτείται να εξασφαλιστεί γι΄αυτούς μόνιμη εργασία, με μισθό και δικαιώματα, για την αναδάσωση και συντήρηση του δάσους. Ζήτησε επίσης, μόνιμα και επαρκή μέτρα εισοδήματος σε αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, εργαζόμενους σε κάθε πληγείσα περιοχή. Παράλληλα πρέπει, όπως τόνισε, να προχωρήσουν άμεσα εκτεταμένα αντιδιαβρωτικά μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

«Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου, μπροστά στο φθινόπωρο και τον χειμώνα, ειδικά για την Εύβοια που είναι επιβαρυμένη από προηγούμενες φυσικές καταστροφές και φαινόμενα, πρέπει να προχωρήσετε άμεσα στα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, για να μη θρηνήσουμε ζωές. Δεν μας αρκούν οι γενικές υποσχέσεις από το βήμα της Βουλής», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι «αυτό φωνάζει ο εργατικός κόσμος, στην Εύβοια και παντού αλλού, που κάθε χρόνο καίγεται και μετά πνίγεται» και «δεν τους αρκούν οι υποσχέσεις που είναι χωρίς αντίκρισμα αφού ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις και τα έργα υποδομής, από τις προηγούμενες καταστροφές».

Ως προς τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε, εκ προοιμίου πως «όσο κρίσιμο είναι να αποκατασταθούν οι πληγέντες και να αποκατασταθεί πλήρως ό,τι κατέστρεψε η φωτιά, άλλο τόσο κρίσιμο είναι να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες και να αναδειχθούν οι αιτίες για το πώς φτάσαμε ως εδώ».

«Μπορείτε να ζητάτε όσες συγγνώμες θέλετε. Μπορείτε να επικαλείστε λάθη, παραλείψεις, να υπόσχεστε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν. Όμως εδώ δεν μιλάμε για ένα άλλο καλοκαίρι, με μεγάλες πολυήμερες φωτιές. Μιλάμε για μια τεράστια οικολογική καταστροφή, μιλάμε για καταστροφή λαϊκών περιουσιών», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι αυτή η τεράστια καταστροφή οφείλεται στην απουσία ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, οφείλεται στην απουσία σύγχρονου επιστημονικού σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη, και εξειδικευμένο για κάθε δασικό σύμπλεγμα.

«Πρέπει όλη η Βουλή και οι πολιτικοί αρχηγοί να ευχαριστήσουν όλες τις χώρες που βοήθησαν στις δύσκολες ώρες που πέρασε η Ελλάδα» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.
«Κάνατε ένα λάθος όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, γιατί είναι χρέος τιμής για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Πρέπει όλη η Βουλή και οι πολιτικοί αρχηγοί να ευχαριστήσουν όλες τις χώρες που βοήθησαν στις δύσκολες ώρες που πέρασε η Ελλάδα» είπε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις καταστροφικές πυρκαγιές, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. 

Αναφερόμενος στις φωτιές, «πάμε στην ουσία της συζήτησης τώρα. Μας είπατε ότι φταίει κλιματική αλλαγή, ο καύσωνας. Ότι τα φτιάξατε όλα καλά. Τότε γιατί κάηκε η Ελλάδα;» ρώτησε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, για να συνεχίσει λέγοντας: «Σας λένε ψέματα οι σύμβουλοί σας και αυτό με ενοχλεί ως άνθρωπο».
«Είπατε ότι πετούσαν 74 πτητικά μέσα. Από τα 9 καναντέρ πετούσαν τα 4. Από τα 25 Σινούκ πετούσαν τα 4. Ή σας κρύβουν την αλήθεια οι σύμβουλοί σας, ή δεν λέτε την αλήθεια κύριε Μητσοτάκη» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και συμπλήρωσε: «Τα πτητικά μεσα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα πρώτα δέκα λεπτά. Αν αρπάξει η φωτιά, ζήτω που καήκαμε»…

Ωστόσο, «κάνατε ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Ακούσατε την πρότασή μας για έναν ενιαίο φορέα που θα έχει τον έλεγχο και την επιστασία. Αποφάσισε σωστά η ΝΔ γιατί άκουσε εμάς. Πρέπει να ακούτε. Δεν ισχύει το κάλλιο αργά παρά ποτέ» επισήμανε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Κατά το πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, στις καταστροφικές πυρκαγιές «κάηκε το μέλλον περιοχών της χώρας» και πως «ζωή στα καμένα δεν θα υπάρχει για τα επόμενα δέκα χρόνια».

Καμία αλλαγή στη χρήση γης για 30 χρόνια με παράλληλη φυσική αναδάσωση και καμία ανεμογεννήτρια στη στεριά με στήριξη των θαλάσσιων ανεμογεννήτριων, ήταν οι τρεις προτάσεις που κατέθεσε ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης κατά την πρωτολογία του στη Βουλή.
«Υπάρχει αυτό το γενικό συναίσθημα, το οποίο έχουν και οι πυροσβέστες μας. Το να καθόμαστε να τους χειροκροτούμε, όπως κάναμε και με τους υγειονομικούς δεν τους βοηθάει. Νιώθουν παρατημένοι. Πολύ φοβάμαι ότι αυτή η σειρά μονολόγων που ακολουθούμε εδώ, καθιστά τη Βουλή μη αντάξια των περιστάσεων. Κυρίως τους ανθρώπους που μας βλέπουν την ώρα που νιώθουν αβοήθητοι» είπε ο κ. Βαρουφάκης. Μάλιστα αναφέρθηκε και στις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων:
«Διαφωνώ με τον κύριο Τσίπρα που είπε ότι είναι προσωπική ευθύνη του κυρίου Μητσοτάκη οι πυρκαγιές. Τόσο στο Μάτι πριν τρία χρόνια, όσο και για τις τωρινές πυρκαγιές, ευθύνεται αυτό το υπαναπτυξιακό μοντέλο που υπάρχει στη χώρα χρόνια τώρα. Ένα μοντέλο από τη δεκαετία του ’50 που χρεοκόπησε και προχωράει χρεοκοπημένο. Ένα μοντέλο για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ζητήσει ποτέ συγγνώμη, αλλά η παράταξη του ήταν στην καρδιά αυτού του μοντέλου» τόνισε ο γραμματέας του ΜεΡΑ25.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση