GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΡΓΑ! Και η Γερμανία θα συνδράμει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών...

Πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία και την Έσση και κλιμάκιο από τον οργανισμό Τεχνικής Βοήθειας της Γερμανίας αναμέν...



Πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία και την Έσση και κλιμάκιο από τον οργανισμό Τεχνικής Βοήθειας της Γερμανίας αναμένεται να συνδράμουν την προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Ελλάδα, δήλωσε εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Οι λεπτομέρειες σχετικά με το πού θα επιχειρήσουν, την ώρα αναχώρησής τους και τη διαδρομή τους είναι, αυτή την ώρα, αντικείμενο συντονισμού με τις ελληνικές αρχές, επισημαίνει το dpa και αναφέρει ακόμη ότι η Γερμανία προσφέρθηκε να υποστηρίξει την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, μισθώνοντας ελικόπτερα με την απαιτούμενη χωρητικότητα. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η χρήση των ελικοπτέρων θα ζητηθεί από την Ελλάδα, διευκρινίζεται.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας Καταστροφών, το Κοινό Κέντρο Αναφοράς και Κατάστασης Ομοσπονδίας και Κρατιδίων, από κοινού με το Κέντρο Συντονισμού Έκτακτων Μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν οργανώσει δύο μονάδες πυρόσβεσης από το έδαφος, ενώ περαιτέρω βοήθεια είναι υπό επεξεργασία.

Η Πυροσβεστική της Βόνης θα διαθέσει 52 στελέχη και 17 οχήματα και η Πυροσβεστική της Έσσης 164 στελέχη και 27 οχήματα. Επιπλέον, σήμερα πέταξε στην Ελλάδα μία ομάδα ειδικών, προκειμένου να αποκτήσει εικόνα της κατάστασης στα περίχωρα της Αθήνας.

Επισημαίνεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν επικρίνει το γεγονός ότι η Γερμανία δεν είχε μέχρι τώρα αποστείλει βοήθεια στην Ελλάδα, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες είχαν ήδη διαθέσει πυροσβεστικά ελικόπτερα.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να συμμετάσχει στα μέτρα βοήθειας για την Ελλάδα, στο πλαίσιο των υπαρχουσών δυνατοτήτων», δήλωσε στο dpa η Φραντσίσκα Μπράντνερ, υπεύθυνη των Πρασίνων για την ευρωπαϊκή πολιτική και υπενθύμισε ότι οι Πράσινοι ζητούν εδώ και καιρό από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση «να αγοράσει πυροσβεστικό αεροσκάφος για τη Γερμανία, αλλά και για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Μεσοπρόθεσμα, «πρέπει να ενισχύσουμε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό της πολιτικής προστασίας και να τον ευθυγραμμίσουμε με την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της. Στο μεταξύ, γερμανικά πυροσβεστικά ελικόπτερα θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν», προσέθεσε η Μπράντνερ.

Για το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων (FDP) για θέματα δασικής πολιτικής, Καρλχάιντς Μπούζεν, τόνισε ότι η Γερμανία θα έπρεπε να έχει λάβει ενεργό μέρος στην επέκταση του ευρωπαϊκού στόλου πυροσβεστικών αεροσκαφών.

«Οι δασικές πυρκαγιές που μαίνονται αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή Μεσόγειο και στην Τουρκία έχουν λάβει ήδη καταστροφικές διαστάσεις. Η τεράστια ξηρασία των τελευταίων ετών δείχνει ότι αυτός ο κίνδυνος υπάρχει και στην Κεντρική Ευρώπη και ότι μεγαλύτερα σενάρια δασικών πυρκαγιών είναι πλέον αρκετά ρεαλιστικά για τη Γερμανία, η οποία πρέπει να αποκτήσει σύντομα το δικό της πυροσβεστικό αεροσκάφος», δήλωσε ο Μπούζεν.

«Σε περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών, όπως οι δασικές πυρκαγιές, απαιτείται ευρωπαϊκή αποτελεσματικότητα και κοινή δέσμευση, γι’ αυτό δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνες τις άλλες έξι χώρες της ΕΕ, που έχουν ήδη εμπλακεί στον ευρωπαϊκό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών», επεσήμανε ο φιλελεύθερος πολιτικός και ανέφερε ότι η Γερμανία, λόγω της κεντρικής της θέσης στην Ευρώπη, θα ήταν ιδανική ως βάση για ένα στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση