GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΟΣΟ ΤΥΧΑΙΕΣ ήταν οι τελευταίες πυρκαγιές; ΤΙ ΑΝΑΖΗΤΑ το P-8 Poseidon από την Κρήτη μέχρι την Βόρεια Εύβοια...

Πέτρος Ούτσης   Το 2020 η Ελλάδα προσπάθησε να νοικιάσει το πυροσβεστικό αεροπλάνο τύπου Beriev Be-200 αλλά η ιδιοκτήτρια εταιρεία το είχε ...


Πέτρος Ούτσης 

Το 2020 η Ελλάδα προσπάθησε να νοικιάσει το πυροσβεστικό αεροπλάνο τύπου Beriev Be-200 αλλά η ιδιοκτήτρια εταιρεία το είχε ήδη παραχωρήσει στην Τουρκία. Το 2021 η Ελληνική κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι το καλοκαίρι δεν θα είναι ήσυχο όπως θα ήθελαν πολλοί, πρόλαβε τους Τούρκους και νοίκιασε το θηριώδες αεροσκάφος. Ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν έμεινε μόνο εκεί και έχοντας σαφείς εντολές από όσους είχαν σχετικές πληροφορίες προχώρησε στην επιπλέον ενοικίαση 6 Ισπανικών ελικοφόρων Air- Tractor Fire Boss, 10 ελικοπτέρων Ericson έναντι 9 του 2020 και 12 πυροσβεστικών ελικοπτέρων Μ-8. Την ίδια στιγμή δόθηκαν σαφείς εντολές σε Περιφέρειες και Δήμους για αντιπυρικές ζώνες σε κρίσιμες υποδομές.

Αυτό που επισημαίνω με τα παραπάνω είναι ότι η Ελληνική κυβέρνηση γνώριζε και προσπάθησε να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση πολλαπλών κινδύνων και όχι να προετοιμαστεί απλά για την διαχείριση μιας καλοκαιρινής περιόδου και την αντιμετώπιση κάποιων πυρκαγιών. Το ίδιο ακριβώς έγινε τον Οκτώβριο του 2019 όταν ομάδα Αμερικανών έφτασαν στην Ελλάδα για να συνδράμουν στην ψηφιακή μετάβαση του κράτους που βοήθησε στην Πανδημία τον Μάρτιο του 2020, το ίδιο ακριβώς έγινε τον Νοέμβριο του 2019 όταν ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης βρέθηκε στον Έβρο και προετοίμασε την άμυνα μαζί με το Δ Σώμα Στρατού που βοήθησε στην επίθεση στις Καστανιές και σε όλο τον Έβρο, το ίδιο ακριβώς έγινε το καλοκαίρι του 2020 όταν Σύμμαχοι μαζί με την Ελληνική πλευρά προετοίμαστηκαν για την επικοινωνιακή και συμβατική επίθεση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά κυρίως, το ίδιο ακριβώς έγινε τον Ιανουάριο του 2020 όταν Σύμμαχοι της χώρας μαζί με αρμόδια υπουργεία προετοίμασαν την Ασφάλεια των υποδομών σε όλη την χώρα, και αναφέρομαι στις κυβερνοεπιθέσεις.
Είναι εμπρησμοί οι τελευταίες πυρκαγιές;

Όποιος θεωρεί ότι είναι αποτέλεσμα εμπρησμών κάνει λάθος, όπως και όποιος θεωρεί ότι είναι αποτέλεσμα αμέλειας η κλιματικής αλλαγής κάνει λάθος. Η πραγματικότητα είναι κάπου στην μέση και έτσι, η κλιματική αλλαγή δημιούργησε τις συνθήκες, η αμέλεια κάποιων προκάλεσε πυρκαγιές όπως και η ψυχική αναταραχή άλλων, και στο τέλος όλο αυτο το εκμεταλλεύτηκαν όσοι έχουν συμφέρον για την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Αν δεν υπήρχε όλο το προηγούμενο 18μηνο, η εκτίμηση αυτή θα ήταν παρακινδυνευμένη, αλλά σήμερα πλέον δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Στην ερώτηση αν υπάρχουν αποδείξεις για την παραπάνω εκτίμηση, ότι την κατάσταση την εκμεταλλεύονται όσοι θέλουν την αποσταθεροποίηση της χώρας, η απάντηση είναι στην ειδησιογραφία και την αποκωδικοποίηση της και σε αυτό το σχετικό νήμα στο twitter

Ενώ λοιπόν οι πυργκαγιές θα έπρεπε να συσπειρώσουν τους πολίτες στην αντιμετώπιση και την στήριξη της πολιτείας λόγω του μεγέθους και των συνθηκών από τις οποίες προκλήθηκαν, οι πολίτες αναλώθηκαν στο να αντιμετωπίζουν ομάδες άλλων πολιτών οι οποίοι ποντάρουν στην καταστροφή και την αναταραχή. Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι καινούριο, το είδαμε τον Ιανουάριο του 2020 με το θέμα της Χάγης, στις Καστανιές, στον Έβρο και την νησίδα, στην Αν. Μεσόγειο, τον Κουφοντίνα και φυσικά με τον εμβολιασμό και την Πανδημία.

Οι ίδιες ομάδες που πρωτοστατούσαν σε αυτές τις αντιδράσεις, οι ίδιες ομάδες εδώ και λίγες ημέρες προσπαθούν να προκαλέσουν και πάλι αναταραχή. Και όταν περάσει η απειλή των πυρκαγιών το ίδιο σκηνικό θα το δούμε με το νέο αίτημα αποφυλάκισης του Κουφοντίνα σε λίγες ημέρες.
ΗΠΑ σε Συμμάχους: Στηρίξτε την Ελλάδα

Με την έναρξη των πυρκαγιών ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε τρεις σημαντικές συναντήσεις, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας στην Κέρκυρα, τον Ουκρανό Πρεσβη στην Αθήνα, την επιτετραμένη της Ρουμανίας στην Πρεσβεία, και τον Τζέφρι Πάιατ. Ο τελευταίος στις 4 Αυγούστου σε δήλωση του στο twitter σημείωνε, «την ώρα που οι Έλληνες σύμμαχοί μας αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του καύσωνα, των πυρκαγιών, των εκκενώσεων και της καταστροφής περιουσιών, εκφράζω τον θαυμασμό μου για το θάρρος σας και ευγνωμοσύνη στους πυροσβέστες, το προσωπικό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, την αστυνομία, την κυβέρνηση και τους εθελοντές που εργάζονται για να μας κρατήσουν όλους ασφαλείς»

Στις 6 Αυγούστου Τζέφρι Πάιατ αναφέρει σε δήλωση του «όπως όλοι στην Ελλάδα, έτσι και εμείς στη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Ελλάδα είμαστε σοκαρισμένοι από τις σκηνές καταστροφής που προκαλούνται από τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή» ενώ την ίδια στιγμή ανακοινώνεται ότι στις επιχειρήσεις λαμβάνει μέρος το αεροσκάφος αναγνώρισης P-8

Ταυτόχρονα με την παραπάνω ανακοινωση, Ρουμανία, Ουκρανία, Πολωνία ανακοινώνουν ότι στέλνουν περισσότερους από 300 πυροσβέστες στην Ελλάδα. Ενώ Αίγυπτος, Κροατία, Ισπανία, Ελβετία, Γαλλία, Σουηδία στέλνουν αεροσκάφη.

Μενέντεζ: Να βοηθήσουμε την Ελλάδα

Ένα πιο σαφές μήνυμα στήριξης της Ελλάδας ώστε να μην αντιμετωπίσει εσωτερικά προβλήματα, είχε στείλει και πάλι(!) στις 6 Αυγούστου ο Γερουσιαστής Μενέντεζ, «προσευχόμαστε για την υγεία και την ασφάλεια των φίλων μας σε όλη την Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη» . Είχε στείλει και το μήνυμα πως οι ΗΠΑ πρέπει να παράσχουν υποστήριξη και βοήθεια καθώς παρακολουθούμε τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Τι ψάχνει το P-8 Poseidon
Παρακολουθώντας την πτήση του P-8 Poseidon θα διαπιστώσει κανείς ότι η περιπολία του δεν γίνεται μόνο πάνω από τα μέτωπα των πυρκαγιών, αλλά πετά και πάνω από περιοχές στις οποίες δεν υπήρξε φωτιά, όπως η Κρήτη.

Το P-8 Poseidon, το πιο προηγμένο ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος στον κόσμο, είναι ένα τροποποιημένο Boeing 737 προσαρμοσμένο για υποβρύχιες έρευνες, ενώ μπορεί να ανιχνεύει εχθρικά υποβρύχια, πλοία επιφανείας, και άλλα αεροσκάφη. Το P-8 Poseidon, διαθέτει έναν αισθητήρα μαγνητικών ανωμαλιών στην ουρά του αεροσκάφους, που ονομάζεται Magnet Anomaly Detector (MAD).

Η μύτη του αεροσκάφους, κοντά στο πιλοτήριο, είναι εξοπλισμένη με οπτικούς και υπέρυθρους αισθητήρες (οι υπέρυθροι αισθητήρες χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση θερμότητας) και ενός συστήματος ραντάρ ενώ λειτουργεί ως ερευνητικό αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών,

Οι παραπάνω δυνατότητες επιτρέπουν στο αεροσκάφος να δει γρήγορα και άμεσα όχι μόνο την έναρξη νέας εστίας φωτιάς, αλλά και να παρακολουθήσει αν αυτή προέρχεται από σύγχρονες μεθόδους, όπως από την πτήση drones τα οποία μπορεί να είναι εφοδιασμένα με υλικό όπως ο Θερμίτης. Ένα μικρό drone και μόνο με μια ελάχιστη ποσότητα του υλικού αυτού, μπορεί να προκαλέσει τεράστια εστία πυρκαγιάς.

Ο εμπρησμός με μια τέτοια μέθοδο δεν είναι κάτι καινούριο και έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετές περιπτώσεις ενώ η αντιμετώπιση είναι δύσκολη. Ο τρόπος που αναπτύχθηκαν οι πυρκαγιές στην χώρα μας τις τελευταίες ημέρες δεν μπορούν να εξαντλτηθούν σε εμπρησμούς με αναπτήρες και μπουκάλια βενζίνης. Υπήρξαν εστίες σε απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές. Αυτό είχε σαν συνέπεια η Πυροσβεστική να μην μπορεί να φτάσει στην έναρξη της φωτιάς και αναγκαστικά να την αναμένει.

Γιατί ανακοίνωση εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων;
Στις 5 Αυγούστου ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, έπειτα από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στις πυργαγιές. Αυτή η εμπλοκή αφορούσε σύμφωνα με τις ανακοινώσεις:
Επιτήρηση από αέρος με όλα τα διαθέσιμα πτητικά μέσα
Και συνεχείς περιπολίες τμημάτων σε συνεννόηση με την Ελληνική Αστυνομία.

Από την πλευρά του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος επισήμανε στην ίδια ενημέρωση πως οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεργάζονται στενά με τον κρατικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση και κατάσβεση πυρκαγιών. Όμως οι ένοπλες δυνάμεις, με τους παραπάνω τρόπους συμμετέχουν κάθε χρόνο στην επιτήρηση για την εκδήλωση πυργκαγιών και το ίδιο έγινε και φέτος από την αρχή του καλοκαιριού.

Η ανακοίνωση και η συνέντευξη του Υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ έγινε για να σταλεί ένα μήνυμα προς όλους, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνουν ρόλο με τους μηχανισμούς που διαθέτουν.

Αν η Ελλάδα δέχεται μια ασύμμετρη επίθεση με βοήθεια από το εσωτερικό, τότε δικαιολογείται ο τρόπος ανακοίνωση




Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση