GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ «φωτιά»! Κοντά στο 1 ευρώ το μισό κιλό ψωμί...

Ανοδική πορεία ακολουθούν οι τιμές σε αρκετά βασικά αγαθά και υπηρεσίες, με τον πρόεδρο των αρτοποιών Μιχάλη Μούσιο και την πρόεδρο των Βεν...



Ανοδική πορεία ακολουθούν οι τιμές σε αρκετά βασικά αγαθά και υπηρεσίες, με τον πρόεδρο των αρτοποιών Μιχάλη Μούσιο και την πρόεδρο των Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, να μιλούν για ανατιμήσεις που φθάνουν κοντά στο 1 ευρώ το μισό κιλό ψωμί και γύρω στα 1,05 με 1,10 ευρώ το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.


Αναλυτικότερα,  κ. Μούσιος απέδωσε την αύξηση της τιμής του ψωμιού στη μεγάλη επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής. «Αυτό που βλέπω από τις ανατιμήσεις που έχουν γίνει ανά περιοχές η αύξηση κυμαίνεται σε 10 με 15 λεπτά. Το μισό κιλό ψωμιού προσεγγίζει πλέον το 1 ευρώ» τόνισε.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος των αρτοποιών ανέφερε ότι ο κλάδος έχει σημαντικές ανατιμήσεις σε όλες τις πρώτες ύλες για την παραγωγή άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων.
«Έχουμε στα λάδια, στις μαργαρίνες, στα βούτυρα και στα υλικά συσκευασίας που είναι μεγάλο το κόστος καθώς ξεπερνά το 40%. Αυτό ξεκίνησε σταδιακά σιγά σιγά αρχές χρόνου και τώρα είναι στην κορύφωσή του».

Η αύξηση στα άλευρα, συνέχισε ο πρόεδρος των αρτοποιών, είναι 32% και υπάρχει πληροφορία ότι επίκειται και άλλη αύξηση τον επόμενο μήνα, και έχουμε 120% με 130% αύξηση στην ενέργεια ανάλογα με τον πάροχο.

«Αυτό αντιστοιχεί σε ένα μέσο αρτοποιείο στα 1.000 ευρώ τον μήνα μόνο για το ρεύμα, εκτός του αέριο ή το πετρέλαιο. Έχουμε σημαντικές αυξήσεις» σημείωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή του ψωμιού διαμορφώνεται ελεύθερα. »Όπως είπε, την τιμή την καθορίζει ο κάθε αρτοποιός ανάλογα του κόστους παραγωγής και του ποσοστού που θα απορροφήσει και το τι θα μετακυλήσει στην κατανάλωση.
«Είναι μεγάλο το κόστος. Αν πάμε σύμφωνα με το κόστος παραγωγής θα μιλήσουμε για διπλασιασμό της τιμής του ψωμιού. »Αυτό όμως δε θα συμβεί, όπως έγινε τα τελευταία 13 χρόνια που περάσαμε μνημόνια, κρίση και δεν μετακυλήσαμε τίποτα στον καταναλωτή. »Τα αρτοποιία είναι οικογενειακές επιχειρήσεις», είπε.

Η εικόνα στα καύσιμα
«Τα καύσιμα έχουν ανέβει στην Ελλάδα, αλλά αυτό οφείλεται διεθνώς, όταν η τιμή Brent από πέρυσι 48,50 πήγε 77 δολάρια το βαρέλι όλοι αυτοί που διαχειρίζονται αυτό το υγρό στοιχείο θέλουν να βγάλουν τα σπασμένα» είπε από την πλευρά της η πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα.

Η κ. Ζάγκα απέδωσε την καθυστέρηση στην πτώση τιμών των καυσίμων όταν μειώνονται οι τιμές στις αγορές στο γεγονός ότι το λαθρεμπόριο δεν έχει παταχθεί.«Όταν αυξήθηκε ο Ειδικός Φόρος είχε στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου» ανέφερε, ζητώντας τη μείωση του ΕΦΚ. «Το 1/4 που μένει το 33 με 35%, το παίρνουν τα διυλιστήρια το υπόλοιποι το μοιράζονται οι εταιρείες πετρελαιοειδών οι μεταφορείς και εμείς. »Τι μένει; Ελάχιστο ποσοστό» δήλωσε η κ. Ζάγκα.


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση