GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ! ΕΙΣΒΟΛΗ τουρκικής φρεγάτας στα 2,5 μίλια από τις ακτές της Κρήτης...

Συνεχίζει τις ακραίες προκλήσεις η Τουρκία με ακόμη μία παρενόχληση ερευνητικού πλοίου με σημαία Μάλτας στα ανοιχτά της Κρήτης.   Σύμφωνα με...


Συνεχίζει τις ακραίες προκλήσεις η Τουρκία με ακόμη μία παρενόχληση ερευνητικού πλοίου με σημαία Μάλτας στα ανοιχτά της Κρήτης.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική φρεγάτα φαίνεται να πλησίασε τις ανατολικές ακτές του νησιού σε απόσταση μικρότερη των 6 ναυτικών μιλίων, στα 2,5 μίλια από τις ακτές, παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Σημειώνεται ότι το ερευνητικό πραγματοποιεί έρευνες για τον αγωγό EastMed.

Από την πλευρά τους, στρατιωτικές πηγές δεν επιβεβαίωναν την είσοδο της φρεγάτας της Τουρκίας στα ελληνικά χωρικά ύδατα και προσθέτουν ότι στην περιοχή πλέουν σκάφη του Λιμενικού Σώματος που παρακολουθούν τις κινήσεις του ερευνητικού πλοίου, το οποίο πλέει στην περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας.

Αυτή τη στιγμή η φρεγάτα Gemlik βρίσκεται στα 20 με 30 ναυτικά μίλια ανατολικά των ακτών της Κρήτης, ενώ το ερευνητικό πλοίο συνεχίζει κανονικά την πορεία του και συνεχίζει τη χαρτογράφηση της περιοχής. Σκηνικό έντασης όμως στήθηκε και στον αέρα καθώς την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, 26 αεροσκάφη της Τουρκίας προχώρησαν σε 17 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειώθηκαν και επτά εικονικές αερομαχίες.

Πρόκειται για μία τουρκική φρεγάτα κλάσης “G” και συγκεκριμένα την TCG Gemlik (F 492) και είναι αυτή που παρενοχλεί εδώ και ημέρες το Nautical Geo το οποίο εκτελεί έρευνες για λογαριασμό των Αθηνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Κάτι που αν ισχύει, οι Τούρκοι αμφισβητούν ακόμα και τα έξι ναυτικά μίλια και προς το παρόν από ελληνικής πλευράς υπάρχει μόνο… παρατήρηση.

Aπό το ΓΕΕΘΑ αναφέρουν πως η τουρκική φρεγάτα βρίσκεται εκτός περιοχής των 6 ναυτικών μιλίων, με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων αυτό όμως αναφέρεται στην τωρινή κατάσταση και δεν διευκρινίζει που βρίσκονταν η τουρκική φρεγάτα νωρίτερα.

Με βάση το ρεπορτάζ του Οpen η τουρκική φρεγάτα παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα για να εμποδίσει το πλοίο ερευνών να πραγματοποιήσει τις εργασίες του.

Σφοδρή ενόχληση στην Αθήνα
Αυτές οι κινήσεις προκαλούν σφοδρή ενόχληση στην Αθήνα, η οποία αρχικά προχώρησε σε διάβημα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε στη Νέα Υόρκη τους Ευρωπαίους ομολόγους του, χαρακτηρίζοντας «εκτός λογικής» τη συμπεριφορά της Άγκυρας. Επεσήμανε ότι η τουρκική συμπεριφορά έχει πλέον ξεφύγει από κάθε πλαίσιο της λογικής και βεβαίως δεν συνάδει καθόλου με την εικόνα «κανονικότητας» που επιθυμεί να προβάλει η Τουρκία, εικόνα η οποία, βεβαίως, ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση