GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΝΗΣΥΧΙΑ των σεισμολόγων! ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ οι 3 επίφοβες περιοχές για μεγάλους σεισμούς...

Θήβα, Νίσυρος, Δυτικός Κορινθιακός. Αυτές είναι οι τρεις περιοχές της Ελλάδας που παρακολουθεί σήμερα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο λόγω της ασ...



Θήβα, Νίσυρος, Δυτικός Κορινθιακός. Αυτές είναι οι τρεις περιοχές της Ελλάδας που παρακολουθεί σήμερα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο λόγω της ασυνήθιστης –αλλά προς το παρόν όχι ανησυχητικής– σεισμικής δραστηριότητάς τους.

Σε αυτές προστέθηκε και η Κρήτη, όπου συνεχίστηκε χθες η έντονη μετασεισμική ακολουθία, επιτείνοντας τις ήδη σοβαρές ζημιές. Τις σεισμόπληκτες περιοχές επισκέφθηκε χθες και ο πρωθυπουργός, υποσχόμενος ταχεία συνδρομή στους κατοίκους.

Η μετασεισμική δραστηριότητα από τα 5,8 Ρίχτερ της Δευτέρας ήταν έντονη και χθες, καθώς μέχρι το απόγευμα σημειώθηκαν περισσότερες από 15 δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ (η ισχυρότερη 5,3 Ρίχτερ, νωρίς χθες το πρωί). «Από τον Ιούνιο έως σήμερα έγιναν στην περιοχή 2.750 μικροσεισμοί, οι οποίοι “φωτογράφισαν” το ρήγμα από το οποίο προέρχονται», λέει  ο Ακης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. «Το ρήγμα αυτό δεν μπορεί να δώσει ισχυρότερο σεισμό, αυτή είναι η εκτίμησή μας. Ωστόσο, η μετασεισμική δραστηριότητα θα διαρκέσει αρκετά και ο κόσμος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να αποφεύγει τα κτίρια με ζημιές. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε να μεταφερθεί ο κόσμος σε ξενοδοχεία».

Η σεισμολογική δραστηριότητα στο νησί κινεί το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. «Συμφωνήσαμε να τοποθετηθούν 70 σεισμογράφοι σε όλο το νησί, να παραμείνουν εκεί για ένα έτος, ώστε κατόπιν, με τα κατάλληλα συστήματα, να υπολογίσουμε το πώς επηρεάζονται τα αστικά κέντρα του νησιού», αναφέρει ο κ. Τσελέντης. Η Κρήτη δεν είναι η μόνη περιοχή στην οποία το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο εστιάζει την προσοχή του.

«Παρακολουθούμε τη Θήβα, τη Νίσυρο, τον Δυτικό Κορινθιακό. Στη Θήβα υπάρχει ένα ρήγμα με δύο τμήματα. Το ανατολικό ενεργοποιήθηκε τον Δεκέμβριο και πρόσφατα ενεργοποιήθηκε το δυτικό. Το δυναμικό του δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, οπότε δεν μας ανησυχεί. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν μεγάλα ρήγματα, αλλά δεν έχουμε παρατηρήσει μετατόπιση των σεισμών σε αυτά. Στη Νίσυρο οι σεισμοί δεν έχουν σχέση με το ηφαίστειο, αλλά με κάποια ρήγματα που έχουν ενεργοποιηθεί το τελευταίο πεντάμηνο. Εκτιμώ ότι εκεί θα έχουμε κάποιο μεγάλο σεισμό, αλλά θα είναι υποθαλάσσιος. Τέλος, μικροσεισμική δραστηριότητα υπάρχει και στον Δυτικό Κορινθιακό, αλλά δεν έχουμε ενδείξεις για ενεργοποίηση μεγάλων ρηγμάτων».


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση