GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ! ΕΞΑΓΟΡΑΖΕΙ με 4.500.000 ευρώ ο Μητσοτάκης τον Ιερώνυμο...

Με …θυμιατό 4.500.000 ευρώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναζωογονεί τις σχέσεις της με την Εκκλησία και τα ιδρύματά της. Το Μαξίμου επέλεξε να «κλε...


Με …θυμιατό 4.500.000 ευρώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναζωογονεί τις σχέσεις της με την Εκκλησία και τα ιδρύματά της. Το Μαξίμου επέλεξε να «κλείσει» τώρα μια «ιερή» εκκρεμότητα πέντε μηνών και να ανοίξει τον κρατικό κορβανά για να ενισχύει οικονομικά με έκτακτη επιχορήγηση θρησκευτικούς φορείς την ώρα που ο αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος γίνονται απολογητές της κυβέρνησης ειδικά στο θέμα των εμβολιασμών.

Μμόλις πριν από τέσσερις ημέρες, και ενόψει ΔΕΘ, το Μαξίμου έδωσε το πράσινο φως για να βάλουν την υπογραφή τους ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως στην απόφαση με την οποία ορίζεται το συνολικό ύψος της έκτακτης επιχορήγησης προς τους θρησκευτικούς φορείς στο ποσό των 4.500.000 ευρώ το οποίο καταβάλλεται εφάπαξ στους δικαιούχους.

Τον περασμένο Μάρτιο, είχε έρθει …ουρανοκατέβατη – δια χειρός Νίκης Κεραμέως, υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και αν.υπουργού Θ.Σκυλακάκη – τροπολογία στη Βουλή που προέβλεπε την έκτακτη εφάπαξ επιχορήγηση των θρησκευτικών φορέων, και είχε ενταχθεί σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας σχετικά με τον Covid-19. Ψηφίστηκε ως άρθρο 104 του Νόμου 4790/2021, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την πανδημία και για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου τους. Όμως, δεν είχε ορισθεί το ύψος της επιχορήγησης. Έτσι, τώρα εκδόθηκε η υπουργική απόφαση που σε 10 άρθρα καθορίζει το πλαίσιο, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια κατανομής της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης των θρησκευτικών φορέων.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση (ΦΕΚ Β’, Αρ. Φύλλου 4191/10-9.2021)  δικαιούχοι θρησκευτικοί φορείς της εφάπαξ έκτακτης επιχορήγησης των 4.500.000 ευρώ είναι:
– Η Εκκλησία της Ελλάδος, η Εκκλησία της Κρήτης, οι Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκάνησου,
– το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (Κ.Ι.Σ.Ε.),
– τα Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα του άρθρου 12 ή του άρθρου 13 του ν. 4301/2014 (Α΄ 223),
– τα Θρησκευτικά Νομικά Πρόσωπα του άρθρου 3 και του άρθρου 13 του ν. 4301/2014 (Α΄ 223), που διαθέτουν άδειες ευκτήριου οίκου,
-οι Διαχειριστικές Επιτροπές Μουσουλμανικής Περιουσίας (Δ.Ε.Μ.Π.) και οι Βακουφικές Επιτροπές Μουσουλμανικής Περιουσίας (Β.Ε.Μ.Π.) του ν. 3647/2008 (Α΄ 37), όσον αφορά στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, που διαθέτουν άδειες τεμενών,
– οι Οργανισμοί Διαχείρισης Κτημάτων Βακούφ Ρόδου και Κω, που διαθέτουν άδειες τεμενών και
– οι θρησκευτικές κοινότητες που διαθέτουν άδειες ευκτήριου οίκου του α.ν. 1363/1938 (Α΄305).

Είναι αξιοσημείωτο ότι με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων θα προσδιορισθεί το ύψος του ποσού για κάθε δικαιούχο θρησκευτικό φορέα, το οποίο, πάντως, δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ για τον καθένα.

Ως κριτήρια για τη χορήγηση της έκτακτης επιχορήγησης λαμβάνονται υπόψη ιδίως , ο αριθμός των αδειοδοτημένων χώρων λατρείας και ειδικότερα ο αριθμός των ενοριακών ναών της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού, για την Εκκλησία της Ελλάδος, την Εκκλησία της Κρήτης και τις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσου, ο αριθμός των αδειοδοτημένων συναγωγών για το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, όσον αφορά στις Ισραηλιτικές Κοινότητες, ο αριθμός των αδειοδοτημένων ευκτήριων οίκων, για τις λοιπές θρησκευτικές κοινότητες.

Επίσης, λαμβάνεται υπόψιν ο αριθμός των θρησκευτικών λειτουργών, όπως αυτός προκύπτει από τα σχετικά αρχεία που τηρούνται στην Διεύθυνση Θρησκευτικής Διοίκησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και «το εν γένει φιλανθρωπικό έργο που επιτελούν οι δικαιούχοι θρησκευτικοί φορείς».

Ο χρόνος που επέλεξε η κυβέρνηση της ΝΔ να καθορίζει το ύψος της επιχορήγησης δεν είναι χωρίς σημασία. Η σύσφιξη των σχέσεων της κυβέρνησης με τους θρησκευτικούς φορείς εκκλησιαστικούς φορείς και ιδιαίτερα με την Εκκλησία της Ελλάδας προφανώς τίθεται σε προτεραιότητα. Αναζητά πολιτικά ερείσματα σε μια περίοδο που η δυσαρέσκεια στην ελληνική κοινωνία ενισχύεται. Παράλληλα, οι γαλάζιοι επιτελείς προβάλλουν την οικονομική επιχορήγηση στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ρόλου της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της φτώχειας και στη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών τμημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση