GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ΣΦΑΓΗ της Μεραρχίας Acqui στην Κεφαλονιά! Η ΗΜΕΡΑ που έγινε ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας...

Ειρηνη Γιαννουλου   21/9/1943  Η ημέρα που πραγματοποιήθηκε στην Κεφαλονιά ένα από τα ειδεχθεστερα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας.   Η σ...


Ειρηνη Γιαννουλου 
21/9/1943 
Η ημέρα που πραγματοποιήθηκε στην Κεφαλονιά ένα από τα ειδεχθεστερα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας.  

Η σφαγή της Μεραρχίας Acqui. 
Η Ιταλία, μετά την κατάληψη των Ιονίων νήσων τον Απρίλιο του 1941, επέβαλε στα νησιά καθεστώς κατεχόμενου προτεκτοράτου. Βασιζομενη δε στην μακρόχρονη ενετική κατοχή, αποσκοπούσε στην προσάρτηση των νήσων.
Ο λαός έχοντας στη μνήμη του τους εθνικοαπελευθερωτικους αγώνες , από τα τέλη του 1941 οργάνωσε την αντίσταση κατά της φασιστικής κατοχής κυρίως στις τάξεις του ΕΑΜ.
Το καλοκαίρι του 1943 ο Μπαντιολο ανατρέπει το Μουσολίνι και αρχίζει η δρομολόγηση της απόσυρσης της Ιταλίας από τον πόλεμο.Η συνθηκολόγηση πραγματοποιήθηκε στις 9/9/1943 .Η Διοίκηση των ιταλικών δυνάμεων στην Αθήνα υπό το στρατηγό Βεκιαρελι , έδωσε διαταγή να παραδοθούν οι Ιταλοί στους Γερμανούς.
Στην Κεφαλονιά βρισκόταν η Μεραρχία Ακουι με 12.000 άντρες και διοικητή τον υποστράτηγο Γκοντιν.Ο Γκοντιν αρνήθηκε να υπακούσει στη διαταγή του Βεκιαρελι και ερχόμενος σε συνεννόηση με τον ΕΛΑΣ άρχισε να οργανώνει την άμυνα του νησιού.
Οι Γερμανοί στις 13/9/1943 στέλνουν τελεσίγραφο στον Γκοντιν, απαιτώντας την παράδοση της Μεραρχίας και του νησιού.Μαλιστα αποστέλλουν και δύο πολεμικά πλοία στο νησί.Οι Ιταλοί βυθίζουν το ένα πλοίο και εκτελούν την ομάδα των Γερμανών αξιωματικών που βρισκόταν στο Αργοστόλι από το 1941.
Δεν καταφέρνουν όμως να αποτρέψουν τη γερμανική απόβαση και έτσι στις 21/9/1943 υποχρεώνονται σε συνθηκολόγηση .
Οι Γερμανοί την ίδια μέρα πραγματοποίησαν το στυγερό τους έγκλημα.Μετεφεραν στην ορεινή περιοχή της Φαλαρης 5.000 αιχμαλώτους Ιταλούς που είχαν παραδοθεί και τους εκτέλεσαν όλους με πολυβόλα.
3.000 Ιταλοί πνίγηκαν, όταν χτυπήθηκε το πλοίο που τους μετέφερε στην Πάτρα από θαλάσσια νάρκη.
Οι ελάχιστοι Ιταλοί που δεν παρέδωσαν τα όπλα ήρθαν σε επαφή με τον ΕΛΑΣ και κατόρθωσαν να διασωθούν μεταφερόμενοι στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Το εικονιζόμενο Μνημείο των Πεσόντων Ιταλών της Μεραρχίας Acqui κατασκευάστηκε κοντά στο Φανάρι το 1978.



Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση