GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΡΘΡΟ-ΕΚΠΛΗΞΗ! Ο Αλέξης Τσίπρας ...αποχαιρετά την Άνγκελα Μέρκελ

Η Deutsche Welle, σε σημερινό της θέμα, κάνει εκτενή αναφορά στο αποχαιρετιστήριο αφιέρωμα στην Άνγκελα Μέρκελ που ετοίμασε η εφημερίδα« Zei...




Η Deutsche Welle, σε σημερινό της θέμα, κάνει εκτενή αναφορά στο αποχαιρετιστήριο αφιέρωμα στην Άνγκελα Μέρκελ που ετοίμασε η εφημερίδα« Zeit», στο οποίο συνέβαλε και ο Αλέξης Τσίπρας με... προσωπικές στιγμές. 

Σε ένα εκτενές αποχαιρετιστήριο αφιέρωμα στην Άνγκελα Μέρκελ, δώδεκα πρώην και νυν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και άλλοι κορυφαίοι παράγοντες της διεθνούς πολιτικής, όπως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Μπόρις Τζόνσον, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας γράφουν στη «Zeit» για τη δική τους σχέση τους με τη Γερμανίδα καγκελάριο, αποτιμώντας τη συμβολή της στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική σκηνή.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε προσωπικό τόνο θυμάται: «Το πρώτο μας τηλεφώνημα έγινε το 2015 ύστερα από δική της πρωτοβουλία. Μου ζήτησε να συζητήσουμε για τις διαφορές των απόψεών μας πρόσωπο με πρόσωπο, αντί μέσω τρίτων. Αυτό ήταν χαρακτηριστικό της. Σε αυτή την κρίση έπρεπε να πετύχουμε ισορροπία μεταξύ της πολιτικής εντολής που λάβαμε μέσω των εκλογών και της κοινής δέσμευσης να εγγυηθούμε ειρήνη για τους λαούς της Ευρώπης. Δεν ήταν εύκολη εξίσωση. Το γεγονός ότι βρήκαμε έναν αποδεκτό συμβιβασμό παρά τις δυσκολίες ήταν κάθε άλλο παρά αυτονόητο και αναμενόμενο».

Σε μια ψαροταβέρνα στον Πειραιά το 2019…
Περί εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας το 2019 στον Πειραιά

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καταθέτει όμως και μια πιο προσωπική στιγμή με τη Γερμανίδα καγκελάριο: «Σε μια πιο ιδιωτική στιγμή το 2019 δειπνούσαμε σε μια ψαροταβέρνα στον Πειραιά. Εκεί μου αποκάλυψε την πεποίθησή της ότι, όταν θέλουμε πραγματικά να λύσουμε τα προβλήματα, το πιο σημαντικό είναι να υπάρχουν εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια. Εκπροσωπήσαμε διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις. Αλλά αυτή ακριβώς η ειλικρίνεια ήταν το ουσιώδες χαρακτηριστικό στη μεταξύ μας σχέση. Μας επέτρεψε να χτίσουμε εμπιστοσύνη, παρά τις αντιξοότητες. Ο τρόπος με τον οποίο η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης τις θέσεις της αλλά και η απόρριψή τους ήταν έντιμοι».

FAZ: H Μέρκελ θα λείψει στις Βρυξέλλες
Aναδρομή στις απαρχές της ελληνικής κρίσης χρέους 
και της ευρωκρίσης κάνει η FAZ

Στην Παρασκευή 7 Μαΐου του 2010, σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που δεν έμοιαζε σαν όλες τις άλλες, ανατρέχει στο δικό της αφιέρωμα για την Άνγκελα Μέρκελ η «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Eκείνη η Σύνοδος δεν είχε άλλο αντικείμενο παρά την ελληνική κρίση και την έγκριση δανείων βοήθειας προς την Ελλάδα. «Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ έκανε λόγο για κίνδυνο διάλυσης της νομισματικής ένωσης ενόψει σοβαρών αναταράξεων στις χρηματαγορές. Άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι είχαν συμφωνήσει μεταξύ τους πριν από τη Σύνοδο, βομβάρδισαν την καγκελάριο Μέρκελ, που έφτασε αργότερα, με το αίτημα για ευρωομόλογα κι ένα "πακέτο διάσωσης" που θα απέτρεπε την κατάρρευση».

Όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα, «οι πιέσεις οδήγησαν στη δημιουργία μιας "ομπρέλας" -που σύντομα οδήγησε στoυς μηχανισμούς EFSF και ESM, που αργότερα παρείχαν δάνεια στην υπερχρεωμένη Ελλάδα αλλά και στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο- ήταν η είσοδος σε μια ένωση χρέους». Σύμφωνα με τη FAZ, η Μέρκελ, αντίθετη σε αυτό, «αιφνιδιάστηκε» και «αποχώρησε από την πίσω πόρτα δηλώνοντας μόνο πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα του Ευρώ (....) Εκείνη την εποχή, ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούσαν ότι η Μέρκελ δεν είχε κατανοήσει πλήρως την έκταση των αποφάσεων των Βρυξελλών. Σίγουρα δεν ήταν έτσι. Με την ήρεμη έξοδό της, ήθελε να διασφαλίσει ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής δεν θα επηρέαζαν τις τοπικές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία εκείνη την Κυριακή (…) "Εάν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει η Ευρώπη", ανέφερε η Μέρκελ λίγες ημέρες αργότερα. Αυτή η δήλωση σηματοδότησε τους περαιτέρω χειρισμούς της στην ευρωκρίση».

Ο Τσίπρας, ο Ολάντ και η σύγκρουση με τον Σόιμπλε
Μέρκελ, Τσίπρας, Ολάντ στην ολονύκτια 
Σύνοδο Κορυφής της 1ης Ιουλίου 2015

Η Άνγκελα Μέρκελ, παρατηρεί η FAZ, «κατάλαβε τότε ότι η κρίση θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο με συμφωνία με τη Γαλλία (…) Η εμβληματική βόλτα Μέρκελ-Σαρκοζί στην Ντοβίλ συμβόλιζε τη γαλλογερμανική φιλία». Σε άλλη μια «δραματική» Σύνοδο, αυτή τη φορά των G-20 στις Κάννες το 2011, «Μέρκελ και Σαρκοζί κατέστησαν σαφές στον τότε Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ότι θα διακινδύνευε μια έξοδο της χώρας από το ευρώ, εάν πραγματοποιούσε δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για τη χορήγηση δανείων.

»Το μοτίβο επαναλήφθηκε το 2015. Η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ξεγέλασε επί μήνες τους πιστωτές εκπλήσσσοντάς τους -παρά τη μέγιστη οικονομική πίεση- με την ανακοίνωση δημοψηφίσματος τον Ιούλιο για τα μεταρρυθμιστικά προαπαιτούμενα. Ο τότε υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έριξε στο παιχνίδι το σενάριο ενός "προσωρινού Grexit", το οποίο είχε λάβει την έγκριση της κυβέρνησης και της Μέρκελ. Μετά από συνομιλίες με τον Τσίπρα και τον Ολάντ σε άλλη μια ολονύχτια Σύνοδο Κορυφής, η Μέρκελ όμως έβγαλε το "Grexit" από το τραπέζι, ερχόμενη σε αντίθεση με τον Σόιμπλε. Η Μέρκελ μέχρι σήμερα παραμένει η σημαντικότερη παίκτρια στη συνεχιζόμενη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης. Αυτό ισχύει και δεδομένης της μακράς θητείας της. Πολλοί συμπαίκτες και αντίπαλοί της, από τον Μπαρόζο μέχρι τον Μπερλουσκόνι κι από τον Γιούνκερ μέχρι τον Τσίπρα, έχουν προ πολλού εξαφανιστεί».

Πηγή: Deutsche Welle


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση