GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ανήμερα του Σταυρού... το Αγρίνιο είναι πλέον ελεύθερο από την "μπότα" του κατακτητή...

Alexios Katefidis Σαν σήμερα, ανήμερα του Σταυρού, 14 Σεπτεμβρίου 1944, το Αγρίνιο είναι πλέον ελεύθερο από την...

Alexios Katefidis

Σαν σήμερα, ανήμερα του Σταυρού, 14 Σεπτεμβρίου 1944, το Αγρίνιο είναι πλέον ελεύθερο από την... "μπότα" του κατακτητή
Μετά την συνδυασμένη "εκκαθαριστική", στρατιωτική επιχείρηση "Έχιδνα"("Kreuzotter") η οποία διεξήχθη στην περιοχή μας από τις δυνάμεις κατοχής, εναντίον του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, κατά την διάρκεια του Αυγούστου του 1944, που είδαμε πρόσφατα εδώ, αρχίζει στις αρχές Σεπτεμβρίου 1944, και από την περιοχή μας, η υποχώρηση των δυνάμεων κατοχής. Έτσι σύμφωνα με τις διαταγές της Ανώτερης Γερμανικής Στρατιωτικής Διοίκησης (με Διοικητή (Oberbefehlshaber) τον Στρατηγό Alexander Löhr), οι μονάδες της 104ης Μεραρχίας Κυνηγών με Διοικητή τον *Hartwig von Ludwiger *που είχαν ως έδρα το Αγρίνιο, προωθούνται πλέον προς την Ήπειρο. Tμήματά της επίσης αποστέλλονται παράλληλα στην Πρέβεζα και στο Μεσολόγγι όπου υπερασπίζουν, τα εκεί λιμάνια συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή εκκένωση-υποχώρηση της *Wehrmacht *και από τα Ιόνια νησιά. Παρόλα αυτά συναντούν σθεναρή αντίσταση από τις αντάρτικες ομάδες κατά την υποχώρησή τους στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Ανήμερα λοιπόν του Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου του 1944, το Αγρίνιο είναι ελεύθερο από την "μπότα" του κατακτητή. Η πόλη πλέον παραδίδεται, μετά από συμφωνία σχεδόν αναίμακτα (καταλυτικός εδώ είναι ο ρόλος του Αρχιμανδρίτου Αποστόλου Φαφούτη (Παπαποστόλης) και του Λοχαγού Θεόδωρου Καλλίνου (Αμάρμπεης) στην επιτροπή παράδοσης της πόλης) με ελάχιστες απώλειες νεκρών και τραυματιών στις συμπλοκές που προηγήθηκαν νωρίτερα (Δοκίμι, Άγιος Κωνσταντίνος). Μια ιστορική φωτογραφία εκείνης της εποχής είναι και η ακόλουθη μπροστά από το Δημοτικό πάρκο του Αγρινίου. Αντάρτες τμημάτων του Ε.Λ.Α.Σ. με επικεφαλείς τον Διοικητή του 42ου Συντάγματος Λοχαγό Φοίβο Γρηγοριάδη – Βερμαίο και τον Διοικητή του 11ου Τάγματος του 2/39 Συντάγματος Βασίλη Σκιαδά κατευθύνονται με πανηγυρικές επευφημίες, μέσω της οδού Παπαστράτου προς την τότε πλατεία Μπέλλου (πλατεία Δημοκρατίας σήμερα) για να γιορτάσουν την απελευθέρωση της πόλης. Διακρίνεται στα δεξιά της φωτογραφίας η γαλανόλευκη ακριβώς μπροστά από τον χώρο των "Παπαστρατείων Εκπαιδευτηρίων".
Βιβλιογραφία
α) Γερμανικά στρατιωτικά αρχεία
β) "Έκθεσις των ιστορικών γεγονότων τα οποία έλαβον χώραν κατά την περίοδον από Φεβρουαρίου μέχρι και Σεπτεμβρίου 1944 εις την περιοχήν Αγρινίου" του Γ. Τολιόπουλου Διοικητή του Τάγματος Ασφαλείας Αγρινίου, εδώ.
γ) Θεόδωρου Καλλίνου (Αμάρμπεη), Η απελευθέρωση του Αγρινίου, Έκδοση Δήμου Αγρινίου, 1985.
Επίσης σχετικό τεκμήριο για την ημέρα αυτή, εδώ.
Η εν λόγω φωτογραφία από την περιοχή του πάρκου προέρχεται από το αρχείο των Aris Rapidis και ‎Nikolaos Antoniou.
Συντάκτης του άρθρου: Αλέξιος Γ. Κατεφίδης, τέως υποδιευθυντής του Ελληνικού Λυκείου Νυρεμβέργης

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση