GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ΚΗΔΕΙΑ-ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ! Γιώργος Σεφέρης, έφυγε σαν σήμερα...

Christos Zouliatis   ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ (έφυγε σαν σήμερα). Στην κηδεία του, ήμουν εκεί, αντάμα με συναγωνιστές, σιγοτραγουδώντας «στο περιγιάλ...


Christos Zouliatis 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ (έφυγε σαν σήμερα). Στην κηδεία του, ήμουν εκεί, αντάμα με συναγωνιστές, σιγοτραγουδώντας «στο περιγιάλι το κρυφό κι άσπρο σαν περιστέρι, διψάσαμε το μεσημέρι....» και η δίψα μας για ελευθερία ήταν κρυφός πόθος που εκφράστηκε δημόσια στην κηδεία του, μια κηδεία που έγινε διαδήλωση κατά της χούντας από μια λαοθάλασσα 150 χιλ. διαδηλωτών. Ούτε ο Σεφέρης θα φανταζόταν ποτέ του τέτοια μεταθανάτια αποδοχή και τιμή. Το ανθρώπινο ποτάμι είχε εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες αντιδικτατορικές πορείες.
Ο Γ. Ρίτσος είπε για τον Σεφέρη: «Αυτή την ώρα, τα λόγια μου φαίνονται μικρά για το ανάστημα του ποιητή, μικρά για τη λύπη και την περηφάνια που μας γεμίζει το έργο του και το ήθος του. Εδώ και πολλά χρόνια, σε κρίσιμες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, ο ποιητής έσμιξε ποίηση και ελευθερία, αισθητική και ηθική, σε μια γνήσια και φυσική ενότητα, αφήνοντας μιάν υψηλή, παραδειγματική κληρονομιά σ' ολόκληρο τον ελληνικό πολιτισμό. Ακόμα μια φορά σ' αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα». Ναι, «Σ' αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα», όπως είχε πει στην κηδεία του Κ.Παλαμά, ο Άγγελος Σικελιανός.
Κλείνοντας, να θυμίσω τι έγραψε ο Σεφέρης, προφητεύοντας το μέλλον της Ελλάδας
«Mας έλεγαν θα νικήσετε όταν υποταχθείτε.
Yποταχθήκαμε και βρήκαμε τη στάχτη.
Mας έλεγαν θα νικήσετε όταν αγαπήσετε.
Aγαπήσαμε και βρήκαμε τη στάχτη.
Mας έλεγαν θα νικήσετε όταν εγκαταλείψετε τη ζωή σας.
Bρήκαμε τη στάχτη.
Mένει να ξαναβρούμε τη ζωή μας
Tώρα που δεν έχουμε πια τίποτα...»
Υ.Γ. Φυσικά και έγιναν συλλήψεις αφού μέσα στο πλήθος υπήρχαν δεκάδες ρουφιάνοι και ασφαλίτες, χώρια η ένστολη παρουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση