GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ! «ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ» (στους άνω των 60) η τρίτη δόση του εμβολίου...

Σε ομάδες υψηλού κινδύνου για λοίμωξη, όπως είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, οι ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας, καθώς και οι υγειον...


Σε ομάδες υψηλού κινδύνου για λοίμωξη, όπως είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, οι ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας, καθώς και οι υγειονομικοί συνιστάται η χορήγηση της 3ης αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. 

Η χορήγηση της 3ης δόσης θα γίνεται 6 έως 8 μήνες μετά από την 2η δόση του εμβολίου, ενώ -όπως είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους– θα έχει προαιρετικό χαρακτήρα. Η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι «τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, την εισαγωγή στα νοσοκομεία και στους θανάτους».

Σημείωσε ότι «τα αντισώματα ως δείκτης της ανοσιακής απάντησης μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, μετά από 5-6 μήνες από τον εμβολιασμό», υπογραμμίζοντας ότι αυτό σε συνδυασμό με την μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί κίνδυνο για μια σειρά ατόμων.

Πρόσθεσε ότι αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για την ανάγκη χορήγησης μιας 3ης δόσης και δη στις ομάδες του πληθυσμού που θα είχαν μεγαλύτερη ανάγκη, για να συμπληρώσει ότι κατέληξαν σε τρεις ομάδες:
Η 1η ομάδα είναι όσοι δεν ανέπτυξαν αντισώματα στον πρωτογενή εμβολιασμό (ανοσοκατασταλμένα άτομα, μεταμοσχευμένοι), ως εκ τούτου η 3η δόση έχει τον χαρακτήρα συμπληρωματικής δόσης.
Η 2η ομάδα είναι τα άτομα για τα οποία παράγοντες όπως η ηλικία και άλλα (υποκείμενα νοσήματα) οδηγεί σε μειωμένα αντισώματα.

Η 3η είναι η ομάδα ατόμων που εκτίθεται περισσότερο στον ιό.

«Η Εθνική Επιτροπή έκανε μια θετική γνωμοδότηση κατ’ αρχάς για τους ανοσοκατασταλμένους», είπε και τόνισε ότι σειρά παίρνουν τα ηλικιωμένα άτομα σε μονάδες φροντίδας και άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπογράμμισε ότι «ο αυξημένος κίνδυνος σε άτομα άνω των 60 ετών αποτυπώνεται με επιδημιολογικά στοιχεία», ενδεικτικά «η ποσοστιαία ηλικιακή κατανομή των ασθενών 60-79 ετών σε ειδικές κλίνες ΜΕΘ άγγιζε το 59,02% και αντιστοίχως σε θανάτους το 48%».

«Βλέπουμε σημαντική επιβάρυνση σε αυτή την ηλικία», είπε και πρόσθεσε: «Η ομάδα άνω των 60 ετών έχει τα κριτήρια που δείχνει ότι χρειάζεται ενίσχυση με μια 3η δόση».

Η Κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι οι υγειονομικοί έχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω της έκθεσης τους στον ιό, και επικαλέστηκε μια πρόσφατη μελέτη που δείχνει ότι «η Δέλτα μπορει να μεταβάλλει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς την ασυμπτωματική-ολιγοσυμπτωματική λοίμωξη».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, τόνισε ότι αναμένονται δεδομένα από σχετικές μελέτες πριν παρθούν οι αποφάσεις.

Ο γ.γ. ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι συνολικά έχουν γίνει πάνω από 11.900.000 εμβολιασμοί, ενώ περισσότεροι 5.950.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε 56,7% του γενικού πληθυσμό και σε 65,6% στον ενήλικο πληθυσμό της χώρας.

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση