GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«H ΠΑΡΑΖΑΛΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ και το παραμύθι Χατζηδάκη...»

Από τον Αντώνη Μυλωνάκη*  Στήλη άλατος έχει μείνει η ελληνική κοινωνία από την ημέρα που ο Υπουργός Εργασίας και πρώην Υπουργός Περιβάλλοντ...

Από τον Αντώνη Μυλωνάκη* 


Στήλη άλατος έχει μείνει η ελληνική κοινωνία από την ημέρα που ο Υπουργός Εργασίας και πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, επιβεβαίωσε στον αέρα πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής την τεράστια αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα από το μήνα που διανύουμε.
Πρωτοσέλιδα, ερωτήσεις, παρατηρήσεις και σχόλια από δημοσιογράφους και τηλεαστέρες σχολιαστές οι οποίοι έκαναν δήθεν ότι το άκουγαν για πρώτη φορά, εκφράζοντας την απορία τους για την οικονομική καταιγίδα και το τσουνάμι αυξήσεων που έρχεται. Το ίδιο συνέβη και με τη τρομακτική αύξηση της τιμής του ψωμιού, του καφέ και σχεδόν όλων των προϊόντων από το καθημερινό καλάθι της νοικοκυράς.

Το ερώτημα όλων τώρα είναι ένα και μοναδικό. Τι θα κάνω, πώς θα καταφέρω να τα βγάλω πέρα με μια μικρή πετσοκομμένη συνταξούλα ή ένα μισθό πείνας ή με επιδόματα που απλά σε διατηρούν ζωντανό Αυτά λέει ο κόσμος, αλλά αυτοί που ψήφισαν για να τους κυβερνήσουν κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν.

Πώς όμως φτάσαμε σε τέτοιες ακραίες μορφές ακρίβειας;

Το ερώτημα αυτό έχει απαντηθεί από σοβαρούς πολιτικούς και από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ δύο χρόνια τώρα, βλέποντας τις λάθος πολιτικές που εφαρμόζονται, τις αυξήσεις κυρίως στα καύσιμα διεθνώς, τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και την κλιματική αλλαγή.
 
Ήταν θέμα χρόνου να φτάσουμε στις σημερινές αυξήσεις, όπως είναι θέμα χρόνου αν δεν συνέλθουμε να βιώσουμε επισιτιστική κρίση μεγάλης κλίμακας.

Να πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Η μεγάλη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου (περίπου 70%) σ΄ένα χρόνο λόγω μείωσης της παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ, αλλά και του φυσικού αερίου (83% από τις αρχές του 2020), η όλο και μικρότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους λιγνίτες, η έλλειψη επενδύσεων σε υγροποιημένο αέριο, αλλά και η αδυναμία αναπλήρωσης της παραγωγής ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές είναι οι λόγοι των τρομερών ανατιμήσεων σε όλα σχεδόν τα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και της Βιομηχανίας.

Από την άλλη οι λόγοι της ανατίμησης στο ψωμί που υπολογίζεται μεσοσταθμικά πάνω από 20% δεν είναι άλλοι από την μεγάλη αύξηση της τιμής των σιτηρών.

Δυστυχώς τη χώρα μας μια κρίση τέτοιας έκτασης τη βρίσκει παντελώς απροετοίμαστη. Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που εδώ και δύο χρόνια προτείνει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με βάση τον πρωτογενή τομέα αλλά και τον δευτερογενή τομέα (μεταποίηση, βιομηχανία) δυστυχώς δεν βρίσκει καμιά ανταπόκριση από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
 
Η επιμονή της λάθος πολιτικής από τη ΝΔ, η οποία συνεχίζει τα εγκλήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων οδηγεί δυστυχώς σε αδιέξοδα που θα τα πληρώσει για μια ακόμα φορά ο Ελληνικός λαός.

Είναι σίγουρο ότι η επισιτιστική κρίση η οποία έρχεται, θα μετατρέψει την κοινωνία μας σε ζητιάνους που θα ψάχνουν πρώτες ύλες για να έχουν τα βασικά τους αγαθά.

Η απερίσκεπτη, επιπόλαιη και ύποπτη παύση της προσπάθειας της χώρας για άντληση των πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η εγκληματική μείωση του λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής (5%) και οι εισαγωγές ρεύματος από όμορες χώρες είναι οι βασικές αιτίες του ηλεκτροσόκ που θα κληθούν οι Έλληνες πολίτες να αντιμετωπίσουν.

Τα παραμύθια του Υπουργού Εργασίας και τέως Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ότι οι τεράστιες αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια (50%) οφείλονται - εκτός από την αύξηση του φυσικού αερίου - και στην αύξηση της τιμής των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακος που παράγονται από την καύση των λιγνιτών διόλου δεν ευσταθούν, αφού αποδεδειγμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία Ιουλίου 2021 του ΑΔΜΗΕ, το μερίδιο του λιγνίτη που χρησιμοποιεί το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής η χώρα είναι πλέον της τάξεως του 5%.
Συγκεκριμένα σε σύνολο 3841 GWh, οι λιγνιτικές μονάδες κάλυψαν μόλις 207 GWh.
Σε σχέση με πέρυσι, η λιγνιτική παραγωγή τον Ιούνιο υποχώρησε κατά 75%.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα την κυβέρνηση για το επερχόμενο τσουνάμι των αυξήσεων σε καύσιμα και σε πρώτες ύλες και για τις ανατιμήσεις φωτιά που έρχονται και έδωσε συγκεκριμένες προτάσεις για την επερχόμενη επισιτιστική κρίση. Δυστυχώς η κυβέρνηση - με την κάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ - συνέχισε και συνεχίζει τις ίδιες εγκληματικές πολιτικές, οι οποίες θα εξαθλιώσεουν ακόμα περισσότερο τους ήδη εξαθλιωμένους Έλληνες πολίτες.

*Βουλευτής Α' Ανατολικής Αττικής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση