GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΟΚ! Nέα ντοκουμέντα αποδεικνύουν ότι ο Φάουτσι χρηματοδοτούσε την παρασκευή θανάσιμων ιών...

Στο διάστημα 2014-2019 το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ΝΗΙ) χορήγησε την EcoHealth με 3,5 εκατ. δολάρια...  Ντοκουμέν...


Στο διάστημα 2014-2019 το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ΝΗΙ) χορήγησε την EcoHealth με 3,5 εκατ. δολάρια... 

Ντοκουμέντα 900 σελίδων που έφερε στο φως το The Intercept αποδεικνύουν την πρεμούρα των Άντονι Φάουτσι και Πίτερ Ντάζακ να παρασκευάσουν θανάσιμους ιούς για την ανθρωπότητα με άλλοθι τα gain of function πειράματα και την δήθεν προστασία της. Ήδη από το 2014 ο Φάουτσι χρηματοδοτούσε αυτά τα προγράμματα.

Ο ίδιος- από τα στοιχεία που προκύπτουν-συλλαμβάνεται ψευδόμενος ενώπιον του Κογκρέσου καθώς υποστήριζε ότι δεν χρηματοδότησε αυτού του είδους τα πειράματα.

Στο επίκεντρο νέων επικρίσεων βρίσκεται ο Δρ. Άντονι Φάουτσι καθώς το περιεχόμενο πρόσφατων δημοσιευμένων εγγράφων φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του κορυφαίου επιδημιολόγου των ΗΠΑ ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας δεν χρηματοδότησε έρευνες «Gain Of Function» («κέρδους λειτουργίας») στο εργαστήριο ιολογίας της Γιουχάν.

Ο γερουσιαστής Ραν Πολ βρίσκεται εκ νέου επικεφαλής της σφοδρής κριτικής κατά του Φάουτσι μετά τη δημοσιοποίηση εγγράφων της ιστοσελίδας Intercept, στα οποία αναφέρονται με λεπτομέρειες οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν στην EcoHealth Alliance, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που διοχέτευσε ομοσπονδιακά κεφάλαια στο Ινστιτούτο ιολογίας της κινεζικής πόλης, για την έρευνα κορωνοϊών νυχτερίδων.

Στα έγγραφα περιλαμβάνεται μία προηγουμένως αδημοσίευτη πρόταση επιχορήγησης, η οποία κατατέθηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ΝΗΙ) από την EcoHealth Alliance, που διευθύνεται από τον Πίτερ Ντάζακ. Ο Φάουτσι έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι η χρηματοδότηση από το NIH του εργαστηρίου της Γιουχάν δεν ήταν για έρευνες «κέρδους λειτουργίας», δηλαδή για τα αμφιλεγόμενα πειράματα όπου επιστήμονες κάνουν πιο θανατηφόρο έναν ιό προκειμένου να τον μελετήσουν.

«Έκπληξη, έκπληξη, ο Φάουτσι είπε ξανά ψέματα. Και είχα δίκιο για τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του στην έρευνα για τον κορωνοϊό στη Γιουχάμ», έγραψε στο Twitter ο γερουσιαστής Πολ μετά τη δημοσιοποίηση των εγγράφων. Λίγο αργότερα, ο ίδιος ανέφερε ότι παρέπεμψε το θέμα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Έχω ήδη ζητήσει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αναθεωρήσει την κατάθεση του Φάουτσι στο Κογκρέσο ως ψευδή», έγραψε ο Rand. «Αυτά τα έγγραφα καταστούν σαφές το γεγονός ότι πρέπει να λογοδοτήσει» πρόσθεσε.




Η επιχορήγηση ύψους 3,1 εκατομμυρίων δολαρίων δόθηκε για την πενταετή περίοδο μεταξύ 2014 και 2019. Η τελευταία ανανέωση της χρηματοδότησης το 2019, παύθηκε από την κυβέρνηση Trump τον Απρίλιο του 2020. Μέσω της επιχορήγησης θα διαθέτονταν 599.000 δολάρια στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γιουχάν για τις έρευνες των κορωνοϊών νυχτερίδων.

Η πρόταση αναγνώριζε τους κινδύνους μιας τέτοιας έρευνας, αναφέροντας: «Το project στα εργαστήρια ενέχει τον υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης σε SARS ή άλλους κορωνοϊούς, καθώς οι εργαζόμενοι θα βρεθούν σε σπηλιές με μεγάλους αριθμούς νυχτερίδων και υπάρχει η πιθανότητα εισπνοής σκόνης των κοπράνων τους».

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν επίσης τα στοιχεία μίας δεύτερης επιχορήγησης με τίτλο «Κατανόηση του κινδύνου εμφάνισης ζωονόσου ιού σε αναδυόμενες εστίες μολυσματικών ασθενειών στη Νοτιοανατολική Ασία», η οποία δόθηκε τον Αύγουστο του περασμένου έτους. Σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτής της έγκρισης επιχορήγησης, υπάρχει ένα τμήμα που τονίζει ότι πριν από την «περαιτέρω τροποποίηση των μεταλλαγμένων ιών», το NIAID πρέπει να λάβει «λεπτομερή περιγραφή των προτεινόμενων προτάσεων και δικαιολογητικά για τα προτεινόμενα φαινοτυπικά χαρακτηριστικά του κάθε ιού».

Ο Richard Ebright, μοριακός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Rutgers, ανέφερε ότι τα έγγραφα, που παραδόθηκαν μέσω του προγράμματος Freedom of Information Act, καταστούν σαφές ότι ο Φάουτσι ήταν «αναληθής» σχετικά με την έρευνα «Gain Of Function» («κέρδους λειτουργίας»). «Τα έγγραφα καθιστούν σαφές ότι οι ισχυρισμοί της Διευθύντριας του NIH, Φράνσις Κόλλινς και του Διευθυντή του NIAID, ‘Αντονι Φάουτσι, ότι το NIH δεν υποστήριξε έρευνες Gain Of Function ή την πιθανή ενίσχυση πανδημικών παθογόνων στη Γιουχάν είναι αναληθείς», έγραψε συγκεκριμένα στο Twitter.

«Τα έγγραφα δείχνουν ότι το 2014 και το 2019 το NIH έδωσε στην EcoHealth την υπεργολαβία προκειμένου να χρηματοδοτήσει έρευνα “Gain Of Function” στο εργαστήριο ιολογίας της Wuhan, έχοντας βασιστεί στη ομοσπονδιακή νομοθεσία που ίσχυε το 2014-2017 και από το 2017 έως σήμερα».

«Έως τώρα αυτό ήταν προφανές, με βάση δημοσιευμένες ερευνητικές εργασίες που πιστώθηκαν την επιχορήγηση του 2014 αλλά και από τη δημόσια διαθέσιμη περίληψη της επιχορήγησης του 2019. Ωστόσο, αυτό πλέον αποδεικνύεται (ότι πράγματι συνέβη) μέσα από τις εκθέσεις προόδου της επιχορήγησης του 2014 και την πλήρη πρόταση της επιχορήγησης του 2017».


Ο Gary Ruskin, εκτελεστικός διευθυντής του U.S. Right To Know, δήλωσε στο Intercept ότι τα έγγραφα παρέχουν έναν «οδικό χάρτη για έρευνα υψηλού κινδύνου που θα μπορούσε να οδηγήσει στην τρέχουσα πανδημία».

Τα ντοκουμέντα που παραθέτει το The Intercept:
Understanding the Risk of Bat Coronavirus Emergence
Understanding Risk of Zoonotic Virus Emergence in Emerging Infectious Disease Hotspots of Southeast Asia


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση