GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ! ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς...

Την παραίτησή του ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι θα υποβάλει ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, υπό το βάρος της έρευνας διαφ...


Την παραίτησή του ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι θα υποβάλει ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, υπό το βάρος της έρευνας διαφθοράς σε βάρος του.

Ο 35χρονος κ. Κουρτς δήλωσε ότι θα προτείνει για διάδοχό του τον υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως σκοπεύει να αναλάβει επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.

Είναι η δεύτερη φορά που παραιτείται ο κ. Κουρτς, τη φορά αυτή όμως δεν πρόκειται για κυβερνητική κρίση αλλά για προσωπική του υπόθεση, καθώς τον βαρύνουν υποψίες ότι στο παρελθόν χρησιμοποίησε δημόσια κονδύλια για να εξασφαλίσει ευνοϊκή κάλυψη από ΜΜΕ.

Ο ίδιος και άλλοι εννέα ύποπτοι, καθώς και τρεις οργανισμοί βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας για διάφορες αξιόποινες πράξεις στο πλαίσιο της υπόθεσης, ανακοίνωσε η εισαγγελία διαφθοράς έπειτα από σειρά εφόδων.

Οι έφοδοι έγιναν στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Οικονομικών, στα κεντρικά γραφεία του συντηρητικού κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), στην έδρα μέσου ενημέρωσης και σε κατοικίες διαφόρων πολύ στενών συνεργατών του επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης.

«Θα ήταν ανεύθυνο να συρόμαστε σε μήνες χάους ή αδιεξόδου», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Βιέννη, εξηγώντας ότι αποσύρεται για να υπάρχει «σταθερότητα» στη χώρα απορρίπτοντας παράλληλα «ψευδείς κατηγορίες».

«Θέλω να παραχωρήσω τη θέση μου για να αποτρέψω το χάος», πρόσθεσε λέγοντας ότι πρότεινε το όνομα του υπουργού του των Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ για να τον διαδεχθεί.

Μετά την ανακοίνωση, την Τετάρτη, από την εισαγγελία, της έναρξης διενέργειας έρευνας σε βάρος του για διαφθορά, ο κ. Κουρτς τελούσε υπό πίεση να αποσυρθεί. Ο 35χρονος ηγέτης αρνείτο μέχρι τότε, καταγγέλλοντας «κατασκευασμένους» ισχυρισμούς.

Ωστόσο οι Πράσινοι, εταίροι της κυβέρνησης, ενέτειναν τις επικρίσεις τους με την πάροδο των ημερών. Την Παρασκευή ο αντικαγκελάριος και ηγέτης των οικολόγων Βέρνερ Κόγκλερ είχε δηλώσει ότι ο Κουρτς δεν ήταν «πλέον σε θέση να ασκεί τα καθήκοντα του» στο τέλος των επαφών με τους αρχηγούς άλλων κομμάτων. Οι συντηρητικοί (ÖVP) πρέπει τώρα να προτείνουν κάποιον «άμεμπτο», είχε δηλώσει.

Ο ηγέτης των Πρασίνων δήλωσε το Σάββατο ότι είναι ικανοποιημένος από την παραίτηση του κ. Κουρτς και ότι το έργο του συνασπισμού θα μπορούσε να συνεχιστεί υπό τον διάδοχο του που θα ορίσει.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι το σωστό βήμα για το μελλοντικό κυβερνητικό έργο», δήλωσε ο επικεφαλής των Πρασίνων και αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι είχε μια «πολύ εποικοδομητική» σχέση εργασίας με τον κ. Σάλενμπεργκ, τον οποίο ο κ. Κουρτς πρότεινε ως διάδοχό του.

Το αυστριακό κοινοβούλιο αναμένεται επίσης να συνεδριάσει εκτάκτως την Τρίτη για να αποφασίσει για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση.

Πηγή: Associated Press, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση