GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ σ’ έναν άνισο κόσμο! Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας...

Κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, σ’ όλον τον κόσμο, η μέρα είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση γύρω από θέματα ψυχικής υγείας και στην στήριξη των ...



Κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, σ’ όλον τον κόσμο, η μέρα είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση γύρω από θέματα ψυχικής υγείας και στην στήριξη των σχετικών ενεργειών.

Αυτή η μέρα δίνει την ευκαιρία σε όσους εμπλέκονται στον χώρο της ψυχικής υγείας να μιλήσουν για την δουλειά τους και τους προβληματισμούς τους και να προτείνουν λύσεις για την καλυτέρευση της ψυχικής υγείας των πολιτών όλου του πλανήτη.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Ψυχική Υγεία Dr Ingrid Daniels, είναι αφιερωμένη στην

“Ψυχική υγεία σ’ έναν άνισο κόσμο”
Αυτό το θέμα επιλέχθηκε με παγκόσμια ψηφοφορία, συμπεριλαμβανομένων των μελών του WFMH (Παγκόσμιου Οργανισμού για την Ψυχική Υγεία), των ενδιαφερομένων και των υποστηρικτών του, με το σκεπτικό ότι ο κόσμος γίνεται όλο και πιο πολωμένος, με τους πολύ πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι και τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας να είναι πολύ υψηλός. Το 2020 τονίστηκαν οι ανισότητες λόγω φυλής και εθνότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου και η έλλειψη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που ζουν με συνθήκες ψυχικής υγείας. Τέτοιες ανισότητες έχουν αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Με το θέμα που επιλέχθηκε για το 2021 επισημαίνεται ότι η πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας παραμένει άνιση, με μεταξύ 75% και 95% των ατόμων με ψυχικές διαταραχές σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να μην έχουν καθόλου πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας ενώ στις χώρες υψηλού εισοδήματος η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη. Η έλλειψη επενδύσεων στην ψυχική υγεία είναι δυσανάλογη σε σχέση με τον συνολικό προϋπολογισμό για την υγεία και αυτό συμβάλλει στην αύξηση του μεταξύ τους χάσματος.

Πολλοί άνθρωποι με ψυχική ασθένεια δεν λαμβάνουν την θεραπεία που δικαιούνται και αξίζουν και μαζί με τις οικογένειες και τους φροντιστές τους συνεχίζουν να βιώνουν στίγμα και διακρίσεις. Το χάσμα μεταξύ όσων «έχουν» και όσων «δεν έχουν» μεγαλώνει όλο και περισσότερο και παραμένει συνεχώς ανεκπλήρωτη η ανάγκη για την φροντίδα των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Το στίγμα και η διάκριση που βιώνουν τα άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχική ασθένεια δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική και ψυχική υγεία αυτών των ατόμων, αλλά και τις εκπαιδευτικές τους ευκαιρίες, τις τρέχουσες και μελλοντικές αποδοχές και τις προοπτικές εργασίας, καθώς και τις οικογένειες και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Αυτή η ανισότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί, δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί. Όλοι πρέπει να διαδραματίσουμε έναν ρόλο για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανισότητες και να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα με βιωμένη εμπειρία ψυχικής υγείας θα είναι πλήρως ενσωματωμένα σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Οι άνθρωποι που βιώνουν σωματική ασθένεια αντιμετωπίζουν επίσης συχνά ψυχολογική δυσφορία και προβλήματα ψυχικής υγείας. Η πανδημία του COVID-19 έχει αναδείξει τις επιπτώσεις της ανισότητας στην υγεία και κανένα κράτος, όσο πλούσιο και αν είναι, δεν έχει προετοιμαστεί πλήρως για αυτό. Η πανδημία έχει επηρεάσει και θα συνεχίσει να επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας με πολλούς τρόπους: μέσω της μόλυνσης και της ασθένειας, μερικές φορές με αποτέλεσμα ακόμα και τον θάνατο ο οποίος προκαλεί πένθος στα επιζώντα μέλη της οικογένειας. Επίσης, μέσω του οικονομικού αντίκτυπου, με απώλειες θέσεων εργασίας και συνεχή εργασιακή ανασφάλεια και τέλος, με την επιβολή φυσικής απόστασης που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση.

Επιβάλλεται να δράσουμε επειγόντως.
Η εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας του 2021 θα μας επιτρέψει να εστιάσουμε στα ζητήματα που διαιωνίζουν την ανισότητα της ψυχικής υγείας σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Θέλουμε να υποστηρίξουμε τις κοινωνίες των πολιτών ώστε να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση της ανισότητας σε τοπικό επίπεδο. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους ερευνητές να μοιραστούν όσα γνωρίζουν για την ανισότητα στην ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένων ιδεών για το πώς να το αντιμετωπίσουν στην πράξη.

Όταν δημιουργήθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Ψυχική Υγεία το 1948, ο κόσμος είχε βγει από τον πόλεμο και βρισκόταν σε μεγάλη κρίση και η αντιμετώπιση προήλθε από τη συνεργασία μεταξύ του οργανισμού, του ΠΟΥ, του ΟΗΕ, της UNESCO και άλλων εμπλεκομένων παγκοσμίως και πολιτών με στόχο την ευημερία και την ψυχική υγεία.

Για ακόμη μία φορά, βρισκόμαστε εν μέσω μιας άλλης παγκόσμιας κρίσης που έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση των ανισοτήτων στην υγεία, την οικονομία και την κοινωνία. Η καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας το 2021 μας δίνει την ευκαιρία να συναντηθούμε και να δράσουμε όλοι μαζί για να καταδείξουμε πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανισότητα και να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι μπορούν να απολαμβάνουν καλή ψυχική υγεία.

Να είστε συνεργάτης, να είστε συνήγορος.

Καθηγητής Gabriel Ivbijaro MBE JP
Γενικός Γραμματέας Παγκόσμιου Οργανισμού για την Ψυχική Υγεία

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Ψυχική Υγεία: https://wfmh.global/2021-world-mental-health-global-awareness-campaign-world-mental-health-day-theme/



Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση