GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ! NEA ΝΥΧΤΑ ΑΓΩΝΙΑΣ για τους κατοίκους της Κρήτης...

Ακόμα ένα βράδυ αγωνίας περιμένει τους της Κρήτης, οι οποίοι είδαν σήμερα τον εφιάλτη να ξυπνά, αφού δύο εβδομάδες μετά τον φονικό σεισμό τω...


Ακόμα ένα βράδυ αγωνίας περιμένει τους της Κρήτης, οι οποίοι είδαν σήμερα τον εφιάλτη να ξυπνά, αφού δύο εβδομάδες μετά τον φονικό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι σημειώθηκε νέα δόνηση, αυτή τη φορά 6,3 Ρίχτερ. 

Ο σεισμός έγινε σε ένα κομμάτι του ελληνικού τόξου που βυθίζεται κάτω από την πλάκα του Αιγαίου, κάτω από την Κρήτη. To Ελληνικό τόξο ξεκινά από την Κεφαλονιά, διασχίζει το νότιο Ιόνιο ανατολικά της Πελοποννήσου και περνώντας νότια της Κρήτης καταλήγει στη Ρόδο. Το γεγονός ότι το εστιακό βάθος ήταν σχεδόν 10μ χιλιόμετρα ήταν η αιτία που ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε ολόκληρη την Κρήτη αλλά ευτυχώς σημειώθηκε στην υποθαλάσσια περιοχή.

Η δύναμη του σεισμού ήταν τέτοια που έγινε αισθητός ακόμα και στην Κύπρο, αλλά και στις Κυκλάδες. Υπήρξε προειδοποίηση για τσουνάμι και λίγες μόλις ώρες αργότερα, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε ένα παλιρροϊκό κύμα μικρού ύψους.

Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι έντονη η μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή περιμένοντας τη δόνηση που θα εκτονώσει το σύστημα, και η οποία θα ξεπερνά τα πέντε ρίχτερ.



«Δεν συνδέεται με τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι»
Ωστόσο, αν κάτι μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως θετικό, είναι το γεγονός πώς το ρήγμα που έδωσε σήμερα την πολύ μεγάλη σεισμική δόνηση, δεν συνδέεται με τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι. «Το κοινό χαρακτηριστικό των σεισμών είναι ότι οι εν λόγω σεισμοι είναι από εγκάρσια ρήγματα, με κινηματικά χαρακτηριστικά, ενώ ο σεισμός των 4,5 Ρίχτερ στην Κάρπαθο δεν αποτελεί κάτι ανησυχητικό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας στο MEGA.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, εξήγησε πως επρόκειτο για «έναν σεισμό της τάξεως των 6,3 που βαθμών δεν έκανε καθόλου σχεδόν ζημιές, διότι το ρήγμα ήταν εγκάρσιο στην κατευθυντικότητά του, δηλαδή η ενέργεια του σεισμού πήγε προς τη θάλασσα».

Ακόμα, εξήγησε πως «υπάρχουν πάνω από 90% πιθανότητες να είναι ο κύριος σεισμός», ενώ άφησε ανοιχτό και ένα πολύ μικρό ενδεχόμενο να μην είναι.

Ωστόσο, συνέστησε πολύ μεγάλη προσοχή στους κατοίκους, οι οποίοι θα πρέπει να αποφεύγουν τα σπίτια που είναι ευάλωτα. Ο κ. Λέκκας μίλησε συγκεκριμένα για κατασκευές που δεν έχουν πραγματοποιηθεί με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό, και για τα κτίρια που έχουν εξωτερικές φθορές.

Τέλος, ο κ. Λέκκας υπογράμμισε πως το καλοκαίρι υπήρχε έντονη σεισμική δραστηριότητα, με δύο σεισμούς στην Κρήτη και έναν στην Κάρπαθο, ενώ η Νίσυρος έχει μέρα παρά μέρα σεισμούς μεταξύ 4,5 με 4,8 Ρίχτερ, γεγονός το οποίο προκαλεί ανησυχία.
Παράλληλα, ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημείωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε δύο ακόμη 24ωρα για τη μετασεισμική ακολουθία.

Όλοι οι ισχυροί σεισμοί στην Κρήτη τα τελευταία 2 χρόνια

Τον παραπάνω ισχυρισμό του κ. Λέκκα επιβεβαιώνει και ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο κ. Χουλιάρας δημοσίευσε στο Facebook τον χάρτη με τους με τους ισχυρούς σεισμούς – με μέγεθος πάνω από πέντε Ρίχτερ – που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι 3 πιο ισχυροί σεισμοί έγιναν το 2019 και το 2020 με μεγέθη 6,1 και 6,0 και 5,9 Ρίχτερ και είχαν επίκεντρα σε θαλάσσιο χώρο όπως και τα σημερινά 6,3 Ρίχτερ, ενώ ο σεισμολόγος δεν παραλείπει να επαναλάβει κι εκείνος με τη σειρά του, πως ο σημερινός σεισμός δεν σχετίζεται με τα πρόσφατα 5,8 Ρίχτερ που έγιναν στο Αρκαλοχώρι.



Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση