GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυτές τις ώρες, πριν από 104 χρόνια ξεκίνησε η ένδοξη Οκτωβριανή Επανάσταση!

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας Αυτές τις ώρες, πριν από 104 χρόνια ξεκίνησε η...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

Αυτές τις ώρες, πριν από 104 χρόνια ξεκίνησε η...

ένδοξη Οκτωβριανή Επανάσταση!
Τη νύχτα μεταξύ 6 και 7 Νοέμβρη 1917 (24 και 25 Οκτώβρη, σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, που εισήχθη από τον Ιούλιο Καίσαρα το 46 π.Χ.), το Ρωσικό προλεταριάτο ξεκίνησε τη μεγάλη μαζική εξέγερση που ανέτρεψε οριστικά το τσαρικό καθεστώς κι έφερε στην εξουσία τα εργατικά Σοβιέτ των Ρώσων αγροτών και στρατιωτών.
Να θυμηθούμε και να μνημονεύσουμε εκείνο το ιστορικό γεγονός της εποχής, που συγκλόνισε τον κόσμο και προκάλεσε έντονες ελπίδες και προσδοκίες απελευθέρωσης σε όλους τους καταπιεσμένους λαούς...

Προς τους Ρώσους πολίτες:

«Η Προσωρινή Κυβέρνηση ανατρέπεται. Η κρατική εξουσία πέρασε στα χέρια της Επαναστατικής Στρατιωτικής Επιτροπής.
Η υπόθεση για την οποία αγωνίστηκε ο λαός, η άμεση πρόταση για μια δημοκρατική ειρήνη, η κατάργηση της ιδιοκτησίας της γης από τους ευγενείς, ο έλεγχος των εργατών στην παραγωγή, η δημιουργία μιας σοβιετικής κυβέρνησης ήταν η εγγύηση της νίκης.
Ζήτω η Επανάσταση των εργατών, των στρατιωτών και των αγροτών!
7 Νοέμβρη 1917
»

Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος

Στάλιν: «Ο σκοπός μας είναι δίκαιος - η νίκη θα είναι δική μας!»
6 Νοέμβρη 1941 - Έκκληση Στάλιν στον Σοβιετικό λαό, μια αναφορά κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης πριν από την παρέλαση των στρατευμάτων του Κόκκινου Στρατού στις 7 Νοέμβρη στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.
Στις 6 Νοεμβρίου 1941, ο Πρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής Άμυνας και Λαϊκός Επίτροπος Άμυνας της ΕΣΣΔ Ιωσήφ Στάλιν, έκανε μια ομιλία στον Σοβιετικό λαό. Αυτή η αναφορά στην επίσημη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Εργατικών Αντιπροσώπων στη Μόσχα, μαζί με το κόμμα και τις δημόσιες οργανώσεις της πόλης είναι λιγότερο γνωστή από την ομιλία του Στάλιν στην παρέλαση στις 7 Νοέμβρη, αλλά στην πραγματικότητα ήταν η πρώτη λεπτομερής ομιλία του Ανώτατου Διοικητή στους πολίτες της χώρας, μετά τις 3 Ιούλη 1941.
Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Μόσχας, αφιερωμένη στην 24η επέτειο της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, πραγματοποιήθηκε στο σταθμό του μετρό Μαγιακόφσκαγια. Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση υπενθύμισαν ότι προετοιμάστηκε με απόλυτη εχεμύθεια: η απόφαση να πραγματοποιηθεί η παραδοσιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Μόσχας κι η παρέλαση στις 7 Νοέμβρη ελήφθη πριν λίγες μέρες, στις 3 Νοέμβρη. Στους προσκεκλημένους στη σύσκεψη είπαν προφορικά ανακοινώσει τον τόπο και την ώρα: «Σταθμός Μαγιακόφσκαγια», οι προσκλήσεις μοιράστηκαν σε δύο, τρεις ώρες πριν. Ο τότε γραμματέας της Επιτροπής της Μόσχας του ΚΚΣΕ Μπόρις Τσερνούσοφ, έγραψε ότι κάθε χρόνο στις 7 Νοεμβρίου θυμόταν ακριβώς την 24η επέτειο του Οκτώβρη κι ο Στάλιν απευθυνόταν στον λαό της ΕΣΣΔ από την πολιορκημένη Μόσχα. Εκατομμύρια άνθρωποι δίπλα στα μεγάφωνα, αναμένοντας τη μετάδοση της τελετουργικής συνάντησης. Άκουγαν στο πολιορκημένο Λένινγκραντ, όπου η εκπομπή διακόπηκε για λίγο από αεροπορική επιδρομή των ναζί. Το πολιορκημένο Λένινγκραντ άκουγε τη φωνή της Μόσχας κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών κι ακουγόταν σε όλη τη χώρα: «Αυτή είναι η Μόσχα που σας μιλάει! Περνάμε την τελετουργική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Μόσχας...».


Στις 7 Νοέμβρη του 1941... η παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία με αφορμή την 24η επέτειο της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Επανάστασης του Οκτώβρη (δυστυχώς υπότιτλοι μόνον στην ισπανική)

Όλοι γνωρίζουν το τέλος εκείνης της ομιλίας:
«Ο σκοπός μας είναι δίκαιος - η νίκη θα είναι δική μας!»
Για πρώτη φορά σε δημόσιες ομιλίες Σοβιετικών κομμουνιστών ηγετών, ο Στάλιν υπενθύμισε τα ονόματα και τα επώνυμα των μεγάλων Ρώσων διοικητών, που παλαιότερα θεωρούνταν "απομεινάρια του τσαρισμού" και δείχνει το δεσμός της Πατρίδας με την υπόθεση του Σοσιαλισμού:
«Αφήστε τη γενναία εικόνα των μεγάλων προγόνων μας... Alexander Nevsky, Dimitry Donskoy, Kuzma Minin, Dimitry Pozharsky, Alexander Suvorov, Mikhail Kutuzov, να σας εμπνεύσουν σ' αυτόν τον πόλεμο!»

«Ορκίστηκα μπροστά από μια φωτογραφία
του αείμνηστου συντρόφου Στάλιν,
ότι δεν θα ησυχάσω μέχρι να δω αυτά τα
καπιταλιστικά χταπόδια να εξοντώνονται.
»
10 Δεκέμβρη 1953, Ερνέστο "Τσε" Γκεβάρα, που λάτρευε να υπογράφει ως "Στάλιν 2"

«Σοβιετική Ένωση, αν συγκεντρώσουμε μαζί
όλο το αίμα που έδωσες στον αγώνα,
ό, τι μας έδωσες στον κόσμο, όπως μια μητέρα,
έτσι ώστε η αγωνιούσα ελευθερία να μπορέσει να επανακτήσει τη ζωή,
ένα νέο ωκεανό θα είχαμε,
απ' όλους τον μεγαλύτερο,
απ' όλους τον βαθύτερο.»
Pablo Neruda, βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1971, από το επικό έργο "Canto Generale", 1950.
 
Τα χειμερινά ανάκτορα από τους "Banda Bassotti":
 
 

1 σχόλιο

  1. Η μεγάλη επανάσταση στην Ρωσία έγινε το Φεβρουάριο του 1917. Τον Οκτώβριο του 1917 οι μπολσεβίκοι με πραξικόπημα ανέτρεψαν τη δημοκρατική κυβέρνηση και πήραν την εξουσία. Μαρία Ευθυμίου πανεπιστήμιο Αθηνών.
    Τώρα αν κάποιοι νοσταλγοί των Γκουλάγκ ανατρέπουν τα δεδομένα ας πιουν λιγηυ βότκα στη μνήμη του σφαγέα Ασιάτη Στάλιν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση