GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

17 Νοέμβρη 1983... «Μια επαναστατική διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει με την ανάκτηση των ιδεών του Έθνους και της Πατρίδας»!

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας « Μια επαναστατική διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει με την ανάκτηση των ιδεών του Έθνους και της Πατρίδας! » Sub...

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

«Μια επαναστατική διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει με
την ανάκτηση των ιδεών του Έθνους και της Πατρίδας!»
Subcomandante Marcos...

Στις 17 Νοέμβρη 1983, ιδρύθηκε ο «Στρατός των Ζαπατίστα για την Εθνική Απελευθέρωση» (Ejército Zapatista de Liberación Nacional - EZLN).

Το EZLN είναι ένα κίνημα που σχηματίζεται ουσιαστικά από τους Ινδιάνους απογόνους των Μάγια και έχει ως στόχο να κατοχυρώσει τα δικαιώματα των ιθαγενών του Μεξικού. Από τις ανακοινώσεις του Κινήματος και τα ιδεολογικά του κείμενα διαπιστώνεται κι είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για ένα Εθνικοαπελευθερωτικό Κίνημα που παλεύει εναντίον του καπιταλιστικού συστήματος, της παγκοσμιοποίησης και τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών που κατοικούν στις περιοχές που αποικίστηκαν από τους κατακτητές (conquistadores) της γης τους.
Το κεντρικό τους σύνθημα, η προμετωπίδα του Κινήματος είναι «Δημοκρατία, Δικαιοσύνη κι Ελευθερία» (Democracia, justicia y libertad).

Οι Ζαπατίστας πήραν "σάρκα και όστα" στην αντίθεσή τους με τον νεοφιλελευθερισμό και το οικονομικό σύστημα που ακολουθεί και προσχώρησε το Μεξικό από το 1982 έως σήμερα. Ο αγώνας τους, ωστόσο, δεν ξεκινά με τον σχηματισμό του «Στρατού των Ζαπατίστα για την Εθνική Απελευθέρωση», αλλά διαρκεί 500 χρόνια. Ένας αγώνας που ταυτίζεται με τον γενικότερο αγώνα των αυτοχθόνων λαών ενάντια στους Ευρωπαίους κατακτητές.

Ο «Στρατός των Ζαπατίστα για την Εθνική Απελευθέρωση» , το EZLN οφείλει το όνομά του στον μεξικανό επαναστάτη Εμιλιάνο Ζαπάτα Σαλαζάρ [Βλέπε, σε: "Θα επιστρέψω. Και θα είμαστε εκατομμύρια"!], που δολοφονήθηκε σε ενέδρα του μεξικανικού στρατού (10 Απρίλη 1919).


«Εμείς λέμε ότι στη νέα φάση του καπιταλισμού, στο νεοφιλελευθερισμό, επιβεβαιώνεται η καταστροφή του Εθνικού κράτους.
Λέμε ότι έτσι η πατρίδα δεν υπάρχει πλέον. Καταστρέφεται η έννοια του Έθνους, της Πατρίδας κι όχι μόνο στην αστική τάξη αλλά και στις κυρίαρχες τάξεις. Είναι πολύ δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν τομείς της κυβέρνησης που υπερασπίζονται την έννοια του Έθνους.
Αυτοί που υπερασπίζονται το Έθνος δολοφονούνται ή εξορίζονται.
Το νεοφιλελεύθερο σχέδιο απαιτεί διεθνοποίηση της ιστορίας, Απαιτεί διαγραφή της εθνικής ιστορίας και μετατροπή της σε διεθνή. Απαιτεί την εξαφάνιση των συνόρων πολιτισμών.
Το μεγαλύτερο κόστος για την ανθρωπότητα είναι ότι για τον χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό δεν υπάρχει τίποτα.
Για το χρηματοοικονομικό κεφάλαιο υπάρχουν μόνον αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών. Και σε όλο αυτό το παιχνίδι εξαφανίζεται η έννοια του έθνους.
Μια επαναστατική διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει με την ανάκτηση των ιδεών του Έθνους και της Πατρίδας!»
Subcomandante Marcos
(Σουμπκομαντάντε Μάρκος, εκπρόσωπος του Στρατού των Ζαπατίστας για την Εθνική Απελευθέρωση - EZLN)
 
 
 



Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση