GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΝΤΙΙΚΟ! Από 700 έως 1.000 ευρώ η συσκευασία για το νέο χάπι κατά του κορονοϊού...

Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε ένα αντιιικό χάπι κατά της Covid-19, το οποίο ανέπτυξαν από κοινού η Merck και η Ridg...



Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε ένα αντιιικό χάπι κατά της Covid-19, το οποίο ανέπτυξαν από κοινού η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics - μια εξέλιξη που ενδέχεται να αλλάξει την πορεία της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA) της Βρετανίας συνέστησε το φάρμακο αυτό, που περιέχει τη δραστική ουσία μολνοπιραβίρη, να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τη διάγνωση ενός ασθενούς με Covid-19 και μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.


«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τη χώρα μας, διότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον η πρώτη χώρα παγκοσμίως που εγκρίνει ένα αντιιικό φάρμακο το οποίο μπορεί να χορηγηθεί στο σπίτι κατά της Covid-19», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ, σε ανακοίνωσή του.

«Αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα για τους πιο ευάλωτους και τους ανοσοκατεσταλμένους, που θα μπορούν σύντομα να λαμβάνουν μια επαναστατική θεραπεία», πρόσθεσε.

Η μολνοπιραβίρη εγκρίθηκε από τη MHRA για να χορηγείται σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια συμπτώματα Covid-19, οι οποίοι πάσχουν από τουλάχιστον έναν επιβαρυντικό παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά (παχυσαρκία, ηλικία άνω των 60 ετών, διαβήτης, καρδιακά νοσήματα). Τα αντιιικά, όπως η μολνοπιραβίρη, δρουν μειώνοντας την ικανότητα του ιού να αναπαράγεται, σταματώντας την εξέλιξη της νόσου. Το όφελός τους είναι διπλό: Προστατεύουν όσους έχουν μολυνθεί από μια ασθένεια, ώστε να μην εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα, αλλά παράλληλα και όσους έχουν έρθει σε στενή επαφή με αυτούς για να μην ασθενήσουν.

Η μολνοπιραβίρη μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου
Η μολνοπιραβίρη (molnupiravir) είναι ένα ερευνητικό από του στόματος αντιιικό φάρμακο, που δρα εμποδίζοντας τη διαδικασία της αντιγραφής και τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο σώμα, για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας νόσου COVID-19 σε ενήλικες που διατρέχουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου COVID-19 ή/και νοσηλείας.

Σύμφωνα με το θεραπευτικό πρωτόκολλο που εφαρμόστηκε στην κλινική μελέτη MOVe-OUT (Φάση 3), η μολνοπιραβίρη χορηγήθηκε κατ' οίκον σε 775 ενήλικες μη νοσηλευόμενους ασθενείς στη δόση των 800 mg δύο φορές την ημέρα για 5 ημέρες, ενώ η θεραπεία ξεκίνησε εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.


Από την αξιολόγηση των στοιχείων προέκυψε ότι οι μη νοσηλευόμενοι ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με Covid-19 ήπιας προς μέτριας σοβαρότητας που έλαβαν μολνοπιραβίρη είχαν σχεδόν 50% μειωμένη πιθανότητα να νοσηλευτούν ή να καταλήξουν.



Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς που συμμετείχαν στο κλινικό δείγμα είχαν συμπαρομαρτούντα νοσήματα (όπως παχυσαρκία, διαβήτης ή καρδιακές παθήσεις) και επομένως είχαν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν βαριά νόσο Covid-19.

Οι έρευνες συνεχίζονται για να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό η χρήση της μολνοπιραβίρης μπορεί δυνητικά να αποτρέψει τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 από τους νοσούντες στους υγιείς.

Πόσο κοστίζει
Η εταιρεία έχει αποφασίσει το αντιιικό φάρμακο να διατεθεί στην ίδια τιμή στην Ευρώπη, είτε η προμήθεια γίνει μέσω του μηχανισμού της Ε.Ε. είτε με διμερή συμφωνία. Κατά πληροφορίες, η τιμή κάθε συσκευασίας θα κυμαίνεται στα 700-1.000 ευρώ.


Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει περί τις 1,2 εκατομμύρια δόσεις του αντιιικού, έχοντας προεξοφλήσει τη θετική έγκριση του αρμόδιου ρυθμιστικού φορέα. Επίσης, Βρετανία, Ελβετία, Μαλαισία και Σιγκαπούρη έχουν «κλειδώσει» τις προπαραγγελίες τους.

Στην Ευρώπη οι διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη Merck (MSD) βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, κατά πληροφορίες η χορήγηση αναμένεται να γίνεται στο ίδιο πλαίσιο που θα ισχύσει και για τα μονοκλωνικά αντισώματα, δηλαδή από νοσοκομεία.


1 σχόλιο

  1. Ακομη μια ευκαιρια για αισχροκερδια.Η τιμη του θεωρειται υπερβολικη,συμφωνα με το κοστος κατασκευης.Αυτη η εμμονη να μην εγκρινουν παρομοια,αλλα παμφθηνα σκευασματα δεν μου καθεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση