GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«ΠΑΓΩΣΕ» η Θεσσαλονίκη! Κάτω 80% τα ταβερνάκια και 50% τα καφέ...

Για «μαύρο Σαββατοκύριακο» στην εστίαση κάνουν λόγο οι επαγγελματίες του κλάδου στη Θεσσαλονίκη, σχολιάζοντας την εφαρμογή των νέων μέτρων, ...


Για «μαύρο Σαββατοκύριακο» στην εστίαση κάνουν λόγο οι επαγγελματίες του κλάδου στη Θεσσαλονίκη, σχολιάζοντας την εφαρμογή των νέων μέτρων, ενώ μειωμένη ήταν η κίνηση και στα εμπορικά καταστήματα, με εμφανή πτώση στον τζίρο, παρά τις ενδιάμεσες εκπτώσεις και το γεγονός ότι η αγορά ήταν ανοιχτή και την Κυριακή. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων, ενώ έχουν πέσει και τα πρώτα πρόστιμα. 

«Το πρώτο “μαύρο” Σαββατοκύριακο για την εστίαση είναι γεγονός» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εστιατόρων-Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης μιλώντας στο «TyposThes». Κάνει λόγο για 80% μείωση στις ταβέρνες και περίπου 50% σε κάποια καφέ.

Στο κέντρο της πόλης πάντως υπήρχε κίνηση και τα μαγαζιά δούλεψαν λόγω καλού καιρού αλλά και ανοιχτής αγοράς.

Όπως λέει ο κ. Επιτροπίδης, το προηγούμενο διάστημα, πριν την εφαρμογή των νέων μέτρων από το περασμένο Σάββατο, τα καταστήματα δούλευαν κατά 80-90% στους εξωτερικούς χώρους, καθώς οι παρέες ήταν μικτές. Στα 4 άτομα ακόμη και ο ένας να ήταν ανεμβολίαστος, η παρέα καθόταν στους εξωτερικούς χώρους. Πλέον όπως λένε οι μαγαζάτορες, κανείς δεν θα κάνει rapid test για να πάει να πιει έναν καφέ ή να φάει. «Αυτομάτως διαλύεται η παρέα. Δεν θα έρθει καθόλου. Αυτό διαπιστώσαμε αυτό το Σαββατοκύριακο και αυτό θα ζήσουμε στη συνέχεια», τονίζει ο κ. Επιτροπίδης, σημειώνοντας ότι δεν «φτάνει» να δουλέψουν τα μαγαζιά μόνο με τους εμβολιασμένους.

Έλεγχοι έγιναν πάρα πολλοί στα μαγαζιά τις δυο προηγούμενες ημέρες και σύμφωνα με τον κ. Επιτροπίδη «έπεσαν» και πρόστιμα ακόμα και για περιπτώσεις που αφορούσαν ένα άτομο που μπορεί να καθόταν να φάει κάτι σε εξωτερικό χώρο για δέκα λεπτά χωρίς πιστοποιητικό. Κατά τον ίδιο το πρόστιμο των 5.000 ευρώ και η σφράγιση του καταστήματος για 15 ημέρες είναι νούμερα «άδικα» και «καταστροφικά» για ένα μαγαζί που προσπαθεί να επιβιώσει.

Το προσωπικό των καταστημάτων αντιμετώπισε εξάλλου προβλήματα στο «σκανάρισμα» των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών εμβολιασμού, καθώς δεν σκανάρονται εύκολα και οι καταστηματάρχες βρίσκονται στη δύσκολη θέση να μη θέλουν να διώξουν τον πελάτη, αλλά να φοβούνται κιόλας να τον βάλουν μέσα στο μαγαζί.

«Εμφανής η διαφορά στον τζίρο στην αγορά»
«Πολύ δειλά» κινήθηκε η αγορά το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, «ο κόσμος ήταν φοβισμένος», τονίζει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Κοσμάς Καλογιάννης στο «TyposThes». «Αυτοί οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι είτε δεν κατέβηκαν στην αγορά, είτε δεν μπήκαν στα μαγαζιά μας, οπότε η διαφορά στον τζίρο ήταν εμφανής», όπως λέει.

Ενώ τις δυο –τρεις πρώτες μέρες των ενδιάμεσων εκπτώσεων (1-3 Νοεμβρίου) δεν έδειξε τίποτα η αγορά, Πέμπτη και Παρασκευή κάτι κινήθηκε, αλλά μετά «ξαναπάγωσε» λόγω των μέτρων.

Οι υπάλληλοι των καταστημάτων ελέγχουν στην είσοδο τους πελάτες, ωστόσο κάποια μαγαζιά εξυπηρετούν πελάτες που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά με τη μέθοδο του click-away. Μπορούν δηλαδή να παραγγείλουν και να περάσουν να τα πάρουν από έξω από το μαγαζί. Σύμφωνα με την ΚΥΑ το μέτρο αυτό που ισχύει σήμερα για έλεγχο των πιστοποιητικών θα ισχύει μέχρι τις 22 Νοεμβρίου και η αγορά ελπίζει ότι θα υπάρξει βελτίωση στην υγειονομική εικόνα ώστε να μην ισχύει και μετά από αυτήν την ημερομηνία, καθώς μετά πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Η αγορά θα είναι τρεις Κυριακές ανοιχτή την εορταστική περίοδο και οι Κυριακές αυτές παραδοσιακά ήταν «δυνατές» για τους τζίρους των καταστημάτων.

Αν και τονίζουν ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, οι μαγαζάτορες επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο ήταν τελείως κλειστή η αγορά.

Επίσης αυτό που υπογραμμίζουν πάντα είναι ότι «η αγορά είναι ψυχολογία» και αυτήν την στιγμή «ο κόσμος με αυτά που ακούει δεν έχει» καθώς και λίγα χρήματα να έχει στην τσέπη του κοιτάει να τα κρατήσει για μια έκτακτη κατάσταση, γιατί φοβάται.

Κάθε μέρα, όπως λένε, ακούμε ότι ανεβαίνει το πετρέλαιο, το ρεύμα κλπ. οπότε είναι επιφυλακτικοί για το μέλλον.


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση