GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ! Το καθημερινό είδος διατροφής που προκαλεί το 90% των περιπτώσεων καρκίνου...

Μια νέα μελέτη εντόπισε πιθανώς ένα δημοφιλές τρόφιμο, που καταναλώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι, το οποίο προκαλεί σημαντική εξάπλωση του ...



Μια νέα μελέτη εντόπισε πιθανώς ένα δημοφιλές τρόφιμο, που καταναλώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι, το οποίο προκαλεί σημαντική εξάπλωση του καρκίνου στο σώμα.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όταν το παλμιτικό οξύ προστέθηκε στη διατροφή των ποντικών, οι καρκίνοι του στόματος και του δέρματος ήταν πιο πιθανό να εξαπλωθούν. Το παλμιτικό οξύ ή το φοινικέλαιο παρέμεινε μια αμφιλεγόμενη ουσία, ωστόσο αυτή η τελευταία μελέτη ρίχνει φως στο πώς θα μπορούσε να είναι μία από τις κύριες αιτίες για την αύξηση της διάγνωσης του καρκίνου που παρατηρείται τελευταία.

Μια τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature έκανε μια συγκλονιστική ανακάλυψη που συνδέει το διατροφικό λίπος με την εξάπλωση του καρκίνου.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Worldwide Cancer Research, διαπίστωσε ότι το παλμιτικό οξύ μεταβάλλει το γονιδίωμα του καρκίνου.
Αυτό, με τη σειρά του αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εξάπλωσης αυτού του καρκίνου.

Η εν λόγω ανακάλυψη έκανε τους ερευνητές να αναζητούν μια νέα θεραπεία που θα βοηθήσει στη διακοπή αυτής της διαδικασίας με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να σταματήσει την εξάπλωση του καρκίνου σε μια εποχή όπου οι διαγνώσεις έχουν αυξηθεί με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Η μετάσταση –ή η εξάπλωση– του καρκίνου παραμένει η κύρια αιτία θανάτου σε καρκινοπαθείς και η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων με μεταστατικό καρκίνο μπορεί μόνο να αντιμετωπιστεί, αλλά όχι να θεραπευτεί. Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι, η τροφή μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον καρκίνο με τα λιπαρά οξέα να είναι τα δομικά στοιχεία του λίπους στο σώμα. Δυστυχώς, η μετάσταση συχνά προωθείται από τα λιπαρά οξέα στη διατροφή κάποιου, προειδοποιώντας περαιτέρω ότι αυτό που βάζετε στο στόμα σας μπορεί να έχει καταστροφικό αντίκτυπο στην υγεία. Τα πρόσφατα δημοσιευμένα ευρήματα, με επικεφαλής ερευνητές στο IRB Barcelona, ​​στην Ισπανία, αποκαλύπτουν ότι ένα τέτοιο λιπαρό οξύ που βρίσκεται συνήθως στο φοινικέλαιο, που ονομάζεται παλμιτικό οξύ, προάγει τη μετάσταση σε καρκινώματα του στόματος και τον καρκίνο του δέρματος μελανώματος σε ποντίκια.

«Υπάρχει κάτι πολύ ιδιαίτερο στο παλμιτικό οξύ που το καθιστά έναν εξαιρετικά ισχυρό προαγωγό της μετάστασης», δήλωσε ο καθηγητής Salvador Aznar-Benitah, του Ινστιτούτου Έρευνας στη Βιοϊατρική (IRB), Βαρκελώνη. «Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί ποιο είδος διατροφής θα μπορούσε να καταναλωθεί από ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο που θα επιβραδύνει τη μεταστατική διαδικασία».

Η συγκεκριμένη μελέτη ανέφερε ότι η έκθεση στο παλμιτικό οξύ προκάλεσε αλλαγές στη λειτουργία των γονιδίων στα καρκινικά κύτταρα που τους επέτρεψαν να αισθάνονται τα λιπαρά οξέα και να τα καταναλώνουν πιο αποτελεσματικά. Η παρουσία του παλμιτικού οξέος φάνηκε επίσης να κάνει τα καρκινικά κύτταρα να βρίσκονται σε μια «αναγεννητική κατάσταση» επιτρέποντάς τους να σχηματίσουν «δίκτυα σηματοδότησης» πέρα ​​από τον όγκο, κάτι που είναι γνωστό ότι είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την εξάπλωση.

Πού χρησιμοποιείται το φοινικέλαιο
Το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται στην παραγωγή τροφίμων όπως κέικ, σοκολάτα, μπισκότα, μαργαρίνη και λίπη τηγανίσματος. Βρίσκεται επίσης σε καλλυντικά, σαπούνι, σαμπουάν, προϊόντα καθαρισμού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιοκαύσιμο. Συγκλονίζει το γεγονός ότι έως και το 50% των προϊόντων σε ένα μέσο σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο περιέχουν πλέον φοινικέλαιο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοεσελίδας express.co.uk.

Ο καθηγητής Greg Hannon, διευθυντής του Cancer Research UK Cambridge Institute, δήλωσε: «Πρόκειται για μια αυστηρή και ολοκληρωμένη μελέτη που υποδηλώνει ότι η έκθεση σε ένα κύριο συστατικό του φοινικέλαιου αλλάζει διαρκώς τη συμπεριφορά των καρκινικών κυττάρων, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή στην πρόοδο από την τοπική σε δυνητικά θανατηφόρο μεταστατική νόσο.

«Δεδομένης της επικράτησης του φοινικέλαιου ως συστατικού σε επεξεργασμένα τρόφιμα, αυτή η μελέτη παρέχει ισχυρό κίνητρο για περαιτέρω διερεύνηση σχετικά με το πώς οι διατροφικές επιλογές επηρεάζουν τον κίνδυνο εξέλιξης του όγκου».

Η Helen Rippon, διευθύνουσα σύμβουλος της Worldwide Cancer Research, πρόσθεσε: «Αυτή η αποκάλυψη είναι μια τεράστια ανακάλυψη στην κατανόησή μας για το πώς συνδέονται η διατροφή και ο καρκίνος και, ίσως το πιο σημαντικό, για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για να ξεκινήσουμε νέες θεραπείες για τον καρκίνο.
Η μετάσταση εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 90% όλων των θανάτων από καρκίνο – δηλαδή περίπου εννέα εκατομμύρια θανάτους ετησίως παγκοσμίως.

«Το να μάθουμε όλοι μας περισσότερα για το τι συμβάλει στην εξάπλωση του καρκίνου και –κυρίως– πώς να τον σταματήσουμε είναι ο τρόπος για να μειωθούν αυτοί οι αριθμοί».


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση