GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ! ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ στραμένο στην ...Αυστρία ο Κ. Μητσοτάκης

Μπορεί ο πρωθυπουργός να αποκλείει στις δημόσιες δηλώσεις του -αλλά και κατ΄ ιδίαν- το ενδεχόμενο επιβολής γενικού lockdown, αλλά στο τραπέζ...

Μπορεί ο πρωθυπουργός να αποκλείει στις δημόσιες δηλώσεις του -αλλά και κατ΄ ιδίαν- το ενδεχόμενο επιβολής γενικού lockdown, αλλά στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου συζητείται, σύμφωνα με πληροφορίες της “κυριακάτικης δημοκρατίας” πολύ σοβαρά πλέον το σενάριο της επιβολής μαζικού υποχρεωτικού εμβολιασμού και στη χώρα μας...

Επί του παρόντος, στο κυβερνητικό επιτελείο περιμένουν με αγωνία να δουν την ανταπόκριση που θα έχει στην πορεία των εμβολιασμών το τελευταίο τηλεοπτικό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη ο οποίος, αν και σε ύφος κάπως διαφορετικό σε σχέση με το παρελθόν, έθεσε ουσιαστικά υπό διωγμόν τους ανεμβολίαστους σε μια προσπάθεια να τους αναγκάσει να αλλάξουν στάση.

Αν και μέχρι πρότινος η κυβέρνηση διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός παντού δεν είναι στις επιλογές της, οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην Αυστρία και επίκεινται στην Γερμανία της λύνουν τα χέρια, όπως λέγεται, να δρομολογήσει και αυτή κάτι ανάλογο. Η Αυστρία, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, μπαίνει από αύριο σε γενικό lockdown για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ενώ από την 1η Φεβρουαρίου καθίσταται υποχρεωτικός ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού της. Η Γερμανία κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει αυτή την εβδομάδα τον ίδιο δρόμο για το lockdown, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ενώ κερδίζουν διαρκώς έδαφος οι απόψεις και υπέρ του γενικού εμβολιασμού. Στις χώρες αυτές μάλιστα είναι προχωρημένες οι συζητήσεις και για το πώς θα μπορούσε να εκτελεστεί πιστά το πρόγραμμα των μαζικών εμβολιασμών με την επιβολή διασταυρώσεων και πολύ αυστηρών προστίμων στους ανυπάκουους.

Βεβαίως δεν θα είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης αναιρεί όσα έλεγε ή και αντιφάσκει προς αυτά. Άλλωστε, μόλις την Δευτέρα κατά την παραμονή του στο Λονδίνο σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Good Morning Britain» του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ITV διαβεβαίωνε ότι δεν θα ακολουθήσει το μοντέλο της Αυστρίας για ολικόockdown στους ανεμβολίαστους. Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν άρδην και -καθώς ο ίδιος επέβαλε ...σχεδόν ολικό lockdown για τους μη εμβολιασμένους ενώ η αυστριακή κυβέρνηση κλείνει πια τα πάντα- οι δεσμεύσεις του είναι εκ των πραγμάτων ξεπερασμένες!

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι με την έως τώρα τακτική της η απόδοση του εμβολιαστικού προγράμματος είχε πιάσει -μετά την είσοδο του φθινοπώρου- ταβάνι. Οι πιέσεις, οι εξαναγκασμοί και οι καθημερινές προσπάθειες τρομοκράτησης δεν κατάφεραν όλο αυτό το διάστημα να σπάσουν την “άμυνα” των μη εμβολιασμένων που, λαμβάνοντας υπόψη και τον ισχυρό επιστημονικό αντίλογο, φαίνεται ότι έχουν πάρει πια τις αποφάσεις τους.

Είναι γεγονός ότι η δριμύτητα του νέου κύματος της πανδημίας σε συνδυασμό με τη διαρκή προαναγγελία νέων μέτρων έφερε κάποια κίνηση τις προηγούμενες εβδομάδες στα εμβολιαστικά κέντρα. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική από τη διθυραμβική εικόνα που έσπευσαν να παρουσιάσουν ο κ. Μητσοτάκης και υπουργοί του όπως ο Κ. Πιερρακάκης. Ενώ σκοπίμως αθροίζουν αριθμούς για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, το μόνο που πηγαίνει σχετικά καλά είναι οι εμβολιασμοί της τρίτης δόσης που έως την Παρασκευή είχαν ξεπεράσει τις 805.000. Αντίθετα, αυτοί που ππροσέχονται να κάνουν τώρα την πρώτη δόση μοιάζουν με ...χελώνες. Έως τις αρχές της εβδομάδας, υπήρχαν και ημέρες που γίνονταν το πολύ 1-2.000 νέοι εμβολιασμοί και μόνο τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται μια σημαντική αύξηση που μένει να φανεί πώς και εάν θα κλιμακωθεί.

Πάντως ακόμη και αυτή τη στιγμή οι έχοντες κάνει τουλάχιστον μία δόση ανέρχονται περίπου στα 6,8 εκατομμύρια, που σημαίνει ότι πάνω από το 30% του πληθυσμού επιλέγει ή δεν μπορεί να εμβολιαστεί. Ακόμη πιο χαμηλοί είναι οι ρυθμοί για την δεύτερη δόση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, παραμένουν κάτω από 6,5 εκατ. οι πλήρως εμβολιασμένοι ενώ από τις αρχές του μήνα, μολονότι φούντωσε η σχετική συζήτηση, προσήλθαν μόνο 115.000 πολίτες από αυτούς που είχαν κάνει ήδη την πρώτη δόση.

Ημέρα με την ημέρα ακόμη και αυτοί οι αριθμοί παύουν να έχουν ιδιαίτερη σημασία. Καθώς συμπληρώνεται το εξάμηνο, που έχει τεθεί ως απώτατο όριο προστασίας, καθημερινώς δεκάδες χιλιάδες μεταπίπτουν στην κατηγορία των “μη εμβολιασμένων”. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στο μήνυμά του είπε ότι, από τους άνω των 60 ετών μόνο, σχεδόν 1,5 εκατ. συμπλήρωσαν 6 μήνες από τον εμβολιασμό τους. Επίσης 575.000 εξηντάρηδες δεν έχουν μέχρι τώρα εμβολιαστεί καθόλου.

Μέχρι το τέλος του έτους, ουσιαστικά όσοι έκαναν το εμβόλιο πριν το καλοκαίρι, θα θεωρούνται πια απροστάτευτοι και σύμφωνα με όλες τις νεότερες επιστημονικές μελέτες και θα νοσούν και θα μεταδίδουν, έστω και κατά την κρατούσα άποψη πιο ήπια. Το σημαντικό όμως είναι ότι -καθώς το παιχνίδι για να αυξηθεί καθοριστικά ο αριθμός των ανεμβολίαστων που θα αναθεωρήσουν τη στάση τους δείχνει μάλλον χαμένο- το ενδιαφέρον στρέφεται προς την τρίτη δόση, τη λεγόμενη “αναμνηστική”.

Ακόμη και αυτοί οι σχετικά υψηλοί ρυθμοί προσέλευσης που σημειώνονται τώρα δεν αρκούν για να συνοδευτεί από επιτυχία το εγχείρημα. Αν δεν υπάρξει περαιτέρω βελτίωσή τους, υπολογίζεται ότι μέχρι τις γιορτές θα κυμαίνονται περί το 1,5-2 εκατομμύρια αυτοί που θα προστεθούν στους ήδη 805.000 τριπλά εμβολιασμένους. Η χρονιά δηλαδή κινδυνεύει να κλείσει -κι ενώ διανύουμε τον χειμώνα- με ένα τεράστιο κενό, ενδεχομένως και τους μισούς, σε σχέση με το περίπου 70% που αντιπροσωπεύει έως τώρα την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στις ηλικίες από 12 ετών και άνω. Δεδομένου ότι χρειάζονται και τρεις εβδομάδες για να ολοκληρωθεί ο κύκλος του εμβολιασμού με την παραγωγή αντισωμάτων, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο το εμβολιαστικό πρόγραμμα να προλάβει ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση -και μάλιστα μέσα στην καρδιά του χειμώνα- να αποδώσει τα αναμενόμενα.

Όλα αυτά τα στοιχεία, που δεν είναι “κρατικά μυστικά”, υπάρχουν στα γραφεία των αρμοδίων υπουργών και άλλων στελεχών της κυβέρνησης οι οποίοι έχοντας σπείρει ανέμους και θερίζοντας πλέον θύελλες διαπιστώνουν -χαμηλοφώνως προς το παρόν- ότι τα πράγματα βρίσκονται σε οριακό, αν δεν το έχουν ξεπεράσει κιόλας, σημείο. Το σύνθημα “Εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε!” με το οποίο έκλεισε το διάγγελμά του ο κ. Μητσοτάκης -δίνοντας την εντύπωση ότι βασικό μέλημά του είναι να διοχετευθούν στην ευρωπαϊκή αγορά τα 3,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων που έχει παραγγείλει ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις προμηθεύτριες εταιρείες- μοιάζει με καρικατούρα και προοιωνίζεται ένα νέο αδιέξοδο με τη συζητούμενη πλέον επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Κι ας διαψεύδεται -όπως και τόσα άλλα- επισήμως...
Ανδρέας Καψαμπέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση