GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ! ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ σχοινί Πλεύρης και Γκάγκα...

Πολλαπλασιάζονται οι παρενέργειες και σε πολιτικό επίπεδο από τον τρόπο διαχείρισης του νέου κύματος της πανδημίας και της κατάστασης που επ...



Πολλαπλασιάζονται οι παρενέργειες και σε πολιτικό επίπεδο από τον τρόπο διαχείρισης του νέου κύματος της πανδημίας και της κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία. Την ώρα μάλιστα που οι ειδικοί προβλέπουν περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες και μεγαλύτερη πίεση προς το σύστημα υγείας, στο εσωτερικό της κυβέρνησης οξύνονται σύμφωνα με πληροφορίες οι διαφωνίες και οι αντιθέσεις για τις κινήσεις που χρειάζεται να γίνουν.

Στο επίκεντρο βρίσκεται αυτές τις ημέρες, κατά τρόπο ιδιαίτερα εμφατικό, το θέμα των υγειονομικών που έχουν τεθεί σε αναστολή σε μια συγκυρία κατά την οποία όχι μόνο δεν περισσεύει προσωπικό από όλες τις δομές υγείες αλλά παρατηρούνται και δραματικές ελλείψεις.

Μέχρι τώρα εντελώς εμμονικά η κυβέρνηση αρνείται να υποχωρήσει έστω και κατ΄ ελάχιστον από την απόφασή της να στερήσει το ΕΣΥ από τις υπηρεσίες χιλιάδων ειδικευμένων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων καταδικάζοντάς τους μάλιστα σε στέρηση αποδοχών και κατ' ουσίαν εξωθώντας τους σε πείνα και εξαθλίωση.

Τις τελευταίες εβδομάδες ωστόσο τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί προς το χειρότερο από τη στιγμή που άρχισε να επιδεινώνεται και η επιδημιολογική εικόνα. Κι ενώ επισήμως οι κυβερνητικοί αρμόδιοι ανακοινώνουν ότι από αύριο Δευτέρα ξεκινούν επιτάξεις ιδιωτών γιατρών εάν εντός του Σαββατοκύριακου δεν υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση από πλευράς τους, στην οδό Αριστοτέλους έχουν εμφανιστεί τα πρώτα βαριά σύννεφα στις σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Όπως αναφέρουν ειδικότερα οι πληροφορίες, οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν αποτελούν αντικείμενο σοβαρών πλέον διαφωνιών ανάμεσα στον υπουργό Θάνο Πλεύρη και την αναπληρωτή υπουργό Μίνα Γκάγκα. Φαίνεται ότι ευρύτερα η συγκατοίκησή τους είναι δύσκολη και προβληματική το τελευταίο διάστημα, αλλά το θέμα των υγειονομικών σε αναστολή είναι η αιχμή που κάνει τις ισορροπίες ακόμη πιο εύθραυστες μεταξύ τους.

Η κ. Γκάγκα, εδώ και αρκετές ημέρες, έχει εισηγηθεί, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, να δρομολογηθεί η άρση των αναστολών και να επιτραπεί στους υγειονομικούς οι οποίοι, για διάφορους λόγους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, να επιστρέψουν στις θέσεις τους με την υποχρέωση να πραγματοποιούν δύο rapid test κάθε εβδομάδα. Η αναπληρωτής υπουργός, που γνωρίζει εκ των έσω λόγω της εμπειρίας και της ιατρικής της ιδιότητας τις χρόνιες παθογένειες και ανάγκες του συστήματος υγείας, έχει περιοδεύσει άλλωστε σε πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας. Σε αυτά έχει διαπιστώσει τα τεράστια κενά που υπάρχουν και έχει βρεθεί πολύ συχνά σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση όταν συνάδελφοί της γιατροί και υγειονομικοί της θέτουν το ερώτημα γιατί ενώ λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, για τους ίδιους και τους ασθενείς, δεν τους επιτρέπεται να εργαστούν και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της όλης κατάστασης.

Αυτή η πρόταση που διατύπωσε περί επιστροφής όμως προσέκρουσε στην κάθετη άρνηση του κ. Πλεύρη ο οποίος φέρεται να έχει ως προς αυτό τη στήριξη αλλά και την παρότρυνση του Μεγάρου Μαξίμου. Υπάρχουν μάλιστα και αυτοί που βασίμως υποστηρίζουν ότι περισσότερο από όλους ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είναι εκείνος ο οποίος δεν δέχεται καμία υποχώρηση αφενός μεν για παιδευτικούς και ιδεολογικούς λόγους και αφετέρου διότι δεν θέλει να δοθεί το μήνυμα ότι η κυβέρνηση κάμπτεται μπροστά στις πιέσεις και τις διεκδικήσεις (παντός είδους) και αμβλύνει την αποφασιστικότητα και τη στιβαρότητά της.

Από τους “σκληρούς” του κυβερνητικού επιτελείου η αναπληρωτής υπουργός δέχεται μάλιστα βολές ότι με την ελαστικότητα της βγαίνει “εκτός γραμμής” και γι αυτό ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ωθείται προς την έξοδο από την κυβέρνηση ακόμη και δια του εξαναγκασμού σε παραίτηση. Της χρεώνεται επίσης το γεγονός ότι φροντίζει να γίνονται γνωστές και προς τα έξω οι διαφοροποιήσεις του πλήττοντας την εικόνα “ομοιομορφίας” που θέλει το Μαξίμου για την κυβέρνηση. Το άκρως ενδιαφέρον και συνάμα αντιφατικό πάντως είναι ότι ενώ η κ. Γκάγκα δεν ενστερνίζεται σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα την κυρίαρχη γραμμή, δεν θεωρείται και τόσο εύκολη η εξουδετέρωση και απομάκρυνσή της λόγω των παλαιών και στενών φιλικών σχέσεων που διατηρεί με την πλευρά της συζύγου του πρωθυπουργού Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Οι σχέσεις αυτές άλλωστε έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην υπουργοποίησή της κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό δεδομένου ότι συμμετείχε μεν σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ αλλά αυτό που την ανέδειξε και της έδωσε δημοσιότητα ήταν ο ρόλος της ως Διευθύντρια Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» για την αντιμετώπιση της πανδημίας κατά τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο.

Με αυτά τα δεδομένα, το πιθανότερο είναι να συνεχιστούν η “ισορροπία τρόμου” στα ρετιρέ του υπουργείου Υγείας αλλά και οι υπόγειες μάχες συσχετισμών εξουσίας πέριξ του Μαξίμου την ώρα όμως που οι επίσημοι αριθμοί δείχνουν ότι αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών σε καθημερινή βάση, άνθρωποι πεθαίνουν κατά δεκάδες ακόμη και εκτός ΜΕΘ ενώ τα νοσοκομεία υπολειτουργούν το ένα μετά το άλλο και το προσωπικό που έχει απομείνει έχει ξεπεράσει προ πολλού κάθε όριο αντοχής.

Οι συγκρούσεις αυτές ωστόσο, έστω και εάν επί του παρόντος εκτυλίσσονται εντός των τειχών και δεν παίρνουν δημόσιο χαρακτήρα, δείχνουν ότι -μπροστά στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί και με την αποτυχία που εκ του αποτελέσματος σημειώνεται- έχει αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ που είχε υφάνει η κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας. Ο ακήρυκτος πόλεμος στο υπουργείο Υγείας πρέπει μάλιστα να συνδυαστεί με τις αποστάσεις που παίρνουν ολοένα και πιο έντονα ακόμη και οι επιστήμονες που υπηρετούσαν και αναπαρήγαγαν πιστά έως τώρα το κυβερνητικό αφήγημα. Ο κάποτε “εθνικός σωτήρας” Σωτ. Τσιόδρας έχει αποσυρθεί προ πολλού από το προσκήνιο πάλι, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Μ. Παγώνη κρατάει πια τη δική της γραμμή αλλά τις τελευταίες ημέρες οι φυγόκεντρες τάσεις μεγάλωσαν ακόμη πιο πολύ στο πρόσωπο του καθηγητή Θ. Βασιλακόπουλου ο οποίος -απογοητευμένος όπως λέγεται για τους δικούς τους λόγους με την κυβέρνηση- αποφάσισε να αποκαλύψει ότι είχαν τεθεί σε λειτουργία ΜΕΘ χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία και με αποτέλεσμα την αυξημένη θνητότητα σε αυτές. Επίσης εκτεθειμένος είναι πλέον και ο Γκίκας Μαγιορκίνης για τις λάθος οδηγίες που έδινε για τους εμβολιασμούς αφού τον άδειασε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Και ο σώζων εαυτόν σωθήτω από εδώ και πέρα...

Ανδρέας Καψαμπέλης

2 σχόλια

  1. Η Γκάγκα έχει δίκιο. Ενώ έχει διαπιστωθεί ξεκάθαρα πλέον ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν και μεταδίδουν τον ιό, η ανεγκέφαλη κυβέρνηση με επικεφαλής τον εμμονικό πρωθυπουργό επιμένει να διαχωρίζει όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο.
    Αν δεν είναι πανύβλακες είναι οπωσδήποτε πληρωμένοι πωλητές εμβολίων, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Ο Πλεύρης την έχει πατήσει με αυτή την καρέκλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ωσπου καθεστε στον καναπε ολο και πρισσοτερο ενθαρρυνονται οι αντιχριστοι ,,εξαπολυστε επιθεσεις στα σπιτια πολτικων και ψευτοειδικων αλιως δεν αλλαζει η κατασταση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση