GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ η ψηφοφορία! ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ζάεφ στα Σκόπια...

Πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση στα Σκόπια, κατέθεσε το αντιπολιτευόμενο εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE, μετά τη λήξη του «τελεσίγραφου»...


Πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση στα Σκόπια, κατέθεσε το αντιπολιτευόμενο εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE, μετά τη λήξη του «τελεσίγραφου» προς τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ. Την Κυριακή ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, είχε ζητήσει από τον Ζάεφ την παραίτηση της κυβέρνησης, διαφορετικά θα κατέθετε πρόταση μομφής όπως και έγινε τελικά.

Το αίτημα κατέθεσαν συνολικά 61 βουλευτές, ζητώντας από τον πρόεδρο της βουλής Ταλάτ Τζαφέρι να συγκαλέσει άμεσα την προβλεπόμενη διαδικασία. Το αίτημα του VMRO-DPMNE στηρίζουν τα κόμματα «Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική», «Levica» (Αριστερά) και το (αλβανικό) «Besa», τ’ οποίο έως πρότινος ήταν κυβερνητικός εταίρος και προσχώρησε τις προηγούμενες μέρες στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης.

Την πρόταση δυσπιστίας προς στην Κυβέρνηση Ζάεφ, κατέθεσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος του VMRO-DPMNE, Αλεξάνταρ Νικολόφσκι, υποστηρίζοντας πως η κίνηση στηρίζεται και συνοδεύεται από υπογραφές 61 βουλευτών της αντιπολίτευσης. Το VMRO- DPMNE αναμένει πως η ψηφοφορία στη Βουλή επί της πρότασης μομφής θα διεξαχθεί την Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου.

Ο Ζόραν Ζάεφ παραμένει στη θέση του έως το τέλος της διαδικασίας, της πρότασης δυσπιστίας της αντιπολίτευσης. Εφόσον καταψηφιστεί από την πλειοψηφία της βουλής τότε η σημερινή κυβέρνηση παραιτείται και ανοίγει ο δρόμος για σχηματισμό νέας κυβέρνησης η σε διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Στο πρώτο σενάριο, ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία των διερευνητικών εντολών του Προέδρου της Δημοκρατίας αρχικά προς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) που έχει τους περισσότερους βουλευτές. Εφόσον μέσα σε 20 μέρες δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση η εντολή παραδίδεται στο δεύτερο σε δύναμη κόμμα VMRO-DPMNE. Εάν και αυτό αποτύχει να σχηματίσει κυβερνητική πλειοψηφία, τότε οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές είναι αναπόφευκτες, οπότε και η απερχόμενη βουλή θα πρέπει να καταλήξει στην ημερομηνία διεξαγωγής τους.

H πρώτη αντίδραση Ζάεφ
Η πρώτη επίσημη αντίδραση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια, για την πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπό το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, το μεσημέρι της Δευτέρας ήρθε με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακριβώς μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση παραίτησής του από επικεφαλής της κυβέρνησης, αλλά και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), εξαιτίας της μεγάλης ήττας στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, ο Ζάεφ παρενέβη με δήλωσή του στα κοινωνικά δίκτυα, λέγοντας πως οι πολίτες της χώρας δεν θα επιστρέψουν τους Μίτσκοσκι, Απασίεφ και Γκρούεφσκι να διοικήσουν τη χώρα.

«Αυτές τις μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας απειλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη Συμφωνία Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, τη Συμφωνία Πλαίσιο της Οχρίδας, την κοινή και ισότιμη κοινωνία, την ειρήνη των πολιτών στο εσωτερικό και τις καλές σχέσεις με τους γείτονες μας» αναφέρει στη δήλωσή του ο Ζάεφ, τονίζοντας πως ο δημοκρατικός κόσμος και τα κόμματα: «δεν θα επιτρέψουν στον Μίτσκοσκι, τον Απασίεφ και τον Γκρούεφσκι να καταλάβουν την εξουσία και να καταστρέψουν ξανά τη χώρα».

Με τη δήλωση αυτή ο Ζάεφ επιχειρεί να κινητοποιήσει ουσιαστικά τ΄ αντανακλαστικά των Αλβανών βουλευτών μια και το μικρό ακροαριστερό κόμμα «Levica» (Αριστερά), του Ντιμίταρ Απασίεφ, αποτελεί «κόκκινο» πανί για τους Αλβανούς, εξαιτίας των ακραίων θέσεων του.

Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Ζάεφ κατατέθηκε από το VMRO-DPMNE προς τον πρόεδρο της βουλής των Σκοπίων Ταλάτ Τζαφέρι στις 14:30 χθες.

Την Κυριακή ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, είχε ζητήσει από τον Ζάεφ την παραίτηση της κυβέρνησης, διαφορετικά θα κατέθετε πρόταση μομφής όπως και έγινε τελικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση