GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έργο Μητσοτάκη και "αρίστων": 385€/MWh μέγιστη ωριαία τιμή ρεύματος και 281,03 μέση ημερήσια τιμή...

Από ρεκόρ σε ρεκόρ πετάει η τιμή του ρεύματος χάρη στην εντελώς σάπια ενεργειακή πολιτική . Όπως φαίνεται στο...

Από ρεκόρ σε ρεκόρ πετάει η τιμή του ρεύματος χάρη στην εντελώς σάπια ενεργειακή πολιτική. Όπως φαίνεται στο... πιο πάνω διάγραμμα και στα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, σήμερα το απόγευμα η μέγιστη τιμή θα φθάσει στα 385 ευρώ, η κατώτατη είναι στα 172,29 ευρώ, ενώ η μέση ημερήσια τιμή, αυτή που ενδιαφέρει για την εφαρμογή της ρήτρας που τσουρουφλίζει τους καταναλωτές, κάνει νέο άλμα, στα 281,03 €/MWh. Μόλις την προηγούμενη ημέρα, 23/11/2021, η ανώτατη τιμή ήταν στα 348,21 ευρώ, επομένως από μέρα σε μέρα έχουμε άλμα 36,79 ευρώ! Πάνω από 10% αύξηση μέσα σε μια μέρα!

Προσφορά και ζήτηση; Όχι! Η αιτία για τα νέα άλματα στις τιμές είναι καταρχήν η μετατροπή του ηλεκτρισμού από αγαθό δημόσια ωφέλειας σε χρηματιστηριακό προϊόν. Αυτό ισχύει για όλη την Ευρώπη, είναι η πολιτική της ΕΕ που ανεβάζει τις τιμές, εξοντώνοντας τους καταναλωτές κι ό,τι απέμεινε απ' την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών σε παγκοσμιοποιημένη βάση. Στα χρηματιστήρια τα κέρδη βγαίνουν παίζοντας τεχνικά τα διαγράμματα, είναι χρηματοοικονομικά κέρδη και δεν έχουν την παραμικρή σχέση με επάρκεια ρεύματος. Κατά δεύτερον, ειδικά για την Ελλάδα, ασφαλώς ρόλο παίζει η σύνθεση του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής, που για σήμερα τη βλέπουμε στο δεξί άκρο του διαγράμματος. Πολύ αέριο, ελάχιστος λιγνίτης, ακόμα λιγότερες εισαγωγές. Οι πλασματικά, δήθεν φθηνές "Α"ΠΕ στο 33,58%, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και με την κακοκαιρία υπάρχει αρκετός αέρας, αλλά η τιμή σε νέο ρεκόρ. Ας μας εξηγήσουν Μητσοτάκης, Σκρέκας και Κάπρος, ο καθηγητής του ΕΜΠ που βρίσκεται πίσω απ' το σχεδιασμό της "αγοράς", με 33,58% "Α"ΠΕ "τι έχουν τα έρ'μα και ψοφάν".


Τα απολύτως χειρότερα δυστυχώς βρίσκονται μπροστά μας: το διάγραμμα της τιμής του φυσικού αερίου μας προετοιμάζει για ακόμα πιο τεράστια εκτόξευση τιμών, όσο θα μπαίνουμε στο Δεκέμβριο. Μέσα στην εβδομάδα θα χιονίζει στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, η ζήτηση για αέριο στη θέρμανση των κατοικιών θα αυξάνεται και αέριο για ηλεκτροπαραγωγή δεν θα υπάρχει. Ως αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ οι τιμές διαρκώς θα εκτοξεύονται παντού, ενώ, ως αποτέλεσμα της απολιγνιτοποίησης του Μητσοτάκη, οι τιμές θα φθάσουν στα ουράνια και στην Ελλάδα. Αν είχαμε λιγνίτη, θα μας προστάτευε για ακόμα μια φορά απ' τις αναταράξεις των διεθνών τιμών. Δυστυχώς, Μητσοτάκης και "άριστοι" διέλυσαν τα λιγνιτωρυχεία, προκειμένου να παραδώσουν τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης της Δυτικής Μακεδονίας στη Γερμανική RWE, για να βάλει φωτοβολταϊκά. Οι αυξήσεις τιμών, που ήδη μας τσουρουφλίζουν στους λογαριασμούς και παρασύρουν μαζί τους τις τιμές των προϊόντων, είναι ξεκάθαρο έργο Μητσοτάκη και "αρίστων".

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού.

Αφού δεν υπάρχει αέριο και δεν γίνεται να γυρίσει η ΕΕ στις γκαζόλαμπες, όλοι πλέον καίνε εισαγόμενο λιθάνθρακα κι όσοι έχουν και λιγνίτη, π.χ. η Γερμανία, η Πολωνία, η Τσεχία, κλπ, τον καίνε σαν να μην υπάρχει αύριο. Αποτέλεσμα είναι οι εκπομπές CO2 ν' αυξάνονται και μαζί η ζήτηση για δικαιώματα εκπομπής CO2. Ουδείς ενδιαφέρεται για τη "σωτηρία του πλανήτη", λίγες μόνο μέρες μετά το πανηγυράκι των υποκριτών στην COP26, στη Γλασκώβη.


Ωστόσο κι εδώ έρχεται η πολιτική της ΕΕ ν' ανεβάσει ακόμα περισσότερο τις τιμές. Η τιμή του δικαιώματος εκπομπής CO2 απ' το 2019 χειραγωγείται πλήρως απ' την ΕΕ μέσω της τεχνητής απόσυρσης δικαιωμάτων απ' την αγορά, το περίφημο Market Stability Reserve. Δείτε στο διάγραμμα πώς η ΕΕ αυξάνει διαρκώς τεχνητά την τιμή. Προκειμένου να κάνει "απανθρακοποίηση", φορολογεί το CO2, το αέριο που δίνει ζωή στον πλανήτη, αλλά ο φόρος προστίθεται στις τιμές του ηλεκτρισμού που παράγεται όχι μόνο από λιθάνθρακα και λιγνίτη, αλλά και από φυσικό αέριο και πετρέλαιο, όπως σε μας στην Κρήτη και τα Μη Διασυνδεμένα Νησιά. Θα μειώσει η ΕΕ τη φορολογία; Ασφαλώς όχι!

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον τεχνητής αύξησης των τιμών, η κυβέρνηση μοιράζει "επιδοτήσεις". Όπως διαβάζουμε, ο Σκρέκας υπέγραψε απόφαση για επιδότηση 60€/MWh τον Οκτώβριο και 130€/MWh το Νοέμβριο & το Δεκέμβριο. Με τη μέση τιμή στα 281 και σαφή ανοδική τάση, ποιος θα πληρώσει, Σκρέκα και Μητσοτάκη, τα υπόλοιπα 151 ευρώ, όταν τα συμβόλαια των παρόχων προβλέπουν εφαρμογή της Ρήτρας Οριακής Τιμής (ή Ρήτρα Προσαρμογής, κλπ) απ' τα περίπου 55€/MWh και πάνω; Πρόκειται για τριπλασιασμό της τιμής, παρά τη δήθεν "επιδότηση", την οποία, βεβαίως, πάλι οι καταναλωτές θα πληρώσουμε: αν δεν το πήρατε ακόμα είδηση, το Σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2022 προβλέπει 3,5 δισεκατομμύρια αύξηση εσόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση