GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΟΜΟΛΟΓΙΑ-ΚΟΛΑΦΟΣ! ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ βρήκαν πώς το εμβόλιο (της AstraZeneca) προκαλεί σπάνιες θρομβώσεις...

Στην αιτία της σπανιότατης πρόκλησης θρομβώσεων στο αίμα εμβολιασμένων με το σκεύασμα της AstraZeneca έφτασαν πλέον Βρετανοί και Αμερικανοί...



Στην αιτία της σπανιότατης πρόκλησης θρομβώσεων στο αίμα εμβολιασμένων με το σκεύασμα της AstraZeneca έφτασαν πλέον Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες, δείχνοντας ότι κάποια πρωτεΐνη στα αιμοσφαίρια προσελκύεται από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου.

Η ομάδα ερευνητών έδειξε με λεπτομέρειες πώς το συστατικό αυτό πυροδοτεί αλυσιδωτή αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, η οποία μπορεί σε ελάχιστες περιπτώσεις να προξενήσει επικίνδυνους θρόμβους.

Το εμβόλιο της AstraZeneca υπολογίζεται ότι έχει ήδη σώσει περί τις 1 εκατομμύριο ζωές από τον κορωνοϊό. Όμως, οι ανησυχίες για τους σπάνιους θρόμβους έχουν επηρεάσει τη χορήγησή του σε όλο τον κόσμο, με αρκετές χώρες να μην το συνιστούν για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Εκπρόσωπος της AstraZeneca τόνισε ότι η εμφάνιση θρόμβων σε εμβολιασμένους με το σκεύασμα αυτό είναι πιθανότερο να οφείλονται στον ίδιο τον κορωνοϊό παρά στο σκεύασμα, και πως ακόμη δεν έχει βρεθεί ολοκληρωμένη εξήγηση γιατί εμφανίζονται.
    Πηγή: Πανεπιστήμιο Κάρντιφ/BBC

«Μολονότι η έρευνα δεν είναι οριστική, προσφέρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες και η AstraZeneca εξετάζει τρόπους για να χρησιμοποιήσει τα ευρήματα αυτά ως μέρος των προσπαθειών της για την αφαίρεση αυτής της εξαιρετικά σπάνιας παρενέργειας», ανέφερε η εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας.

Οι θρόμβοι αυτοί έχουν συνδεθεί με 73 θανάτους από τα σχεδόν 50 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που έχουν χορηγηθεί στη Βρετανία.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Science Advances, αποκαλύπτει ότι η εξωτερική επιφάνεια του αδενοϊού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του εμβολίου τραβάει μια πρωτεΐνη σαν μαγνήτης, όπως εξήγησε στο BBC ο καθηγητής Άλαν Πάρκερ του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, ένας από τους ερευνητές που συμμετέχουν στην επιστημονική ομάδα.

       Απεικόνιση του αδενοϊού που χρησιμοποιείται για το εμβόλιο (φωτ.: Twitter)

«Καταφέραμε να αποδείξουμε τη σχέση ανάμεσα στο ένοχο σημείο του αδενοϊού και την πρωτεΐνη», είπε. «Αυτό που έχουμε είναι το στοιχείο που προκαλεί την αντίδραση, αλλά υπάρχουν πολλά βήματα που είναι απαραίτητα στη συνέχεια», πρόσθεσε ο κ. Πάρκερ.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το επόμενο στάδιο είναι η «αποπροσανατολισμένη ανοσία», αλλά αυτό απαιτεί περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί.
Πηγή: BBC


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση