GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς τους ανθρώπους του θεάτρου...

Ως θεατρολόγοι στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την...

Ως θεατρολόγοι στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την... πρώτη στιγμή γαλουχηθήκαμε με την αντίληψη ότι το θέατρο είναι δημιούργημα της δημοκρατίας, θεματοφύλακας της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για αυτό και είναι αδιανόητο το γεγονός ότι, σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, οι άνθρωποι του θεάτρου, αντί να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία, αποφάσισαν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, να αποκλείσουν θεατές από τις παραστάσεις τους.
Σε μία εποχή που το ελληνικό θέατρο προσπαθεί ακόμη να γιατρέψει τις πληγές του από τις πρόσφατες καταγγελίες που έφεραν στο φως χρόνιες παθογένειες και ενώ επιχειρεί να ορθοποδήσει μετά από μία μακρά περίοδο υπολειτουργίας και αδράνειας, αυτή η κατάπτυστη απόφαση αποκλεισμού θεατών από τα θέατρα έρχεται να καταφέρει το τελειωτικό χτύπημα.
Το θέατρο αποκόπτεται πλήρως από την κοινωνία και από χώρος ελεύθερης έκφρασης και ανταλλαγής ιδεών γίνεται ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα ελέγχου και εφαρμογής των επιταγών της εξουσίας. Αντί να σταθεί δίπλα στους ανθρώπους που αγωνίζονται για να υπερασπιστούν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, οδηγούμενοι πολλές φορές στην ανέχεια και την απελπισία, το θέατρο μετατρέπεται σε μοχλό πίεσης για την εφαρμογή ενός αμείλικτου συστήματος διακρίσεων εντελώς ξένου με τις αρχές του. Για ποιο λόγο αγωνίστηκαν όλο αυτό το διάστημα να επιστρέψουν στις σκηνές οι άνθρωποι του θεάτρου εάν επρόκειτο να προδώσουν μία προς μία όλες τις αρχές και τις αξίες του; Ποιον νομίζουν ότι θα πείσουν μιλώντας για Ελευθερία, Δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, αξιοπρέπεια και αντίσταση στην εξουσία όταν η πλήρης υποταγή τους στη θέληση της άρχουσας τάξης τους οδήγησε στην πρωτοφανή απόφαση να κλείσουν τις πόρτες των θεάτρων τους σε ένα μέρος του κοινού; Και οι θεατές που πληρούν τις προϋποθέσεις εισόδου στα θέατρα και θα δεχτούν να υποβληθούν στις διαδικασίες ελέγχου ποια ακριβώς ψυχική ανάταση προσδοκούν να νιώσουν όντας μάρτυρες αυτής της επαίσχυντης υποκρισίας; Κύριοι, αφού δεν έχετε το ανάστημα να υπερασπιστείτε τα θεμέλια του δημοκρατικού θεσμού που υπηρετείτε, το μόνο που μένει να κάνετε είναι να αποσυρθείτε. Όσο και αν φτιασιδωθείτε για μας θα είσαστε γυμνοί. Μην περιμένετε να σας ξεβράσει η σκηνή γιατί η πτώση σας θα είναι αμείλικτη και οδυνηρή. Το μόνο που σας πρέπει πλέον είναι η σιωπή.
Ελίνα Καρδιακού Θεατρολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση