GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΔΙΑΔΟΧΗ! ΣΕ ΧΗΡΕΙΑ κηρύχθηκε η Αρχιεπισκοπή Κρήτης...

Εν χηρεία κηρύχθηκε από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου η Αρχιεπισκοπή Κρήτης, ανοίγοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο τον δρόμο για τ...



Εν χηρεία κηρύχθηκε από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου η Αρχιεπισκοπή Κρήτης, ανοίγοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο τον δρόμο για την διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου, τον οποίο πλέον κατατάσσει με απόφασή της στους εφησυχάζοντες Ιεράρχες.

Στους εφησυχάζοντες ιεράρχες κατέταξε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, μετά το πέρας της ολοκλήρωσης των εργασιών της τακτικής συνεδρίασής της το βράδυ της Πέμπτης 2/12. Η εν λόγω απόφαση πάρθηκε καθώς ο κ. Ειρηναίος αντιμετωπίζει επί σειρά μηνών πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.
Συγκεκριμένα, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη, που συνεδρίασε ασχολήθηκε με την υγεία του πρώην Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου, ύστερα από απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης. Η θέση επίσημα έχει χηρεύσει και πλέον η Επαρχιακή Σύνοδος της Κρήτης καλείται να προχωρήσει στην εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου. «Κατ' αυτήν, η Αγία και Ιερά Σύνοδος έλαβε γνώσιν, εκ των εν Κρήτη Ποιμεναρχών του Θρόνου, περί της εν γένει καταστάσεως του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ. Ειρηναίου, τον οποίον, φιλαδέλφως και εκ πολλής αγάπης και τιμής κινουμένη, κατατάσσει εν τοις εφ' εξής μεταξύ των εφησυχαζόντων Ιεραρχών, γνωριζόμενον πλέον ως Σεβ. Αρχιεπίσκοπον πρώην Κρήτης, κηρύσσουσα τον Θρόνον αυτού εν χηρεία».
Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση περί της απαλλαγής του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου από τα καθήκοντά του καθώς έλαβε γνώση της συνολικής κατάστασης της υγείας του κ. Ειρηναίου. «Η Εκκλησία προέτρεψε την εν Κρήτη Ιεράν Επαρχιακήν Σύνοδον όπως, κατά τα, το γε νυν έχον, κρατούντα, χωρήση εις καταρτισμόν τριπροσώπου και υποβολήν αυτού τω Ιερώ Κέντρω προς εκλογήν εντεύθεν του νέου Αρχιεπισκόπου».

Επίσης, έγινε μνεία στο έργο του και στη συνολική συνεισφορά του. «Η Αγία και Ιερά Σύνοδος εκφράζει την στοργήν και την πλήρη ευαρέσκειαν αυτής προς τον πολιόν Ιεράρχην κ. Ειρηναίον, όστις ηνάλωσεν εαυτόν εις την διακονίαν των ιερών υποθέσεων της Εκκλησίας και του χριστωνύμου λαού του Θεού».

Πλέον θα ξεκινήσει η διαδικασία της διαδοχής, όπως ορίζεται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης.

Η σύνθεση της Συνόδου που θα εκλέξει νέο Αρχιεπίσκοπο
Οι ιεράρχες που συνθέτουν στην παρούσα φάση και μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2022 την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι σύμφωνα με το arxon.gr:
Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ
Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος
Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος
Ατλάντας κ. Αλέξιος
Προικοννήσου κ. Ιωσήφ
Φιλαδελφείας κ. Μελίτων
Σεβαστείας κ. Σεραφείμ
Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας
Σασίμων κ. Γεννάδιος
Κρήνης κ. Κύριλλος
Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ
Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος
Εξ αυτών, δυο Ιεράρχες, οι Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και Προικοννήσου κ. Ιωσήφ κατάγονται από την Ανατολική Κρήτη.

Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ Εμμανουήλ Αδαμάκης γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο και ο Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, κατά κόσμον Εμμανουήλ Α. Χαρκιολάκης, στη Σητεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση