GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΟΣΟ θα την «πληρώσουν» και οι Έλληνες! ΣΠΑΕΙ κάθε ρεκόρ η τιμή του φυσικού αερίου...

Εκρηκτικό κοκτέιλ στις τιμές ενέργειας. Προειδοποιήσεις ότι οι υψηλές τιμές σε φυσικό αέριο και ρεύμα ήρθαν για να μείνουν.  Το «τρενάκι του...


Εκρηκτικό κοκτέιλ στις τιμές ενέργειας. Προειδοποιήσεις ότι οι υψηλές τιμές σε φυσικό αέριο και ρεύμα ήρθαν για να μείνουν. 

Το «τρενάκι του τρόμου» με τις τιμές στην ενέργεια –και ειδικά στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα– που ξεκίνησε στις αρχές του φθινοπώρου συνεχίζει να ανεβαίνει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, με τους ειδικούς της αγοράς να μην μπορούν να προβλέψουν πότε θα εκτροχιαστεί.
Η τιμή στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) του ολλανδικού φυσικού αερίου, που είναι δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη, έσπασε κάθε ρεκόρ την Τρίτη (21/12) και ξεπέρασε τα 2.050 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα «σκαρφαλώνοντας» ακόμη και στα 2.150 δολάρια. Αντίστοιχα, καθώς η παραγωγή ηλεκτρισμού εξαρτάται σε μεγάλο μέρος της από τη χρήση φυσικού αερίου, παρασύρεται και η τιμή του ρεύματος.
Ο αντίκτυπος αυτών των δυσνόητων ίσως παιχνιδιών στο χρηματιστήριο ενέργειας αποτυπώνεται με απλό και σαφή τρόπο στην καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών: Αυξήσεις-«φωτιά» στους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου (που πολλοί είχαν την ατυχία να προτιμήσουν φέτος λόγω της μέχρι πρότινος προνομιακής τιμής), παρά τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης.

Τουλάχιστον «μέχρι το καλοκαίρι» το ενεργειακό ράλι

Ο οικονομολόγος και ερευνητής Παύλος Δερμενάκης προβλέπει ότι θα βλέπουμε συνεχώς υψηλότερες τιμές στο ρεύμα «αν δεν αλλάξει το σύστημα τιμολόγησης –που οδηγεί σε μια διαδικασία κερδοσκοπίας– τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση που είχαν αυτή την εβδομάδα οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών-μελών της ΕΕ, απορρίφθηκε από το μπλοκ του Βορρά πρόταση έξι χωρών του Νότου (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) για παρεμβάσεις ανακούφισης των νοικοκυριών αναφορικά με την ενέργεια.

Όπως εξηγεί ο οικονομολόγος, είναι δύσκολο να προβλεφθεί η ξέφρενη πορεία της ενεργειακής κρίσης λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην οικονομία μετά την πανδημία του κορονοϊού, την επιβολή μέτρων και lockdown, και τη μετέπειτα άρση τους.
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ότι η τωρινή κατάσταση θα συνεχιστεί «μέχρι το καλοκαίρι», ενώ εκτόνωση θα υπάρξει μόνο όταν επιτευχθεί ισορροπία γενικότερα στον ενεργειακό τομέα και με τις άλλες μορφές ενέργειας.

Ο κ. Δερμενάκης προειδοποιεί, μάλιστα, ότι ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο χειρότερο επίπεδο της ενεργειακής κρίσης. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι ο κόσμος μπορεί να άνοιγε το φως σπίτι του, αλλά ίσως σκεφτόταν πολύ σοβαρά να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε άλλη μορφής ενέργειας ή να αντικαταστήσει το ρεύμα με άλλες μορφές (πχ. ειδικά στην επαρχία μπορούν να χρησιμοποιούνται ξύλα για το μαγείρεμα).

Στην ερώτηση αν πρέπει να περιμένουμε μια νέα οικονομική κρίση λόγω της κατάστασης της ενέργειας, ο οικονομολόγος απαντά ότι η Ελλάδα είναι μόνιμα σε κρίση από το 2010.
«Μπορεί να ευημερούν οι αριθμοί και τα πλούτη κάποιων να αυξάνονται, ωστόσο η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας είναι οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες όλο αυτόν τον καιρό είναι σε κρίση» σημειώνει.

«Ό,τι ανεβαίνει στη χώρα μας, δεν κατεβαίνει»

H αύξηση στις τιμές της ενέργειας είναι το πρώτο θέμα που απασχολεί τον κόσμο, περισσότερο και από την ακρίβεια στα βασικά προϊόντα, τονίζει από τη μεριά του ο Γιώργος Λεχουρίτης, πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας.
Ο ίδιος προβλέπει ότι η τιμή σε ρεύμα και φυσικό αέριο θα ανέβει ακόμα παραπάνω, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «ό,τι ανεβαίνει στη χώρα μας, δεν κατεβαίνει».

Μάλιστα, ο κ. Λεχουρίτης κάνει λόγο για «κοροϊδία» από μέρους της κυβέρνησης αναφορικά με την επιδότηση ρεύματος. Όπως λέει, στους λογαριασμούς ρεύματος δεν επιδοτούνται τα τέλη για ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων και οι… περιβόητες «λοιπές χρεώσεις».

«Το κόστος της ενέργειας από 0,06 τελικά ανεβαίνει στο 0,19 και άνω 0,25 – 0,30. Λογαριασμοί 100 ευρώ το δίμηνο έφτασαν στα 300 ευρώ το δίμηνο. Εκκαθάριση λογαριασμών 4 μηνών αύξηση 300% και 500%. Επιδοτείται έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα δηλαδή 1.200 το τετράμηνο, μετά; Το πληρώνουν 100%. Εάν λάβουμε υπόψη πως μια τετραμελής οικογένεια καταναλώνει 1.600 με 1.800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση το υψηλό κόστος που καλείται να πληρώσει το κάθε νοικοκυριό;» αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση του ΙΝΚΑ, όπου σημειώνεται ότι η αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου έχει φτάσει σχεδόν το 200%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ, τα έξοδα παραγωγής της ενέργειας δεν τα πληρώνει η ίδια η βιομηχανία, αλλά μετακυλίονται στον καταναλωτή. Συνεπώς, αυτές οι «λοιπές χρεώσεις» επιβαρύνουν τόσο τον καταναλωτή όσο και τον προϋπολογισμό, αφού η ακρίβεια στην ενέργεια εξανεμίζει την όποια πιθανότητα να πέσουν χρήματα στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση