GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΝΕΟ ΑΛΑΛΟΥΜ! ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ τα νέα μέτρα που ανακοινώνουν...

Και… πριν αλέκτορα φωνήσαι, ήρθαν και νέα μέτρα, μετά την κυβερνητική «σύσταση» για διενέργεια self test την περίοδο των εορτών.  Σήμερα  Πέ...


Και… πριν αλέκτορα φωνήσαι, ήρθαν και νέα μέτρα, μετά την κυβερνητική «σύσταση» για διενέργεια self test την περίοδο των εορτών. 

Σήμερα  Πέμπτη, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις, καθώς χθες Τετάρτη συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία εισηγείται στην κυβέρνηση να ληφθούν μέτρα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου και, μάλιστα, να κλιμακωθούν μετά τις 3 Ιανουαρίου.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα μετά τις 3 Ιανουαρίου, αναμένοντας την εισήγηση των ειδικών. Ωστόσο, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής, έγινε γνωστό ότι οι επιστήμονες συστήνουν τη λήψη μέτρων και πριν το συγκεκριμένο χρονικό όριο.

Με την επιστημονική κοινότητα να μας «βομβαρδίζει» με εκτιμήσεις για «τσουνάμι» κρουσμάτων μέχρι το τέλος του χρόνου και τις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη να εφαρμόζουν ήδη σκληρά περιοριστικά μέτρα, μπροστά στην επέλαση της νέας παραλλαγής Όμικρον, η ελληνική κυβέρνηση έκανε για μία ακόμη φορά πίσω – είχε προηγηθεί η αντικατάσταση του εξαγγελθέντος σχεδίου για rapid test από δωρεάν self test – και αποφάσισε να λάβει επιπρόσθετα μέτρα.

Σύμφωνα με την εισήγηση των ειδικών, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για να την αφήσουμε να εξελιχθεί ως έχει μέχρι την Πρωτοχρονιά, γι’ αυτό προτείνει μία σειρά άμεσων μέτρων, για την εφαρμογή των οποίων θα αποφασίσει η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει:
Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας KN-95 στα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Ματαίωση των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ).
Υποχρεωτικά τεστ για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας, την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους.

Να σημειωθεί ότι αναφορικά με την αναστολή των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, την ευθύνη της απόφασης θα την έχουν οι δήμοι και όχι η κυβέρνηση.

Μόνο καθήμενοι και με self test 24ωρου οι ανεμβολίαστοι στους εξωτερικούς χώρους
Αναφορικά με τις αλλαγές στην εστίαση, δεν αποκλείεται μέτρα να ληφθούν και νωρίτερα από τις 3 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ανησυχία για τους εορτασμούς των ρεβεγιόν στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και στα κλαμπ.

Έτσι, εξετάζεται να ληφθούν μέτρα που θα επιτρέπουν στα καταστήματα να λειτουργούν μόνο για καθήμενους πελάτες, ενώ για τους ανεμβολίαστους θα ζητείται self test 24ωρου για τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης.

Μέτρα και στα σχολεία
Την επόμενη εβδομάδα, η Επιτροπή αναμένεται να εξετάσει και τη λειτουργία των σχολείων, προκειμένου οι ειδικοί να καταλήξουν στο πακέτο των μέτρων που θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση για την περίοδο μετά τις γιορτές και συγκεκριμένα μετά τις 3 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζονται στην αναστολή των σχολικών εκδρομών, ενώ δεν λείπουν και οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι θα ήταν χρήσιμη η αλλαγή πρωτοκόλλου στα σχολεία – πότε δηλαδή θα πρέπει να κλείνει ένα σχολείο όταν καταγράφονται κρούσματα κοροναϊού – καθώς τώρα ισχύει το μέτρο 50%+1 για να κλείσει ένα τμήμα, το οποίο έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις τόσο της εκπαιδευτικής κοινότητας, όσο και σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι αυτά τα μέτρα, μαζί με άλλα που θα αφορούν στη λειτουργία της εστίασης – περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων πιθανότατα ως τις 12 τα μεσάνυχτα, επέκταση της τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού – να εφαρμοστούν μετά τις 3 Ιανουαρίου, ενώ η Επιτροπή αναμένεται να κάνει την εισήγησή της στην κυβέρνηση γι’ αυτό το δεύτερο «πακέτο» μέτρων στις 28 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση