GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΡΘΡΟ-ΒΟΜΒΑ από τους NEW YORK TIMES! «Η "Ομικρον" μολύνει όλο και περισσότερο εμβολιασμένους πολίτες...»

Πολύ σοβαρά ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα η δυνητική εξέλιξη της κυριαρχίας της παραλλαγής «Όμικρον», η οποία τείνει να εξαφανίσει από...


Πολύ σοβαρά ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα η δυνητική εξέλιξη της κυριαρχίας της παραλλαγής «Όμικρον», η οποία τείνει να εξαφανίσει από τον επιδημιολογικό χάρτη τη μετάλλαξη «Δέλτα», που έχει τόσο ταλαιπωρήσει την ανθρωπότητα το 2021.

Σύμφωνα με το άρθρο των New York Times που ακολουθεί, η μετάλλαξη «Όμικρον» στις ΗΠΑ δεν είναι μόνο προβληματική ως προς τη μεταδοτικότητά της, αλλά και αιφνιδιαστικά επιθετική ως προς άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται για μια νέα παράμετρο που αλλάζει τα δεδομένα και εισάγει την πανδημία σε μια νέα φάση και σε αχαρτογράφητα νερά. Η επιστημονική κοινότητα στην Αμερική επιχειρεί να εξηγήσει το φαινόμενο και διατηρεί έντονες επιφυλάξεις για το πώς η «Όμικρον» θα συμπεριφερθεί στους εμβολιασμένους πολίτες. Μέχρι στιγμής παρατηρείται στη Νότιο Αφρική και στη Βρετανία -όπου υφίσταται μεγάλο δείγμα περιπτώσεων με τη μετάλλαξη «Όμικρον»- πως οι επιπτώσεις της μετάλλαξης αυτής φαίνονται να είναι πιο ήπιες, τουλάχιστον όσον αφορά τα ανεμβολίαστα άτομα. Όλα, όμως, αυτά τα συμπεράσματα καταγράφονται σε μια πρώτη φάση και η επιστημονική κοινότητα εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική, αναμένοντας τη συγκέντρωση πολύ περισσότερων δεδομένων ώστε να υπάρξουν ασφαλή επιστημονικά συμπεράσματα.

Τα περιστατικά μόλυνσης εμβολιασμένων με την «Όμικρον» τείνουν να γίνουν η πλειοψηφία των περιπτώσεων στην Αμερική. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι ειδικοί παρακολουθώντας τη ραγδαία επέλαση της νέας παραλλαγής στις ΗΠΑ.

Από τις 19 Δεκεμβρίου οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ παρατηρούν πως η αύξηση των περιστατικών με τη μετάλλαξη «Όμικρον» ξεπερνά πια τα 120.000 την ημέρα. Όμως, παρατηρείται ότι, στις ΗΠΑ τουλάχιστον, τα περιστατικά αυτά αφορούν κυρίως εμβολιασμένους πολίτες, κάτι που ήταν λιγότερο διαδεδομένο πριν από την εμφάνιση της «Όμικρον» και που αφορούσε ένα μικρό ποσοστό των εμβολιασμένων. Τώρα, με την εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον», η μόλυνση εμβολιασμένων ατόμων τείνει να καταστεί η πλέον συνήθης επίπτωση της πανδημίας.

Η υψηλής μεταδοτικότητας παραλλαγή «Όμικρον» καταλήγει σε μια αιφνιδιαστική για εμάς μόλυνση εμβολιασμένων ατόμων, η οποία δεν έχει καμία σημασία, δηλώνει ο Αλί Ελ Μπέντι, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας και Ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Ο καθηγητής υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο από τη στιγμή που όλο και περισσότεροι Αμερικανοί εμβολιάζονται αλλά και νέες μεταλλάξεις εμφανίζονται, με αποτέλεσμα περισσότερες επιμολύνσεις να παρουσιάζονται και στους εμβολιασμένους. Αυτό που είναι καινούργιο είναι ότι η παραλλαγή «Όμικρον» επιταχύνει κατά πολύ αυτή τη διαδικασία. Μέχρι στιγμής τα περιστατικά μόλυνσης εμβολιασμένων είχαν προκαλέσει πολύ μικρή ζημιά στο σύνολο των ασθενών και σε σύγκριση με τις μολύνσεις που παρουσιάζονταν μεταξύ των μη εμβολιασμένων. Αυτά μέχρι τώρα.

«Υπάρχουν πολλές εκδοχές επιμολύνσεων» δηλώνει ο Μαρκ Λίπσιτς, καθηγητής Επιδημιολογίας του Χάρβαρντ και διευθυντής του Κέντρου Μεταδοτικών Ασθενειών. «Υπάρχει μόλυνση, η οποία σημαίνει ότι ο ιός αναπαράγεται στο σώμα ενός ασθενούς, και υπάρχουν μολύνσεις με τον ιό να αναπαράγεται μόνον σε ορισμένα σημεία του σώματος του ασθενούς με τέτοιον τρόπο που μπορεί να επιμολύνει κι άλλους ανθρώπους. Κατ’ αρχήν, ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο θα σήμαινε ότι διαθέτει προστασία στις περισσότερες εκδοχές μόλυνσης και στις επιπτώσεις τους».

Τον Σεπτέμβριο του 2021 τα περιστατικά Covid σε μη εμβολιασμένους πολίτες ήταν έξι φορές περισσότερα από εκείνα σε εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών. Οι θάνατοι από Covid μεταξύ μη εμβολιασμένων ήταν 12 φορές περισσότεροι από τους θανάτους από κορωνοϊό μεταξύ των εμβολιασμένων. Αλλά με την παραλλαγή «Όμικρον» ο πλήρης εμβολιασμός δεν φαίνεται να παρέχει το ίδιο επίπεδο προστασίας, τόσο όσον αφορά τον κίνδυνο μόλυνσης όσο και τη δυνατότητα μετάδοσης. Είναι γεγονός ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες, ως φαίνεται, εξακολουθούν να προστατεύονται έναντι σοβαρής νόσησης και των επιπλοκών από αυτήν, αλλά υπάρχει πλέον σαφής κίνδυνος αυτά τα άτομα να παρουσιάσουν συμπτώματα. Επίσης, είναι φανερό ότι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους πολίτες. Για όλους αυτούς τους λόγους, και κυρίως λόγω της δυνατότητας γρήγορης και... μετωπικής επέκτασης, η «Όμικρον» είναι μια παραλλαγή η οποία, σίγουρα πια, θα κυριαρχήσει απόλυτα.

Δεν είναι, όμως, ξεκάθαρο ακόμη το πόσο η «Όμικρον» θα προκαλέσει σοβαρή ή λιγότερο σοβαρή νόσηση σε κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί και άρα δεν έχει καμία ανοσία στον κορωνοϊό. Στις ΗΠΑ τα δεδομένα καταδεικνύουν πως 61% των Αμερικανών πολιτών όλων των ηλικιών είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Υπάρχουν δηλαδή εκατομμύρια Αμερικανοί που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τα νοσοκομεία στις ΗΠΑ ήδη έχουν δεχτεί ένα φορτίο που δεν μπορούν να διαχειριστούν από ασθενείς με τη μετάλλαξη «Δέλτα» και οι επιπτώσεις από τη συσσώρευση πολλών μολύνσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι όλο και περισσότερο θανατηφόρες.

Και κάτι ακόμη: Ακόμα και περιπτώσεις μόλυνσης κορωνοϊού που αφορούν εμβολιασμένους είναι πάρα πολύ πιθανό να οδηγήσουν στο περίφημο σύνδρομο long-Covid. Σημειώνεται, όπως συμπληρώνουν οι New York Times, πως μόνο το 28% των Αμερικανών πολιτών έχει εμβολιαστεί με την τρίτη δόση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση