GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ της απεργίας: «ΑΥΞΗΣΤΕ τους μισθούς, πάρτε μέτρα για την ακρίβεια!»

Δυναμικό μήνυμα για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων και ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας έστειλαν από τις ...


Δυναμικό μήνυμα για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων και ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας έστειλαν από τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Πειραιά και όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας οι εργαζόμενοι με τη σημερινή 24ωρα απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Αντιπολεμική διάθεση
Χιλιάδες απεργοί, εργατικά σωματεία και οργανώσεις της Αριστεράς στην Αθήνα βροντοφώναξαν παράλληλα την αντιπολεμική τους διάθεση αλλά και διεμήνυσαν την εναντίωσή τους στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας. Επόμενο βήμα  με τα ίδια ουσιαστικά αιτήματα είναι η προετοιμασία της απεργίας στο πλαίσιο του εορτασμού της Πρωτομαγιάς.

 

Η ακρίβεια τσακίζει
Κεντρικό σύνθημα στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος: «η ακρίβεια τσακίζει, αυξήστε τους μισθούς». Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πορεία στη Βουλή.



Ο κόσμος της εργασίας στενάζει
«Ο κόσμος της εργασίας, οι υπάλληλοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, για 12 χρόνια τώρα στενάζουν. Μετά τη μεγάλη κρίση χρέους και των δίδυμων ελλειμμάτων ήρθε η πανδημία κι αυτά κάποιοι μπορεί να νομίζουν ότι είναι παρελθόν αλλά άφησαν μεγάλα τραύματα και τώρα έχουμε ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας που κάποιοι κερδοσκοπούν ασύστολα. Πίνουν στην υγειά των κορόιδων και η κυβέρνηση κάνει ελάχιστα απ’ αυτά που θα έπρεπε να κάνει», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

«Καλώ τον πρωθυπουργό να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να υλοποιήσει την προεκλογική του δέσμευση, να είναι σε ποσοστό διπλάσιο της ανάπτυξης η αύξηση του κατώτερου μισθού, να φτάσει στα 751 ευρώ. Καλώ όλο το πολιτικό σύστημα να σπεύσει να βοηθήσει στην προσπάθεια να επανέλθει ο κατώτερος μισθός στην διαπραγμάτευση εργοδοτών- εργαζομένων με εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας και βεβαίως να μην ισχυρίζεται κανένας ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται», κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.

 

Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη
Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, ζητά μεταξύ άλλων: «Αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ξεπάγωμα της διετίας 2016-17, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, επαναφορά 13ου-14ου μισθού, αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του. Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21), προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων».

 

Απάντηση στα ψίχουλα
Δυνατά ακούστηκε από την πλατεία Συντάγματος και το «δεν πάει άλλο με την ακρίβεια», στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν συνδικάτα, φορείς και το ΠΑΜΕ. Στάλθηκε μήνυμα κλιμάκωσης της πάλης μπροστά στην Εργατική Πρωτομαγιά, για αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις, αλλά και ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή.

«Η σημερινή απεργία είναι έμπρακτη απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ, στα άλλα αστικά κόμματα, στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, είναι απάντηση στην μεγαλοεργοδία που όλοι μαζί τρομοκρατούν και εκβιάζουν τους εργαζόμενους: Ότι τώρα δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις και αγώνες για να ανακουφιστούν τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά από το κύμα ακρίβειας που εξανεμίζει το εισόδημα τους. Δεν είναι δυνατόν την ίδια στιγμή που οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι πρώτες στις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, πληρώνοντας πάνω από 4 δισ. ευρώ το χρόνο σε εξοπλισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας, να κουνάνε το δάχτυλο στους εργαζόμενους, να επικαλούνται τις «αντοχές» τις οικονομίας και να μας λένε ότι πρέπει να ζούμε με ψίχουλα» τόνισε στην ομιλία του στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα συνδικάτων και μαζικών φορέων ενάντια στην ακρίβεια και την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, ο Βάλσαμος Συρίγος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Πρόσθεσε ότι η απεργία «είναι απάντηση στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματικούς ομίλους που σχεδιάζουν να επιβάλουν με βάση το νόμο έκτρωμα Βρούτση – Αχτσιόγλου, νέες αυξήσεις ψίχουλα στον κατώτατο μισθό».

 

Ακόμα μια πρόκληση
«Οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, δεν συμβιβάζονται αλλά απαιτούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στους κλάδους και στις επιχειρήσεις» είπε σημειώνοντας «καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που για άλλη μια φορά προσπάθησε να ποινικοποιήσει την απεργία στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και στα τρόλεϊ, χρησιμοποιώντας το αντιδραστικό οπλοστάσιο που η ίδια έφτιαξε με τον νόμο Χατζηδάκη. Όμως οι εργαζόμενοι της χώρας έδωσαν απάντηση. Ο νόμος Χατζηδάκη κατέληξε σήμερα εκεί που του αξίζει, στα σκουπίδια».

Είπε ότι «σήμερα, ημέρα απεργίας, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια ακόμη πρόκληση. Έφερε στην Βουλή για ψήφιση την μετατροπή του ΟΑΕΔ σε ΑΕ. Να δοθούν τα χρήματα των ασφαλισμένων πεσκέσι στους ομίλους. Το μίσος απέναντι στον λαό δεν κρύβεται».

«Γι’ αυτό η σημερινή απεργία είναι και συνέχεια και κλιμάκωση μιας σειράς αγώνων που αναπτύχθηκαν από Ομοσπονδίες και συνδικάτα που είχαν ως προμετωπίδα την κλαδική σύμβαση, την υπεράσπιση δικαιωμάτων και θέσεων εργασίας, που έδωσαν βαθιές ανάσες στο κίνημα, που το ώθησαν να κάνει κάποια βήματα μπροστά» όπως οι αγώνες των εργατών της ΛΑΡΚΟ, των Πετρελαίων Καβάλας, της Cosco, της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση