GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ! Χάθηκαν 11 τρισ. δολάρια στις αγορές...

Γιατί η επέλαση των αρκούδων θα διαρκέσει...   Το σκηνικό που συνθέτει την πορεία των αγορών από την αρχή του έτους δεν αφήνει πολλά περιθώρ...


Γιατί η επέλαση των αρκούδων θα διαρκέσει...  

Το σκηνικό που συνθέτει την πορεία των αγορών από την αρχή του έτους δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας: μαζική εκροή χρημάτων, απώλειες που αγγίζουν τα 11 τρισεκατομμύρια δολάρια και το χειρότερο πτωτικό σερί για τις παγκόσμιες μετοχές από την οικονομική κρίση του 2008. Και τα κακά νέα είναι ότι μπορεί να μην έχει τελειώσει ακόμα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το selloff στον δείκτη MSCI ACWI έχει μειώσει δραματικά τις αποτιμήσεις των εταιρειών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Προβλέψεις
Επίσης, ένα μεγάλο εύρος στρατηγικών αναλυτών, από τον Michael Wilson στη Morgan Stanley έως τον Robert Buckland στη Citigroup Inc. αναμένουν περαιτέρω πτώση των μετοχών εν μέσω ανησυχιών για υψηλό πληθωρισμό, τις επιθετικές κεντρικές τράπεζες και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, ιδίως στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης S&P 500 φλερτάρει με την περιοχή της bear market — που ορίζεται ως πτώση 20% από το πρόσφατο υψηλό — και παρόλο που οι στρατηγικοί αναλυτές της BofA δήλωσαν ότι αναμένουν ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα, εξακολουθούν να βλέπουν περιθώρια περαιτέρω πτώσης των μετοχών. “Ο φόβος υποδηλώνει ότι οι μετοχές είναι επιρρεπείς σε ένα επικείμενο bear market rally, αλλά δεν πιστεύουμε ότι έχουν επιτευχθεί τα τελικά χαμηλά”, τονίζει ο Michael Hartnett της Bank of America.

Εκροές
Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία εβδομάδα οι εκροές από μετοχές άγγιξαν τα 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια, με μια μικρή εισροή στις αμερικανικές μετοχές να αντισταθμίζεται από κεφάλαια που έφυγαν από την αγορά της Ευρώπης και τις αναδυόμενες αγορές. Συνολικά 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν οι εκροές στα ομόλογα, ενώ 19,7 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν οι εκροές από τις θέσεις σε μετρητά και 1,8 δισ. δολάρια αποχώρησαν από χρυσό.

Σύμφωνα με την Bank of America Corp, τα κεφάλαια συνεχίζουν να εγκαταλείπουν κάθε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων και το ξεπούλημα βαθαίνει…

Ιστορικά σημαντικά τεχνικά επίπεδα για τον S&P 500 δείχνουν ότι ο δείκτης έχει περιθώρια να πέσει σχεδόν 14% περισσότερο πριν φτάσει σε βασικά επίπεδα στήριξης.

Μειώνουν τις θέσεις τους

«Οι επενδυτές συνεχίζουν να μειώνουν τις θέσεις τους, ιδιαίτερα σε μετοχές τεχνολογίας και ανάπτυξης», δήλωσε ο Andreas Lipkow, στρατηγικός αναλυτής της Comdirect Bank. «Αλλά το συναίσθημα πρέπει να επιδεινωθεί σημαντικά περισσότερο για να σχηματιστεί ένα πιθανό πάτωμα».

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι λένε ότι η καταστροφή έχει ήδη δημιουργήσει θύλακες αξίας σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των εμπορευμάτων, ακόμη και της τεχνολογίας, η οποία αποτιμάται στη μελλοντική αύξηση των κερδών και, ως εκ τούτου, γενικά αποφεύγεται σε περιόδους υψηλών επιτοκίων. Ο Nasdaq 100 έκανε ράλι την Παρασκευή, αλλά παρόλα αυτά έκλεισε την εβδομάδα με πτώση άνω του 2%.

Ο Peter Oppenheimer της Goldman Sachs Group Inc. ήταν από τους πιο υψηλού προφίλ στρατηγικούς αναλυτές που είπε ότι ήρθε η ώρα να αγοράσει στην πτώση, ενώ ο Thomas Hayes, πρόεδρος της Great Hill Capital LLC, δήλωσε ότι μετοχές “παλιάς σχολής τεχνολογίας” συμπεριλαμβανομένων των Intel Corp και Cisco Η Systems Inc. διαπραγματευόταν πλέον σε ελκυστικά πολλαπλάσια.

Τα μαύρα ποσοστά
Ο MSCI ACWI υποχωρεί για έξι συνεχόμενες εβδομάδες και ο Stoxx Europe 600 υποχωρεί 6% από τα τέλη Μαρτίου

Ο S&P 500 εξακολουθεί να είναι περίπου 14% πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 εβδομάδων, ένα επίπεδο που προηγουμένως ήταν κάτω σε όλες τις μεγάλες bear αγορές, εκτός από την τεχνολογική φούσκα και την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Παρ’ όλες τις πρόσφατες μειώσεις – ο S&P 500 υποχωρεί περισσότερο από 13% από το υψηλό του στις 29 Μαρτίου – οι δείκτες στρες δεν βρίσκονται επίσης σε επίπεδα που παρατηρούνται σε συγκρίσιμες πτώσεις. Λιγότερο από το 30% των μελών του δείκτη αναφοράς έχουν φτάσει σε χαμηλό ενός έτους, σε σύγκριση με σχεδόν 50% κατά τη διάρκεια του φόβου για την ανάπτυξη το 2018 και 82% κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.

Επιπλέον, ο δείκτης σχετικής ισχύος 14 ημερών υποδηλώνει ότι ο S&P 500 δεν έχει πιάσει ακόμα πάτωμα. Ενώ ο δείκτης Stoxx Europe 600 εισήλθε στην περιοχή υπερπώλησης την περασμένη εβδομάδα, ο δείκτης αναφοράς των ΗΠΑ δεν έχει φτάσει ακόμη σε αυτό το επίπεδο, το οποίο είναι γενικά προάγγελος μιας ανάκαμψης.
Πηγή: ot.gr

2 σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση