GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Ο ΑΒΥΘΙΣΤΟΣ ΣΑΜ!» Οι απίστευτες περιπέτειες ενός γάτου...

Vangelis Chorafas   Ο ΑΒΥΘΙΣΤΟΣ ΣΑΜ  Στις 19 Μαΐου 1941 το γερμανικό θωρηκτό Bismarck αποπλέει από το λιμάνι του Γκοτενχάφεν, για την πρώτη ...

Vangelis Chorafas 
Ο ΑΒΥΘΙΣΤΟΣ ΣΑΜ 
Στις 19 Μαΐου 1941 το γερμανικό θωρηκτό Bismarck αποπλέει από το λιμάνι του Γκοτενχάφεν, για την πρώτη και μοναδική αποστολή του. Το πλήρωμα του ήταν 2.221 αξιωματικοί και ναύτες και ένας ασπρόμαυρος γάτος, αγνώστου ονόματος.
Στις 27 Μαΐου το Bismarck βυθίζεται, μετά από ναυμαχία με τον Βρετανικό στόλο. Από το πλήρωμα του διασώζονται μόνο 115 άτομα και ο ασπρόμαυρος γάτος. Ο τελευταίος ανασύρεται από το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Cossack. Το πλήρωμα του δίνει το όνομα Όσκαρ.
Στις 24 Οκτωβρίου 1941, το HMS Cossack τορπιλίζεται από το γερμανικό υποβρύχιο U-563. Το πλοίο τελικά βυθίζεται στις 27 Οκτωβρίου. Από τα 190 μέλη του πληρώματος διασώζονται μόνο 31 και ο Όσκαρ, από το πλοίο HMS Legion. Ο τελευταίος μετονομάζεται σε Αβύθιστος Σαμ.
Ο Αβύθιστος Σαμ μεταφέρεται στο αεροπλανοφόρο HMS Ark Royal. Στις 14 Νοεμβρίου, το αεροπλανοφόρο τορπιλίζεται από το γερμανικό υποβρύχιο U-81. Η απώλεια ήταν μόνο ένα μέλος του πληρώματος, οι υπόλοιποι μαζί με τον Αβύθιστο Σαμ, διασώθηκαν από το πλοίο HMS Lightning.
Αυτό ήταν το τέλος της ναυτικής καριέρας του Αβύθιστου Σαμ. Μεταφέρθηκε στα γραφεία του κυβερνήτη του Γιβραλτάρ και αργότερα, σε έναν οίκο για βετεράνους του Ναυτικού στο Μπέλφαστ.
Το HMS Legion που είχε διασώσει τον Αβύθιστο Σαμ, βυθίστηκε το 1942 και το HMS Lightning, το 1943. Έτσι, όλα τα πλοία στα οποία βρέθηκε ο Αβύθιστος Σαμ, βυθίστηκαν μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα, εκτός αν κάποιος είναι προληπτικός.
Μετά τον πόλεμο κάποιοι αμφισβήτησαν την ιστορία του Αβύθιστου Σαμ, αλλά δεν μπόρεσαν να τεκμηριώσουν ότι δεν πέρασε αυτές τις περιπέτειες.
Ο Αβύθιστος Σαμ πέθανε το 1955, σε ηλικία 15 ετών. Κατόρθωσε να «πολεμήσει» και με τις δύο πλευρές στον πόλεμο, αλλά στο τέλος βρέθηκε με την πλευρά των νικητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση