GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Τούρκος δαμαστής...»

Του Φέρρυ Μπατζόγλου.   Κανείς στους κύκλους του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ δεν είχε προειδοποιήσει όταν η Τουρκία, υπό τον αυτοκράτορα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντ...

Του Φέρρυ Μπατζόγλου.  

Κανείς στους κύκλους του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ δεν είχε προειδοποιήσει όταν η Τουρκία, υπό τον αυτοκράτορα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσφέρθηκε να παίξει τον ειρηνοποιό μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στον πόλεμο στην Ουκρανία χάρη σε μια πολιτική της ταλάντωσης. Αντίθετα, η Άγκυρα ήταν από την αρχή αποφασισμένη να αφήσει το στίγμα της σε αυτόν τον ρόλο, όχι μόνο για να βγάλει το μεγαλύτερο διπλωματικό κεφάλαιο από αυτόν.

Ειδικά η Τουρκία! Η χώρα που εισέβαλε στην Κυπριακή Δημοκρατία τον Ιούλιο του 1974 κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και έκτοτε κατέχει σχεδόν το 40% του νησιού της Αφροδίτης με 40.000 και πλέον στρατιώτες. Ένας εισβολέας!

Ακριβώς αυτός ο εισβολέας δεν έχει τιμωρηθεί ποτέ. Και είναι ακριβώς αυτός ο εισβολέας που ανέχονται τώρα οι άλλες 29 χώρες του ΝΑΤΟ να έχει μεσολαβητικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία. Στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και αλλού, υπάρχουν ακόμη και φρούδες ελπίδες ότι η εισβολέας Τουρκία θα πείσει τον σημερινό εισβολέα Ρωσία να συμφωνήσει σε μια ειρηνευτική διευθέτηση με την επιτιθέμενη Ουκρανία.

Το γεγονός ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία - ατιμώρητη από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ - παραβιάζει μαζικά τον ελληνικό εναέριο χώρο εδώ και χρόνια και διατρέχει επιδεικτικά τα ελληνικά ύδατα για εβδομάδες με τα δικά της ερευνητικά πλοία στη διαμάχη με την Αθήνα για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο - και δεν έχει δεχθεί κυρώσεις ούτε γι' αυτό - κάνει τα υπόλοιπα.

Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά έχουν πάντα κακά αποτελέσματα. Αυτή τη φορά γρηγορότερα από ό,τι φοβόμουν. Εντελώς ασυγκράτητος, ο Ερντογάν απορρίπτει τώρα την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, παρόλο που οι δύο βόρειες χώρες αποφάσισαν να ενταχθούν μετά από δεκαετίες ουδετερότητας λόγω της φοβερής επίθεσης της Μόσχας στην Ουκρανία και παρά την άμεση γειτονία τους με την πυρηνική δύναμη Ρωσία.

Οι σκανδιναβικές χώρες είναι "ξενώνες" για τις κουρδικές τρομοκρατικές οργανώσεις και τους οπαδούς του μισητού ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ειρωνεύεται τώρα ο νεοσουλτάνος με βλοσυρό πρόσωπο για να δικαιολογήσει αξιομνημόνευτα την απόρριψη της ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι θα έπρεπε να είχαν γίνει δεκτές στη συμμαχία άμεσα. Το θέμα είναι ότι αυτό απαιτει ομοφωνία στο στρατόπεδο του ΝΑΤΟ.

Κάποιοι κάνουν ήδη σχετικές εικασίες ή υποθέτουν ότι η Τουρκία θέλει μόνο να λάβει ανταλλάγματα για να δώσει τελικά την έγκρισή της για την εισδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Όπως σε ένα παζάρι, τουρκικό.

Ένα πράγμα είναι βέβαιο: προφανώς δεν θέλουν να μπλέξουν τα πράγματα με την Άγκυρα. Το σύνθημα είναι: "Να δείξουμε ενότητα ενάντια στον Πούτιν! Ας μην έχουμε καμιά διχόνοια στο δικό μας στρατόπεδο!" Ότι ο στρατιωτικός Γολιάθ και δημοκρατικός νάνος Τουρκία έχει απομακρυνθεί από τις αξίες του ΝΑΤΟ; Δεν έχει σημασία για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που βασίζονται τάχα σε αξίες και κανόνες...

Με τον ίδιο τρόπο, το γεγονός ότι η χώρα του Βοσπόρου έχει γίνει γρήγορα ένα δημοφιλές λιμάνι για τους Ρώσους ολιγάρχες με τα παιδιά και τα παιδιά των παιδιών τους και -για να μην ξεχνιόμαστε- τα χρήματά τους καταπίνεται τώρα.

Και αυτό, με τη σειρά του, είναι δυνατό μόνο επειδή οι Βρυξέλλες απλά αποδέχονται ότι η Τουρκία, η οποία επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ, επιτρέπεται να εγκαταλείψει το μέτωπο των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Έτσι απλά. Για άλλη μια φορά, οι Βρυξέλλες εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με την Άγκυρα.

Το αν το αποτέλεσμα είναι ένα τουρκικό παζάρι ή ένα τουρκικό βέτο στην διαμάχη για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι άσχετο. Αυτό που μένει είναι ότι ο γεμάτος αυτοπεποίθηση εξημερωτής Ερντογάν οδηγεί τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και όλους τους άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ μέσα στο ρινγκ σαν αρκούδες που χορεύουν με ένα δαχτυλίδι στη μύτη. Τι ταπείνωση! Δεν πρέπει να επιβραβεύονται οι δαμαστές. Ειδικά όταν ο δαμαστής είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

1 σχόλιο

  1. Την πατρίδαμ έχασα / Tin patridam exasa

    https://www.youtube.com/watch?v=4p0y2xyc1do
    ---------------
    Στέλιος Καζαντζίδης - Το Τσάμπασιν (Stelios Kazantzidis - To Tsampasin)

    https://www.youtube.com/watch?v=6h3GKKDlgoc

    Με συγκινούν πάντα αυτα τα τραγούδια .
    Δεν εχω ποντιακή καταγωγή..αλλά τα τραγούδια αυτα με πονάνε πολύ....
    Θυμάμαι τις διηγήσεις των γιαγιάδων της γειτονιας,στο νησι μου.
    `Ημουν μικρη τοτε,αλλά........ΔΕΝ ΘΑ ΤΙΣ ΞΕΧΑΣΩ ΠΟΤΕ.....

    ΑΓΓΕΛΙΚΉ-ΑΧΑΡΝΑΙ 😔

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση