GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Τοξικός Τσίπρας...»

Του Φέρρυ Μπατζόγλου.  Οι δημοσκοπήσεις σχετικά με τον συσχετισμό δυνάμεων στο κομματικό τοπίο της Ελλάδας θα πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνοντ...

Του Φέρρυ Μπατζόγλου. 

Οι δημοσκοπήσεις σχετικά με τον συσχετισμό δυνάμεων στο κομματικό τοπίο της Ελλάδας θα πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνονται με επιφύλαξη, λένε οι επικριτές στην Αθήνα. Το γεγονός ότι πρόκειται ως επί το πλείστον για υψηλόβαθμους εκπροσώπους, φανατικούς υποστηρικτές ή ένθερμους συμπαθούντες των κομμάτων που βρίσκονται κάτω από τις προσδοκίες τους στις δημοσκοπήσεις δεν διευκολύνει ακριβώς την απάντηση στο ερώτημα της αξιοπιστίας των ερευνών.

Ένα πρόσωπο που σίγουρα μπορεί να χαίρεται: ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Από τις αρχές του 2016, ηγείται της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) - και έκτοτε, η ΝΔ υπό την αιγίδα του είναι αδιαμφισβήτητη σε εκατοντάδες αθροιστικές δημοσκοπήσεις από πολυάριθμα, ως επί το πλείστον καθιερωμένα ινστιτούτα ερευνών κοινής γνώμης, μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον αρχηγό του κόμματός της και πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Το ερώτημα είναι πάντα αν η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι διψήφια ή λίγο μικρότερη.

Αυτό δεν έχει συμβεί τουλάχιστον από το τέλος της δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1974. Αυτό που είναι μοναδικό δεν είναι μόνο η διάρκεια της κυριαρχίας ενός κόμματος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης και η ΝΔ έζησαν την πολιτική τους ύπαρξη στην αντιπολίτευση μετά την νέα εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον θρίαμβο της ΝΔ στην τελευταία κάλπη του Ιουλίου 2019 κάνει το φαινόμενο ακόμη πιο εκπληκτικό.

Παρ' όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην πραγματικότητα δεν θα δυσκολευόταν τόσο πολύ να φτάσει τη ΝΔ του Μητσοτάκη στις δημοσκοπήσεις ή ακόμη και να την προσπεράσει. Είτε νέα ελλείμματα-ρεκόρ στον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας το 2020, το 2021 και - κατά πάσα πιθανότητα - και το 2022 και άρα ένα περαιτέρω αυξανόμενο και ιλιγγιωδώς υψηλό ελληνικό δημόσιο χρέος, είτε η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας του Covid-19 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με σχεδόν 30.000 θανάτους, είτε για τον αυξανόμενο πληθωρισμό στην Ελλάδα, ο οποίος είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ, είτε για τις αχαλίνωτες πελατειακές σχέσεις, τον αχαλίνωτο νεποτισμό, την ανθηρή διαφθορά και την πτώση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου κατά 43 θέσεις μέσα σε μόλις δύο χρόνια που σήμερα βρίσκεται στην 108η θέση: αυθόρμητα, θα ήθελε κανείς να σκεφτεί ότι ο Μητσοτάκης και οι συν αυτώ θα διευκόλυναν νοητά τον Τσίπρα και τους συν αυτώ να εξελιχθεί σε έναν πραγματικό ανταγωνιστή.

Δεν συμβαίνει. Γιατί δεν συμβαίνει αυτό; Οι λόγοι είναι τα τρία "Μ". Όλα προέρχονται από τη θητεία των κυβερνήσεων Τσίπρα από τις αρχές του 2015 έως τα μέσα του 2019.

Το πρώτο "Μ" αντιπροσωπεύει τις πόλεις Μάνδρα και Μάτι. Η Μάνδρα, μια βιομηχανική πόλη στα δυτικά της μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας, επλήγη από μια καταστροφική πλημμύρα που άφησε πίσω της δύο δωδεκάδες νεκρούς. Το Μάτι, ένα μικρό θέρετρο στην ανατολική Αττική, μετατράπηκε σε ερείπια από μια καταστροφική πυρκαγιά. Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι πέθαναν με βασανιστικό τρόπο. Και αυτό ήταν μια απίστευτη αποτυχία του κράτους - ένα βαθύ σοκ για τους Έλληνες. Δεν έχει ξεπεραστεί.

Το δεύτερο "Μ" σημαίνει μεσαία τάξη. Προκειμένου να επιτύχει δημοσιονομικό πλεόνασμα, όπως απαιτούσαν οι δημόσιοι δανειστές της Ελλάδας, η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ο Τσίπρας ξεζούμισε τη μεσαία τάξη, ή ό,τι είχε απομείνει από αυτήν μετά από χρόνια αυστηρής λιτότητας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στην Αθήνα, σε πρωτοφανή βαθμό, αντί να βάλει επιτέλους τους πλούσιους και υπερπλούσιους στην Ελλάδα να πληρώσουν. Δεδομένου ότι οι πλούσιοι και οι υπερπλούσιοι είναι επίσης λίγοι στην Ελλάδα, αλλά οι ψηφοφόροι της φτωχοποιημένης μεσαίας τάξης είναι ακόμη περισσότεροι, αυτό είχε μοιραίες πολιτικές συνέπειες για τον Τσίπρα. Μέχρι σήμερα.

Τέλος, το τρίτο "Μ" αντιπροσωπεύει το ζήτημα της Μακεδονίας. Η κυβέρνηση Τσίπρα έλυσε μέν τη διαμάχη δεκαετιών για το όνομα με τη βόρεια γειτονική χώρα, η οποία τώρα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία. Άλλα η Συμφωνία των Πρεσπών συνάντησε και συνεχίζει να συναντά ευρεία λαϊκή απόρριψη στην Ελλάδα.

Παρά τις μαζικές διαμαρτυρίες στους δρόμους, ο αριστερός Τσίπρας πέρασε τη συμφωνία από το κοινοβούλιο της Αθήνας, κυρίως με την εντολή των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, αν και έχασε τον εθνικοσυντηρητικό κυβερνητικό εταίρο του στη διαδικασία και χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία για να συγκεντρώσει μια ισχνή πλειοψηφία με το ζόρι.

Όσον αφορά το περιεχόμενο, μπορεί κανείς να πει ό,τι θέλει: χωρίς λαϊκή εντολή, χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, η Ελλάδα, η γενέτειρα της δημοκρατίας, υποβαθμίστηκε σε μπανανία στο Μακεδονικό ζήτημα. Αυτό πάει πάντα στραβά στην Ελλάδα, ακόμη και δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά από τον Περικλή. Το αργότερο στην επόμενη ψηφοφορία.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Και τα τρία "Μ" έχουν χαραχθεί βαθιά στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων όσον αφορά τον Τσίπρα και τις πολιτικές του ενέργειες ως επικεφαλής της κυβέρνησης. Ο Τσίπρας έχει γίνει τοξικός για πολλούς, πάρα πολλούς Έλληνες.

Παρ' όλα αυτά, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ζητά ακλόνητα πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα από τον Δεκέμβριο - χωρίς επιτυχία. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δεν του δίνουν ώθηση. Μπορεί ο κόσμος να μην είναι ανεπιφύλακτα και απόλυτα πεπεισμένος υπέρ του Μητσοτάκη και της ΝΔ του, αλλά η πλειοψηφία των Ελλήνων σίγουρα δεν θέλει να δει τον τοξικό Τσίπρα ξανά στην εξουσία. Μια φορά ήταν αρκετή.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν το αργότερο την άνοιξη του 2023. Ο Τσίπρας ελπίζει ότι μέχρι τότε θα έχει αλλάξει και πάλι το κλίμα στην Αθήνα. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, και στην Ελλάδα.

1 σχόλιο

  1. Επειδη εισαι τελειως λαθος οσον αφορα τα Μ,η αιτια ειναι τα δυο Μ και το ενα Ε.Ειναι τα ΜΜΕ που φροντισαν κρατικοδιαιτα λαμογια και ψυχοπαθεις γκακστερς να εχουν υπο την κατοχη τους,ωστε να μην κινδυνευει η μαριονετα τους και οι υπολοιποι χρησιμοι ηλιθιοι,ωστε να απολαμβανουν ανενοχλητοι τα υπερκερδη τους και τις εγωπαθεις πραξεις τους.Με αιχμη του δορατος ελεινα και τρισαθλια ανθρωπαρια που για δεκαρες ευτελιζουν την δημοσιογραφια,με πληθος επιορκους και ημιθανεις,απο τον φοβο τους,υπαλληλισκους δικαστικους που ευτελισαν παντελως την Δικαιοσυνη[καινουριο κολπο,παυση σε δικαστικο που κινειται εναντια στην θεληση των εγκληματιων] και πονταροντας στην συμπλεγματικη ηλιθιοτητα αρκετων,προχωρημενης ηλικιας και σηψης ψηφοφορων λυμαινονται την χωρα.Αν νομιζεις οτι Πρωθυπουργος ειναι αυτο το ρεμαλι που φυτεψε ο λιμανισιος για να του κανει θεληματα και αβανταρε ο Καλαματιανος για να τον καταστρεψει,αλλα ειναι κοτα με λειρι,πισω στο δημοτικο για μαθηματα πολιτικαντικης αναξιοπρεπειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση