GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«30% ΠΙΟ ακριβό από πέρυσι!» ΤΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ έγινε ρεπορτάζ στο Reuters...

Κι όμως, η τιμή στο σουβλάκι μπορεί να αποτελεί βαρόμετρο για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στα ελληνικά εστιατόρια. Η μέχρι πρότινος παραδ...


Κι όμως, η τιμή στο σουβλάκι μπορεί να αποτελεί βαρόμετρο για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στα ελληνικά εστιατόρια.

Η μέχρι πρότινος παραδοσιακή, φθηνή και γευστική γαστριμαργική απόλαυση για Έλληνες και τουρίστες έγινε ρεπορτάζ από το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που θεωρεί το θέμα βαρόμετρο για τον πληθωρισμό, αλλά και για τις κύριες πιέσεις που δέχεται η παγκόσμια οικονομία.

Το πρακτορείο παρουσιάζει αναλυτικά την εκρηκτική άνοδο της τιμής του ελληνικού διεθνώς αναγνωρισμένου εδέσματος. Έχει αυξηθεί περισσότερο από τον ονομαστικό πληθωρισμό, που βρίσκεται σε υψηλό 28 ετών. Ένα σουβλάκι στο κέντρο της Αθήνας κοστίζει 3,30 ευρώ, είναι δηλαδή 30% ακριβότερο σε σχέση με το καλοκαίρι του 2021. Αιτία το κόστος των συστατικών του -κρέας, λαχανικά και ηλιέλαιο-, που αυξήθηκαν παράλληλα με τις τιμές της ενέργειας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας.

Σύμφωνα με την Ένωση Ψητοπωλών και Εστιατορίων στην Αθήνα, που φιλοξενείται στο ρεπορτάζ, η τιμή του χοιρινού κρέατος έχει αυξηθεί κατά 30% τους τελευταίους 12 μήνες, το ηλιέλαιο που εισάγεται γενικά από την Ουκρανία κατά 125% και οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος πάνω από 100%.

Για τους τουρίστες, πάντως, ακόμη και αυτή η ακριβότερη τιμή αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία. «Θα πλήρωνα ακόμα και 10 ευρώ για να το γευτώ», δηλώνει στο πρακτορείο ο Ντέιβ Ντίσις, από την Πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ.

Για έναν Έλληνα όμως, με τους μισθούς να έχουν καθηλωθεί, η μέχρι πρότινος φθηνή απόλαυση, προσιτή σε όλους, εξηγεί ο δημοσιογράφος του Reuters, έχει γίνει είδος που οι άνθρωποι με περιορισμένο οικογενειακό προϋπολογισμό σκέφτονται δύο φορές πριν το αγοράσουν.

Και παρουσιάζει συνεντεύξεις με χαμηλόμισθους πολίτες. Όπως τη Μορίνα Ντότση, μια 58χρονη καθαρίστρια με μηνιαίο μισθό 720 ευρώ.

«Παλιότερα αγόραζα τρία ή δύο σουβλάκια, σήμερα αγόρασα μόνο ένα, γιατί είναι πολύ ακριβό και οι μισθοί είναι χαμηλοί αυτή τη στιγμή».

Στο ίδιο ρεπορτάζ φιλοξενούνται και συνεντεύξεις του ιδιοκτήτη γνωστού εστιατορίου, του Σταύρου Μπαϊρακτάρη.

«Ελπίζω ο πόλεμος να τελειώσει σύντομα» λέει στο Reuters ο κ. Μπαϊρακτάρης, ο οποίος εξηγεί ότι μετά από 140 χρόνια λειτουργίας παλεύει να κρατήσει την τιμή κάτω από τα 3 ευρώ, με δεδομένη και την υπέρογκη αύξηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ένας ακόμα από τους παλιούς ιδιοκτήτες κεμπαπτζίδικου στο Μοναστηράκι, ο Θανάσης Γκόλας, αναφέρει ότι οι Έλληνες πελάτες έχουν πλέον μειωθεί σημαντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση