GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ! Τα αέρια του αζώτου «σκοτώνουν» τους αγρότες στην Ολλανδία...

ΠΑΝΟΣ ΜΑΡΚΑΤΟΣ    40.000 αγρότες στην Ολλανδία επαναστατούν μαζικά, καθώς απειλείται η επιβίωσή τους. Ενωμένοι στην «Farmers Defense Force» ...


ΠΑΝΟΣ ΜΑΡΚΑΤΟΣ  
40.000 αγρότες στην Ολλανδία επαναστατούν μαζικά, καθώς απειλείται η επιβίωσή τους. Ενωμένοι στην «Farmers Defense Force» οργανώνουν εθνικές διαδηλώσεις ενάντια στην πολιτική για την μείωση αερίων του αζώτου. 



Μετά τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας- που έφεραν τους διαδηλωτές ακόμα και μέχρι την πόρτα της κατοικίας της Υπουργού Φύσης και Αζώτου, Κριστιάν βαν ντερ Ουάλ – οι αγρότες χρησιμοποιώντας δικά τους κανάλια επικοινωνίας καλούν σε μια μεγάλης κλίμακας δράση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα που όπως λένε «θα ισοπεδώσει ολόκληρη την Ολλανδία».

Οι αγρότες που αντιμετωπίζουν την προοπτική να αναγκαστούν να σφαγιάσουν ποσοστό των ζώων τους ακόμα και να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους ,απειλούν να διαδηλώσουν στο αεροδρόμιο Σχίπχολ, του Αϊντχόβεν και του Ρότερνταμ. Οι αρχές αναμένουν ότι οι αγρότες θα δημιουργήσουν εμπόδια στην κυκλοφορία και θα στοχεύσουν τα κέντρα διανομής τροφίμων και το λιμάνι του Ρότερνταμ.

Το Σχίπχολ συμβουλεύει τους ταξιδιώτες να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς όσο το δυνατόν περισσότερο τη Δευτέρα για να αποφύγουν τυχόν αποκλεισμούς. Το αεροδρόμιο ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για διάφορα σενάρια σε συνεργασία με το Royal Netherlands Marechaussee, που είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια του αεροδρομίου, και τον δήμο του Χάρλεμ. Το αεροδρόμιο του Αϊντχόβεν προετοιμάζεται επίσης για πιθανές διαδηλώσεις και προχωρά σε ανακοινώσεις μέσω twitter.

H Ένωση Ταξιδιωτών στην Ολλανδία ANWB ανέφερε: «Δεν ξέρουμε πώς, τι ή πού θα συμβεί κάτι, καθώς οι αγρότες έχουν τα δικά τους κανάλια επικοινωνίας. Το στοιχείο της έκπληξης είναι ένα ισχυρό όπλο σε αυτό».

Τα σούπερ μάρκετ είναι επίσης επιφυλακτικά με τις διαδηλώσεις τη Δευτέρα, καθώς οι αγρότες έχουν δηλώσει ότι ενδέχεται να στοχοποιήσουν κέντρα διανομής τροφίμων. Οι αγρότες οργανώνονται μέσω WhatsApp και Telegram.

20 συλλήψεις μέχρι στιγμής
Την περασμένη εβδομάδα οι αγρότες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο σπίτι της Υπουργού Φύσης και Αζώτου, έκαψαν σανό, πέταξαν κροτίδες και μετακίνησαν όχημα της αστυνομίας προκειμένου τα τρακτέρ να περάσουν τα οδοφράγματα. Στο δρόμο άδειασαν και ένα βυτιοφόρο με κοπριά. Οι αρχές συνέλαβαν δύο άτομα.



Δέκα ύποπτοι συνελήφθησαν στα ανατολικά της Ολλανδίας την Τετάρτη μετά τις διαδηλώσεις της Τρίτης. Η αστυνομία τους κατηγόρησε για δημόσια βία, δημιουργία αποκλεισμού στον αυτοκινητόδρομο και απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ο αυτοκινητόδρομος Α1 ήταν αποκλεισμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα κοντά στο Stroe. Οχήματα της αστυνομίας υπέστησαν ζημιές. Εκεί έγιναν πέντε ακόμα συλλήψεις, δύο εξ’ αυτών κρατούνται ως ύποπτοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στους αυτοκινητόδρομους Α12, Α18, Α50 όπου εκδηλώθηκε φωτιά και πυρπολήθηκαν αντικείμενα. Πολλά τμήματα αποκλείστηκαν.

Οι αγρότες μπλόκαραν και την είσοδο του εργοστασίου παγωτού που διευθύνεται από τον γιο βουλευτή του κόμματος D66 MP.

Το βράδυ της Τρίτης, μετά τις διαδηλώσεις των αγροτών, ακτιβιστές έφτασαν επίσης απροειδοποίητα στο σπίτι του βουλευτή του CDA Derk Boswijk, αποκλείοντας αρκετούς δρόμους.

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να διορίσει έναν ανεξάρτητο μεσολαβητή για να βοηθήσει να τερματιστεί η βία που σαρώνει τις διαμαρτυρίες των αγροτών.

«Η αστυνομία δεν μπορεί να σταματήσει τη διαμαρτυρία των αγροτών»

Ο αρχηγός της αστυνομίας Willem Woelders δήλωσε πως η αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί αλλά είναι αδύνατον να αποτρέψει τα πάντα.

«Είναι μια ανοργάνωτη- οργανωμένη αντίσταση. Ανταλλάσσονται πληροφορίες μεταξύ των αγροτών, αλλά τα μεγάλα συνδικάτα αγροτών δεν συμμετέχουν επίσημα. Έτσι όλα είναι απροσδόκητα».

  Περιπολικό της αστυνομίας βανδαλισμένη από τους αγανακτισμένους αγρότες

Αγρότες διαδηλώνουν στο σπίτι ενός υπουργού, ένας βουλευτής εμποδίζεται να πάει στη δουλειά και επιχειρούνται αποδράσεις από τα αστυνομικά τμήματα για τους συλληφθέντες.

«Αν νομίζετε ότι η αστυνομία μπορεί να το σταματήσει αυτό, δεν μπορεί. Η καταστολή μου φαίνεται το τελευταίο πράγμα για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε. Πολλοί αστυνομικοί κατανοούν τη θέση των αγροτών, συμπεριλαμβανομένου και εμένα. Η ύπαρξή τους διακυβεύεται. Γι’ αυτό πιστεύω ότι οι επαρχίες πρέπει να συζητήσουν με τους αγρότες το συντομότερο δυνατό για τις συγκεκριμένες συνέπειες».

Τα μέτρα για τη μείωση αερίων του αζώτου

Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να υλοποιήσει την δέσμευσή της προς την Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 50% σε εθνικό επίπεδο ως το 2030, καλεί τους αγρότες να προσαρμοστούν ή να αντιμετωπίσουν την προοπτική να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.



Οι υπουργοί αποκαλούν την πρόταση «αναπόφευκτη μετάβαση» που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, της γης και των υδάτων.

«Το ειλικρινές μήνυμα… είναι ότι δεν μπορούν όλοι οι αγρότες να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους», και όσοι το κάνουν θα πρέπει πιθανότατα να καλλιεργήσουν διαφορετικά, ανέφερε η κυβέρνηση πρόσφατα καθώς αποκάλυψε τους στόχους μείωσης των εκπομπών. Έτσι πολλοί αγρότες θα αναγκαστούν να σφαγιάσουν μεγάλη μερίδα των ζώων τους ή να αναστείλουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

Τα ζώα παράγουν αμμωνία στα ούρα και τα κόπρανα τους. Η κυβέρνηση στο παρελθόν είχε καλέσει τους αγρότες να χρησιμοποιούν ζωοτροφές για τα ζώα τους που περιέχουν λιγότερες πρωτεΐνες ως τρόπο μείωσης των εκπομπών αμμωνίας. Το πρόβλημα επιδεινώνεται στην Ολλανδία, η οποία εκτρέφει μεγάλο αριθμό ζώων που σε μικρές εκτάσεις γης.

Το μήνυμα του βασιλιά
Ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος-Αλέξανδρος, ανέφερε ότι η βία και ο εκφοβισμός ποτέ δεν είναι η λύση. «Τελικά πρέπει να επιστρέψουμε στο τραπέζι, πρέπει να ξεκινήσουμε ξανά τον διάλογο και να λύσουμε το πρόβλημα μαζί. Οι αγρότες είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέρος της Ολλανδίας».

  
 Ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος-Αλέξανδρος

Όταν ρωτήθηκε εάν οι αγρότες έφτασαν στο όριο του νόμου είπε: “Δεν ξέρω πού είναι το όριο. Στο τέλος πρέπει να καθίσουμε ξανά στο τραπέζι. Τελικά, το πρόβλημα του αζώτου πρέπει να λυθεί και αυτό είναι δυνατό μόνο αν καθίσουμε μαζί και βρούμε μια λύση σε αυτό το πρόβλημα».

Ο βασιλιάς τονίζει ότι οι βουλευτές και οι υπουργοί πρέπει πάντα να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. «Και όσο το δυνατόν περισσότερο, η κοινωνία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτό είναι επίσης δυνατό».

Δεν έδωσε ωστόσο ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα αν οι ταραχές αποτελούν επίθεση στο δημοκρατικό συνταγματικό πολίτευμα.

«Το να το δηλώνω τόσο βαριά με αυτόν τον τρόπο μου φαίνεται δύσκολο αυτή τη στιγμή. Αλλά και πάλι, η βία δεν είναι λύση στο πρόβλημα» , είπε.

Από την άλλη ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, όταν τα τρακτέρ συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου είπε:« οι αγρότες έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν αλλά όχι να παραβιάσουν το νόμο. Η ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα διαδήλωσης είναι ζωτικό μέρος της δημοκρατικής μας κοινωνίας και θα τα υπερασπίζομαι πάντα. Αλλά… δεν είναι αποδεκτό να δημιουργείς επικίνδυνες καταστάσεις, δεν είναι αποδεκτό να εκφοβίζεις αξιωματούχους, δεν θα το δεχτούμε ποτέ».Οι αγρότες πάντως θεωρούν ακατανόητο ότι αυτή η εκτεταμένη διαδικασία ξεκινά χωρίς προηγούμενη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική εκτίμηση των συνεπειών. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει 25 δισ. ευρώ για ένα πιο «καθαρό» περιβάλλον, αλλά δεν αναλύει τις συνέπειες του ότι θα εξαφανιστούν χιλιάδες αγροκτήματα, έγραψαν στην ιστοσελίδα τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση