GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΚΟΛΟΣΣΟΣ! Σύνδρομο Lehmann Brothers απειλεί την Γερμανία...

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση έχει περιέλθει ο γερμανικός ενεργειακός γίγαντας Uniper μετά τη μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία με δι...


Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση έχει περιέλθει ο γερμανικός ενεργειακός γίγαντας Uniper μετά τη μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία με διάφορες δικαιολογίες. Η μείωση των ροών περικόπτει και μάλιστα δραστικά το αντικείμενο της εταιρείας και προκαλεί άμεσο και οξύ πρόβλημα ρευστότητας. Τα στελέχη της Uniper εξετάζουν ακόμη και την απειλή πτώχευσης αν δεν βρεθεί λύση, που δεν μπορεί να είναι άλλη από γενναία κρατική στήριξη. Τα χρήματα του γερμανικού λαού όμως είναι πολύ δύσκολο να διατεθούν και οι αρμόδιοι υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης προτιμούν μέχρι στιγμής να «ρισκάρουν» τη σταθερότητα του ενεργειακού πυλώνα της χώρας, παρά να προχωρήσουν σε αθρόα και βεβαίως σωτήρια χρηματοδότηση.

Ο ενεργειακός κολοσσός Uniper όμως, φαίνεται ότι δεν μπορεί να περιμένει. Δεν έχει τον χρόνο. Έχει ξεκινήσει λοιπόν συνομιλίες και με την κυβέρνηση για να εξασφαλίσει τη λειτουργία του μέσα από κρατική στήριξη.


Από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης βασικός συνομιλητής με τα στελέχη της εταιρείας είναι ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, σε μία προσπάθεια να βρεθούν μέτρα σταθεροποίησής της «έπειτα από την απότομη αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και του μειωμένου όγκου προμήθειας από τη Ρωσία ως αποτέλεσμα του επιθετικού πολέμου της στην Ουκρανία».

Τεχνικά, στο τραπέζι βρίσκονται και μια σειρά από άλλα εργαλεία, όπως αύξηση ενός πιστωτικού ορίου, που δεν έχει ακόμη αντληθεί από το Πιστωτικό Ίδρυμα για την Αναδιάρθρωση KfW.

Την ίδια στιγμή, το πόσο στρατηγικό ρόλο διαδραματίζει η Uniper στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού σε φυσικό αέριο στη Γερμανία υπενθύμισε ο Κλάους Ντίτερ Μάουμπαχ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Κι αυτό είναι το βασικό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια των στελεχών της.
 O CEO της Uniper Κλάους-Ντίτερ Μάουμπαχ

«Η Uniper εισάγει περίπου 370 τεραβατώρες φυσικού αερίου κάθε χρόνο και έτσι προμηθεύει απευθείας πολλές βιομηχανικές εταιρείες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας», δήλωσε σε διαδικτυακή γενική συνέλευση.

«Ο όγκος αυτός αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 της μέσης ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Γερμανία. Η Uniper είναι επίσης ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία» διευκρίνισε.

Το τελευταίο, δηλαδή οι γεμάτες αποθήκες φυσικού αερίου μέχρι τον επόμενο χειμώνα, είναι η μεγάλη αγωνία του Ρόμπερτ Χάμπεκ.

900 εκ. ευρώ ημερήσια ζημιά

«Μπορείτε να διαπιστώσετε, ότι εξακολουθούμε να αποθηκεύουμε, ακόμη και μετά τη μείωση του φυσικού αερίου από το Nord Stream 1 κατά 60%» αναφέρθηκε σχετικά την Πέμπτη σε συνέδριο που διοργάνωσε η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung στο Μόναχο.

«Πιο συγκεκριμένα, κατά 0,3% έως 0,5% ημερησίως, που είναι περίπου το μισό από αυτό πριν από τη μείωση των ροών μέσω Nord Stream 1, αλλά παρόλα αυτά πρόκειται για σημαντικές ποσότητες. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος να κλείσει ο Nord Stream 1 συνολικά από τις 11 Ιουλίου, που έχουν προγραμματιστεί οι τακτικές εργασίες συντήρησης».

 Χάμπερκ και Σολτς διαβεβαιωσαν ότι θα στηρίξουν την Uniper

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων αυτήν τη στιγμή το αποθηκευμένο φυσικό αέριο δεν ξεπερνά το 61%, αλλά μέχρι την έναρξη της επόμενης περιόδου θέρμανσης θα πρέπει να φτάσει στο 100%.

Πώς θα γίνει αυτό;
Η Uniper λαμβάνει μόνο το 40% των συμβατικά καθορισμένων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Gazprom από τα μέσα Μαΐου, το υπόλοιπο πρέπει να το συμπληρώνει από άλλες πηγές καταβάλλοντας μεγαλύτερο τίμημα. Το πρόσθετο κόστος δεν μπορεί, προς το παρόν, να το μετακυλήσει στους πελάτες της και κατά συνέπεια στους καταναλωτές, επειδή δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι σχετικές ρυθμίσεις του πρόσφατα τροποποιημένου νόμου ενεργειακής ασφάλειας.

Ο Ίνγκο Μπέκερ, αναλυτής στην τράπεζα Kepler Cheuvreux, υπολογίζει σε 900 εκ. ευρώ την ημερήσια ζημιά της Uniper.

Πάντως, ο Χάμπερ επανειλημμένα έκανε σαφές τις περασμένες εβδομάδες, ότι θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία μια αντίστοιχη κατάσταση κατάρρευσης τύπου Lehman Brothers στον ενεργειακό τομέα.

Πηγή: AP, Deutsche Welle


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση