GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΛΛΑΓΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΩΝ! ΠΛΗΡΗΣ αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Τουρκία και Ισραήλ ανακοίνωσαν την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων και την επιστροφή των εκατέρωθεν πρεσ...



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Τουρκία και Ισραήλ ανακοίνωσαν την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων και την επιστροφή των εκατέρωθεν πρεσβευτών και γενικών προξένων στις δύο χώρες, μετά τις διαδοχικές προσπάθειες βελτίωσης των διμερών σχέσεων, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ. «Η αναβάθμιση των σχέσεων θα συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, στην επέκταση των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων, και στην ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ.

Εντύπωση προκάλεσε πως αυτή η ανακοίνωση έγινε πρώτα από το Ισραήλ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επιβεβαιώνει αργότερα την είδηση και να δηλώνει πως –παρά την πλήρη αποκατάσταση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων– η Τουρκία «δεν θα εγκαταλείψει την παλαιστινιακή υπόθεση». Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως με την πολιτική σύγκρουσης με το Ισραήλ, την οποία ξεκίνησε το 2010, και την υποστήριξη των φανατικών ισλαμικών κινημάτων στη Μέση Ανατολή είχε ανατρέψει την παραδοσιακή πολιτική της Αγκυρας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οπως τονίζουν τώρα, έπειτα από πολλά χρόνια, ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας εφαρμόζει όσα ζητούσε η αντιπολίτευση. Οι πρεσβευτές της Τουρκίας και του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ και στην Αγκυρα είχαν ανακληθεί το 2018, μετά τον θάνατο 60 Παλαιστινίων διαδηλωτών στη Γάζα.

Σημειώνεται πως στον τουρκικό Τύπο εκφράζονται απόψεις πως η αποκατάσταση των σχέσεων θα μπορούσε να βοηθήσει και στο ζήτημα της προμήθειας των F-16 από την Τουρκία. Τούρκοι αναλυτές τονίζουν πως το ισραηλινό λόμπι θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς –όπως αναφέρουν– μέχρι πρόσφατα υπήρχε συνεργασία του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ με το ισραηλινό, με αποτέλεσμα να λαμβάνονται αποφάσεις που δεν ευνοούν την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση