GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ και τραυματίες! ΞΕΣΠΑΣΕ εμφύλιος στην Βαγδάτη...

Η απόφαση του πανίσχυρου σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα αλ Σαντρ να αποχωρήσει από την πολιτική προκάλεσε εμφύλια σύρραξη στη Βαγδάτη με τους οπαδ...


Η απόφαση του πανίσχυρου σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα αλ Σαντρ να αποχωρήσει από την πολιτική προκάλεσε εμφύλια σύρραξη στη Βαγδάτη με τους οπαδούς του να βγαίνουν οπλισμένοι στους δρόμους και να συγκρούονται με σουνίτες, με σφοδρές συγκρούσεις να λαμβάνουν χώρα αυτή την ώρα σε όλη την πρωτεύουσα, αλλά και σε άλλες πόλεις.

Νωρίτερα, οι οπαδοί του Σαντρ εισέβαλαν μέσα στην φρουρούμενη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης όπου βρίσκονται όλα τα κυβερνητικά κτήρια και οι πρεσβείες και κατέλαβαν το παλάτι του Προέδρου Μπαρχάμ Σαλίχ, ο οποίος αναγκάστηκε να εκκενωθεί με ελικόπτερο, ενώ οι διαδηλωτές έκαναν μπάνια στην πισίνα του.

Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι οπλισμένες ενώ έχουν σημειωθεί εκτός από πυροβολισμούς και εκρήξεις, βομβαρδισμοί από όλμους.

«Καλούμε για μια κυβέρνηση απαλλαγμένη από τη διαφθορά… και αυτά είναι τα αιτήματα του λαού», είπε ένας διαδηλωτής έξω από το κτίριο ανάμεσα σε πλήθη διαδηλωτών που έφεραν πλακάτ με τη φωτογραφία του Σαντρ και εθνικές σημαίες.

Τουλάχιστον 15 οπαδοί του Μοκτάντα Σαντρ έχουν σκοτωθεί και 270 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν ιατρικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ιρακινή στρατιωτική διοίκηση κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, ενώ η αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση σε μια χώρα όπου το πολιτικό αδιέξοδο το οποίο προκλήθηκε μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2021 δείχνει να παίρνει νέα τροπή.

Σημειώνεται ότι εδώ και περίπου έναν χρόνο, το Ιράκ έχει βρεθεί σε αδιέξοδο αφού οι πολιτικοί δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού της χώρας. Μετά τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες πρώτο κόμμα αναδείχτηκε εκείνο του Σαντρ (αλλά μόνο με 73 έδρες σε σύνολο 329), το Ιράκ δεν έχει ούτε νέα κυβέρνηση, ούτε νέο πρόεδρο.

Για την έξοδο από την κρίση, ο Μοκτάντα Σαντρ και το Πλαίσιο Συνεργασίας συμφωνούν μόνο σε ένα σημείο: στη διεξαγωγή νέων εκλογών. Όμως ο Σαντρ επιμένει να διαλυθεί πρώτα το κοινοβούλιο, ενώ οι αντίπαλοί του θέλουν να οριστεί μια νέα κυβέρνηση.

Μετά την εισβολή στο Μέγαρο της Δημοκρατίας, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και σύμμαχος του Σαντρ Μουστάφα αλ Καζίμι ανέστειλε «μέχρι νεωτέρας» τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των αρμοδίων για την ασφάλεια στην έδρα της Στρατιωτικής Διοίκησης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν “ανησυχητικές” τις πληροφορίες για την έκρηξη της βίας που μαίνεται στη Βαγδάτη και απευθύνουν έκκληση για “ηρεμία” και “διάλογο”, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, αρμόδιος επικοινωνίας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Ο Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον δεν βλέπει επί του παρόντος την ανάγκη για εκκένωση της πρεσβείας στο Ιράκ και απομάκρυνση του προσωπικού της.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση