GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΧΤΥΠΗΜΑ και από τον Guardian! «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στήσει εκτεταμένο κύκλωμα παρακολουθήσεων...»

Συνεχίζονται τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, με τον Guardian να αναφέρεται στις τελευταίες εξελί...



Συνεχίζονται τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, με τον Guardian να αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις.

Αρχικά, το δημοσίευμα τονίζει πως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση υπερψηφίστηκε από όλη την αντιπολίτευση, την ώρα που πληθαίνουν και οι εκκλήσεις για περαιτέρω έρευνα από ευρωβουλευτές.

Ο Guardian επισημαίνει πως η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας έχει δεχθεί πιέσεις τόσο από φιλελεύθερους όσο και από αριστερούς ευρωβουλευτές, οι οποίοι πιέζουν για πραγματοποίηση διερευνητικής αποστολής στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζει μάλιστα πως οι αποκαλύψεις έχουν χαρακτηριστεί ως «η κορυφή του παγόβουνου» από την Sophie in ‘t Veld, Ολλανδή πολιτικό και εισηγήτρια στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις (PEGA).

«Οι ελληνικές αρχές, από τη μία πλευρά, ισχυρίζονται ότι είναι αθώες, οπότε δεν έχουν τίποτα να κρύψουν και από την άλλη είναι πολύ απρόθυμες να ρίξουν φως στο όλο θέμα», είπε. «Και μέχρι στιγμής όλες οι κινήσεις τους κατά το τελευταίο έτος ήταν έτσι ώστε να καλύψουν τα πράγματα», πρόσθεσε η ίδια.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως την Τρίτη αναμένεται η 38μελης επιτροπή να εξετάσει την υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς θα πραγματοποιηθεί η πρώτη από τις δύο ακροάσεις τη συγκεκριμένη εβδομάδα για το θέμα.

Αφού παραθέτει συνοπτικά το ιστορικό της υπόθεσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, το κινητό του οποίου είχε μολυνθεί και με το λογισμικό Predator, το βρετανικό μέσο κάνει λόγο για σκάνδαλο που αυξάνει της πιθανότητες πολιτικής αναταραχής, εν μέσω εκκλήσεων για παραίτηση του πρωθυπουργού, κι ενώ οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το επόμενο έτος. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει βέβαια πως δεν γνώριζε τίποτα, αποδεχόμενος όμως ότι η παρακολούθηση του πολιτικού του αντιπάλου ήταν λανθασμένη, όπως σημειώνεται.

Ωστόσο ο Guardian αναφέρεται και στις δηλώσεις που είχε κάνει ο πρωθυπουργός, για «σκοτεινές δυνάμεις» που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα. «Με το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και τις οικονομικές ανησυχίες να βρίσκονται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης, αξιωματούχοι επιμένουν ότι οι αποκαλύψεις ελάχιστα μπορούν να μειώσουν τη δημοτικότητα της κυβέρνησης», τονίζεται επίσης.

Όσον αφορά το Predator, το ίδιο μέσο αναφέρεται στη σχετικά ανάλυση της Google, σύμφωνα με την οποία το συγκεκριμένο λογισμικό είχε χρησιμοποιηθεί από «κυβερνητικούς φορείς» και στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση απορρίπτει πως το χρησιμοποιεί, την ώρα που η Intellexa, η εταιρεία που το κατασκευάζει, έχει έδρα την Αθήνα.

Αφού επισημαίνει πως μια από τις πρώτες κινήσεις του Μητσοτάκη ήταν να θέσει την ΕΥΠ υπό την αιγίδα του, ο Guardian γράφει πως «η επιτήρηση δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα νέο χαρακτηριστικό του ελληνικού κράτους, όπου οι μνήμες τέτοιων πρακτικών κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας του 1967-74 δεν έχουν ακόμη ξεθωριάσει μεταξύ της παλαιότερης γενιάς».

Μπορεί οι υποκλοπές να αυξήθηκαν και επί ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ωστόσο ο αριθμός των υποκλοπών για λόγους «εθνικής ασφάλειας» φέρεται να έχει εκτοξευθεί με την ανάληψη των καθηκόντων του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως γράφει.

«Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αποκαλύψεις», δήλωσε από την πλευρά του ο Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχει και στην Επιτροπή PEGA. «Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα μου θυμίζει την τακτική που ακολουθεί η Στάζι στην Ανατολική Γερμανία. Ο στόχος του Μητσοτάκη ήταν ο πλήρης έλεγχος και υπό την αρμοδιότητά του η επιτήρηση διευρύνθηκε και έγινε εξαιρετικά συστηματική».


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση