GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ να γίνει βασιλιάς και... ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ της Σκότλαντ Γιάρντ για σκάνδαλο στο ίδρυμα του Καρόλου!

Σαουδάραβας κροίσος κατέβαλε μεγάλα ποσά ως δωρεές σε φιλανθρωπικό ίδρυμα του νέου βασιλιά, με αντάλλαγμα την βρετανική υπηκοότητα και τον τ...


Σαουδάραβας κροίσος κατέβαλε μεγάλα ποσά ως δωρεές σε φιλανθρωπικό ίδρυμα του νέου βασιλιά, με αντάλλαγμα την βρετανική υπηκοότητα και τον τίτλο του Ιππότη 

Σε οικονομικό σκάνδαλο εμπλέκεται ένα από τα φιλανθρωπικά του ιδρύματα του βασιλιά Καρόλου Γ’. Μάλιστα, το μέγεθος της σοβαρότητας του εν λόγω σκανδάλου ερευνάται από την Μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου.

Σύμφωνα με την Σκότλαντ Γιαρντ, αστυνομικοί προχώρησαν στην ανάκριση δύο αντρών, ενός γύρω στα 50 και ενός άλλου περίπου 40 ετών, οι οποίοι σχετίζονται με το σκάνδαλο στο ίδρυμα «The Prince’s Foundation», που έχει την έδρα του στο Dumfries House, στη Σκωτία.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά από καταγγελίες που έλαβε η Μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο 52χρονος Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος Μαχφούζ Μαρέι Μουμπάρακ Μπιν Μαχφούζ κατέβαλε πολλές χιλιάδες λίρες Αγγλίας στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του τότε πρίγκιπα της Ουαλίας, αφού άτομα από το στενό περιβάλλον του Καρόλου τον είχαν διαβεβαιώσει πως θα λάβει την βρετανική υπηκοότητα και τον τίτλο του Ιππότη.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, παραιτήθηκε από την θέση του στο ίδρυμα ο Μάικλ Φόσετ, έμπιστος συνεργάτης του πρωτότοκου γιου της βασίλισσας Ελισάβετ, καθώς δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο τον παρουσίαζαν ως τον άνθρωπο που είχε υποσχεθεί στον Σαουδάραβα κροίσο πως θα γίνει Βρετανός υπήκοος και θα τιμηθεί με τον τίτλο του Ιππότη.

Τότε, η επίσημη κατοικία του πρίγκιπα της Ουαλίας, το Κλάρενς Χάουζ είχε βγάλει ανακοίνωση, μέσα από την οποία έκανε γνωστό πως ο τότε διάδοχος του θρόνου δεν γνώριζε τίποτα για την σχέση του Σαουδάραβα με το ίδρυμα του, δείχνοντας έτσι ως «ιθύνοντα νου» τον μέχρι πρότινος στενό συνεργάτη του, τον Μάικλ Φόσετ.

Εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ δήλωσε στον βρετανικό Τύπο για την υπόθεση: «Την Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου, η αστυνομία ανέκρινε έναν άντρα ηλικίας γύρω στα 50 και έναν άντρα γύρω στα 40 για παράβαση της «Πράξης 1925″. Η έρευνα συνεχίζεται και δεν θα προβούμε σε σχολιασμούς κατά την πρόοδό της». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, δεν έχει γίνει καμία σύλληψη που να σχετίζεται με την έρευνα της υπόθεσης.
 
Ο βασιλιάς Κάρολος έχρισε ιππότη τον Σαουδάραβα κροίσο σε στενό κύκλο
Οι καταγγελίες πως το ίδρυμα του νέου βασιλιά Κάρολου Γ’ εμπλέκεται σε σκάνδαλο εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο στην εφημερίδα «The Sunday Times» και η Σκότλαντ Γιαρντ ξεκίνησε έρευνα, μετά και την επιμονή του πρώην βουλευτή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νόρμαν Μπέικερ.

Ο τότε πρίγκιπας της Ουαλίας δήλωσε παντελή άγνοια για την υπόθεση, αν και ήταν εκείνος που είχε χρίσει Ιππότη τον Σαουδάραβα κροίσο σε ιδιωτική τελετή στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Τον περασμένο Φεβρουάριο διετάχθη πλήρης έρευνα για πιθανές παραβάσεις της «Πράξης απόδοσης τιμών 1925» ενώ δεν αποκλείστηκε η πιθανότητα να εξεταστεί από την αστυνομία και ο Βρετανός γαλαζοαίματος. Το περασμένο έτος η Σου Μπρους, επικεφαλής του «The Prince’s Foundation», χαρακτήρισε την πρόσφατη κρίση στην οποία περιήλθε το βασιλικό ίδρυμα ως «δύσκολο κεφάλαιο» και ανέφερε ότι «»διδασκόμαστε από τα μαθήματα», ώστε να καταστεί βέβαιο πως η φιλανθρωπική οργάνωση ενεργεί με την μέγιστη εντιμότητα και ακεραιότητα»

Η τελετή απονομής του τίτλου του Ιππότη στον Σαουδάραβα επιχειρηματία έγινε από τον Κάρολο το 2016. Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ενώ κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 30 τέτοιες τελετές στην αίθουσα Χορού (Ballroom) στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, η συγκεκριμένη τελετή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Blue Drawing Room του παλατιού, στην οποία, συνήθως, γίνονται δεκτοί οι αρχηγοί κρατών. Στην εν λόγω τελετή, εκτός από τον τότε πρίγκιπα της Ουαλίας, το «παρών» είχαν δώσει η δούκισσα της Κορνουάλης, τα αδέλφια του Μαχφούζ, ο έφηβος γιος του, ένας σύμβουλός του και ένας φωτογράφος.

Η «προσφορά» του Σαουδάραβα στον πρίγκιπα Χάρι
Σύμφωνα με emails, που έφερε στην δημοσιότητα η εφημερίδα The Times, ο Μαχφούζ είχε προσπαθήσει να προσεγγίσει και τον πρίγκιπα Χάρι το 2014. Ο Σαουδάραβας κροίσος υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει δωρεά, ύψους ενός εκατομμυρίου λιρών Αγγλίας, στην φιλανθρωπική οργάνωση του πρίγκιπα, Sentebale. Πρόκειται για μια οργάνωση που ίδρυσε ο Χάρι το 2006 σε συνεργασία με τον πρίγκιπα Seeiso του Λεσότο, για την υποστήριξη παιδιών και εφήβων της φτωχής αφρικανικής χώρας, που πάσχουν από HIV.

Όμως, αν και η προσφορά του Σαουδάραβα φάνηκε εξαιρετικά γενναιόδωρη, οι συνεργάτες του πρίγκιπα Χάρι την θεώρησαν «ύποπτη», όταν ο Μαχφούζ έθεσε όρο για να προχωρήσει στη δωρεά, να τον επισκεφθεί ο Βρετανός γαλαζοαίματος στην Σαουδική Αραβία και μάλιστα, οι δυο τους να έχουν άμεσα μια τετ – α- τετ συνάντηση. Οι σύμβουλοι του Χάρι εκτίμησαν πως οι προθέσεις του Μαχφούζ δεν ήταν αθώες, αλλά ήθελε με την δωρεά του να έχει πρόσβαση στην βασιλική οικογένεια. Εκπρόσωπος του Μαχφούζ επέμενε κατά την επικοινωνία που είχε με τους συνεργάτες του Χάρι, πως ο πρίγκιπας Κάρολος του είχε προτείνει την επίσκεψη του μικρότερου γιου του στη Σαουδική Αραβία σε εκδήλωση στο παλάτι Κλάρενς Χάουζ. Τελικά, ο Χάρι δεν αποδέχθηκε την πρόταση και έχασε την δωρεά από τον Μαχφούζ, ο οποίος αντί για ένα εκατομμύριο λίρες, πρόσφερε στην Sentebale 50.000 λίρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση