GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΝΑΤΟ! Η ΣΟΥΗΔΙΑ ξεμπλοκάρει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία...

Η άρση αυτών των περιορισμών ήταν ένας από τους όρους που είχαν τεθεί από την Άγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.    Μετά την υποψη...


Η άρση αυτών των περιορισμών ήταν ένας από τους όρους που είχαν τεθεί από την Άγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.   

Μετά την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία επέτρεψε εκ νέου τις εξαγωγές όπλων και πολεμικού υλικού στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική αρχή που είναι αρμοδια για τις στρατιωτικές εξαγωγές.

Από τους όρους που έθετε η Τουρκία

Η άρση αυτών των περιορισμών ήταν ένας από τους όρους που είχαν τεθεί από την Άγκυρα για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία – μια ένταξη η οποία θα πρέπει να λάβει απαραιτήτως την έγκριση της Τουρκίας.

Η υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η οποία ανακοινώθηκε το Μάιο μαζί με εκείνη της γειτονικής της Φινλανδίας, «επιτρέπει την εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού προς άλλες χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων η Τουρκία», εξηγεί σε ανακοίνωσή της η Επιθεώρηση Στρατηγικών Προϊόντων (ISP).

Οι εξαγωγές όπλων είχαν μπλοκάρει από το 2019

Η Σουηδία είχε μπλοκάρει το 2019 τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία μετά την τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία και έκτοτε δεν είχε γίνει καμιά τέτοια εξαγωγή.

Η ISP διευκρινίζει πως ενέκρινε κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο εξαγωγές στρατιωτικού χαρακτήρια προς την Τουρκία, οι οποίες αφορούν «ηλεκτρονικό υλικό», «λογισμικά» και «τεχνική υποστήριξη». Δεν αποκάλυψε ποιες εταιρείες ή συγκεκριμένα προϊόντα αφορούν οι εξαγωγές αυτές, επικαλούμενη τον εμπιστευτικό χαρακτήρα τους.

Μέχρι σήμερα, 28 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ -από τα 30 συνολικά- έχουν επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Μόνο τα κοινοβούλια της Ουγγαρίας και της Τουρκίας δεν έχουν δώσει ακόμη την τελική έγκρισή τους.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση