GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΝΑΜΙΞΗ!» Η ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ απέλασε την πρεσβευτή της Ευρ. Ενωσης...

Η πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Νικαράγουα ενημερώθηκε για την άμεσα επικείμενη απέλασή της, μεταδίδουν διπλωματικές πηγές, αναφέροντ...Η πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Νικαράγουα ενημερώθηκε για την άμεσα επικείμενη απέλασή της, μεταδίδουν διπλωματικές πηγές, αναφέροντας ότι η Μανάγουα εξοργίστηκε από την απαίτηση των Βρυξελλών ν΄ «αποκασταθεί η δημοκρατία» στη χώρα.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουας, Ντένις Μονκάδα, ενημέρωσε χθες Τετάρτη το απόγευμα για την άμεσα επικείμενη απέλασή της την πρεσβευτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Μπετίνα Μούσαϊτ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Twitter), σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

«Ανεπιθύμητο πρόσωπο»
Η κυρία Μούσαϊτ, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της στη Μανάγουα τον Οκτώβριο του 2021, εκλήθη στο νικαραγουανό ΥΠΕΞ, όπου της αναγνώστηκε η ειδοποίηση της απέλασής της από τον κ. Μονκάδα, σύμφωνα με μια από τις πηγές.

Μέσα ενημέρωσης που δημοσιεύουν στο διαδίκτυο από την Κόστα Ρίκα, όπου έχουν εξοριστεί, ανέφεραν νωρίτερα χθες πως αναμενόταν άμεσα η απέλαση της πρεσβευτού, που επρόκειτο να κηρυχθεί persona non grata («ανεπιθύμητο πρόσωπο») από τις αρχές στη Μανάγουα.

Κατά πληροφορίες του 100% Noticias, ο νικαραγουανός υπουργός Εξωτερικών ήδη «ενημέρωσε την έδρα τις Ευρωπαϊκής Ενωσης (στις Βρυξέλλες) ότι η πρεσβευτής της κηρύχθηκε persona non grata».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η δήλωση του αντιπροσώπου της ΕΕ τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη με την οποία απαίτησε η κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα να «αποκαταστήσει τη δημοκρατία» προκάλεσε οργή στη Μανάγουα.

Επισήμως, ούτε η γραμματεία Τύπου της κυβέρνησης Ορτέγα ούτε το υπουργείο Εξωτερικών έχουν ανακοινώσει την κίνηση αυτή.

«Ανάμιξη» της ΕΕ

Σύμφωνα με το 100% Noticias, η νικαραγουανή κυβέρνηση έκανε λόγο για «ανάμιξη» της ΕΕ στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και «έλλειψη σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας» του κράτους της κεντρικής Αμερικής από τις Βρυξέλλες.

Η απέλαση της διπλωμάτιδος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ακολουθεί εκείνη του αποστολικού νούντσιου Βάλντεμαρ Σόμερταγκ πριν επτά μήνες. Το Βατικανό έκανε λόγο τότε για «ακατανόητη» απόφαση της κυβέρνησης Ορτέγα.

Η ΕΕ, όπως και οι ΗΠΑ, έχουν προχωρήσει επανειλημμένα στην επιβολή κυρώσεων στη Νικαράγουα και σε προσωπικότητες που συνδέονται με την κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κάνοντας λόγο για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι Βρυξέλλες απαιτούν εξάλλου την απελευθέρωση των 200 και πλέον αντιπολιτευόμενων που βρίσκονται στις φυλακές, συμπεριλαμβανομένων επτά δυνητικών υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές του 2021.

Ο Ντανιέλ Ορτέγα επανεξελέγη για τέταρτη θητεία στις εκλογές αυτές, πρακτικά χωρίς αντίπαλο, με απόντες όλους τους ανταγωνιστές του με απήχηση, αφού είχαν είτε συλληφθεί ή εξοριστεί.
Χαρακτηρίζεται «δικτάτορας»

Τον Ιούνιο, η Μανάγουα απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα για να αναλάβει το πόστο του στον Ούγο Ροδρίγκες, τον διορισμένο πρεσβευτή των ΗΠΑ, κατηγορώντας τον επίσης για την «ανάμιξή» του στις εσωτερικές υποθέσεις της Νικαράγουας.

Ο ηγέτης των σαντινιστών ανταρτών που ανέτρεψαν τη δικτατορία των Σομόσα, ο οποίος επέστρεψε στην προεδρία το 2007, χαρακτηρίζεται «δικτάτορας» από επικριτές του, ανάμεσά τους πρώην συντρόφους του στα όπλα.

Μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν το 2018 με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του κ. Ορτέγα, 76 ετών, καταπνίγηκαν στο αίμα, με τουλάχιστον 355 νεκρούς σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων 22 αστυνομικών, σύμφωνα με τις αρχές που χαρακτήρισαν αμερικανοκίνητη απόπειρα πραξικοπήματος με την υποστήριξη της καθολικής εκκλησίας την εξέγερση εκείνη.
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση