GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΓΝΩΡΙΖΑΝ! ΑΝΟΙΞΕ ο «ασκός του Αιόλου» για την «Κιβωτό του Κόσμου»...

Δικαστική έρευνα σε βάθος, ξεκινάει άμεσα, μετά από τις σοκαριστικές καταγγελίες που είδαν το «φως» της δημοσιότητας αναφορικά με τα περιστα...


Δικαστική έρευνα σε βάθος, ξεκινάει άμεσα, μετά από τις σοκαριστικές καταγγελίες που είδαν το «φως» της δημοσιότητας αναφορικά με τα περιστατικά κακοποίησης που είχαν ως θύματα ανήλικους, οι οποίοι φιλοξενούνταν στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Ο «ασκός του Αιόλου» για την «Κιβωτό του Κόσμου» άνοιξε, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. ερευνά τρεις υποθέσεις ασέλγειας, σε βάρος δύο ενήλικων και ενός ανήλικου αγοριού που φιλοξενούνται από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Το «κουβάρι» των αποκαλύψεων για τις κακοποιήσεις και τις βιαιοπραγίες ξεκίνησε να «ξετυλίγεται» όταν ένας 19χρονος, πήγε την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και κατέθεσε πως πρόσωπο το οποίο υπηρετεί στην Κιβωτό ασελγούσε σε βάρος του από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022. Επίσης ότι του συμπεριφερόταν με υποτιμητικό και εξευτελιστικό τρόπο, τον υποχρέωσε να σταματήσει το σχολείο προκειμένου να εργάζεται και τον εκβίαζε να μην μιλήσει ώστε να τον έχει πάντα κοντά του. Σε διαφορετική περίπτωση τον απειλούσε ότι θα έκοβε το επίδομα της ανήμπορης μητέρας του και θα έχανε τη δουλειά του ο μεγαλύτερος αδερφός του.


«Δεν ξέραμε τίποτα, δεν είχαμε ακούσει τίποτα». Αυτή είναι η γραμμή που ακολουθεί από το απόγευμα της Πέμπτης η «Κιβωτός του Κόσμου» μετά τις σοβαρότατες καταγγελίες για κακοποίηση και ασέλγεια σε βάρος παιδιών που φιλοξενούνταν στο ίδρυμα. Αυτή ήταν και η γραμμή που κράτησε σήμερα ο ιδρυτής της «Κιβωτού», πατέρας Αντώνιος, σε συνέντευξη του στον Alpha και στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου.

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η «Κιβωτός του Κόσμου» και ήξερε και είχε ακούσει. Από τον Αύγουστο είχε γνώση για τις καταγγελίες περί κακοποίησης παιδιών στην δομή του Βόλου, τις οποίες αποκάλυψε μέσω Facebook ο Χρόνης Χλίτσιος –πρώην εργαζόμενος σε αυτήν- και είχε μάλιστα εκδώσει και ανακοίνωση με την οποία τις διέψευδε. 
Με την σφραγίδα της οργάνωσης και ημερομηνία 23 Αυγούστου, η «Κιβωτός» απάντησε στις καταγγελίες του παιδαγωγού Χρόνη Χλίτσιου, ο οποίος κατέθεσε στην ασφάλεια Βόλου ότι στη δομή γίνονταν κακοποιήσεις παιδιών. 

Ο 19χρονος αποκάλυψε ακόμη στην κατάθεσή του ότι και άλλα παιδιά της δομής κλειδώνονταν στα δωμάτια τους και τιμωρούνταν με ξυλοδαρμούς, ενώ αναφορικά με το άτομο που έδινε τις εντολές για τους ξυλοδαρμούς, κατήγγειλε στους αστυνομικούς ότι είναι ο άνδρας που φέρεται να ασέλγησε σε βάρος του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές πρόκειται για προβεβλημένο στέλεχος της ΜΚΟ, για τον οποίο γίνεται έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν ευσταθούν οι καταγγελίες πως είχε κακοποιήσει σεξουαλικά κι άλλα αγόρια σε δομές που διατηρεί η Κιβωτός του Κόσμου. Μετά την πρώτη καταγγελία που έγινε στον Συνήγορο του Πολίτη, η εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική έρευνα, για το συγκεκριμένο άτομο καθώς σύμφωνα με τα ίδιες πηγές, πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κάνουν λόγο για μια ακόμη καταγγελία, για περιστατικό στη Χίο και πάλι για το 2021.

Στην προαναφερθείσα καταγγελία, ο καταγγέλλων που φιλοξενείτο στην εν λόγω δομή της Χίου, είχε μπει σε δωμάτιο και είχε δει τον καταγγελλόμενο να επιδίδεται σε σεξουαλικές πράξεις με νεαρό αγόρι. Παρά το γεγονός πως το κατήγγειλε στην αστυνομία, η υπόθεση δεν προχώρησε περεταίρω καθώς το θύμα αρνήθηκε να δώσει κατάθεση.

Νέες καταγγελίες και μαρτυρίες που σοκάρουν
Μετά την κατάθεση του 19χρονου, καθημερινά «ανοίγουν στόματα» και έρχονται στην επιφάνεια νέες καταγγελίες και μαρτυρίες που σοκάρουν για τα τεκταινόμενα στην Κιβωτό του Κόσμου από ενηλίκους που έχουν μεγαλώσει και έχουν φύγει πλέον από τις δομές της.

Μιλούν ανοιχτά, καταγγέλλοντας παρενόχληση, κακοποίηση, εκμετάλλευση, πολύ ξύλο αλλά και πολύμηνες τιμωρίες, εντός της «Κιβωτού του Κόσμου». Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε η Καθημερινή, ένας 27χρονος, περιέγραψε πως άτομο που δούλευε στη δομή είχε πάει σε διαμέρισμα όπου κρατούνταν απομονωμένος, είχε ξαπλώσει δίπλα του και είχε βάλει το χέρι του στα γεννητικά όργανα του.

Στην ερώτηση «τι κάνεις», απάντησε «θα σου αρέσει». Ο νεαρός τον χαστούκισε και ο άνδρας έφυγε. Όταν το συζήτησε με φίλο του, είχε κι εκείνος παρόμοια εμπειρία, αλλά φοβήθηκαν να το καταγγείλουν. «Την προηγούμενη χρονιά από το περιστατικό βρισκόμασταν στην κατασκήνωση στη Ραφήνα και ο βοηθός του ομαδάρχη είχε κατηγορήσει τον ίδιο άνθρωπο για ασέλγεια. Τον έβγαλαν τρελό», τόνισε ο 27χρονος.

Αν και αρχικά η Κιβωτός του Κόσμου λέει πως έμοιαζε παράδεισος, σύντομα τα πράγματα άλλαξαν. «Μας έβαζαν τιμωρία για το παραμικρό», λέει στην Καθημερινή, παραδεχόμενος πως ήταν ατίθασο παιδί. Οι τιμωρίες (απομόνωση, αποκλεισμός από δραστηριότητες, κουβάλημα) έμπαιναν «αν αντιμιλούσες, αν νευρίαζες κάποιον υπεύθυνο, αν σου ξέφευγε βρισιά, αν δεν έκανες τα μαθήματα, αν πονούσε η μέση σου και δεν μπορούσες να δουλέψεις».

Ήταν 14 ετών όταν πήγε στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στον Κολωνό. Οι δουλειές, λέει, ήταν καθημερινές. Καθάριζαν τουαλέτες και αποθήκες, κουβαλούσαν ψυγεία, έπλεναν, τακτοποιούσαν τρόφιμα και τους άλλαζαν ετικέτες γιατί, όπως λέει, τους ζητούσαν να μη φαίνεται ότι κάποια προϊόντα που δώριζαν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, ήταν ληγμένα!

Ένα καλοκαίρι, καταγγέλλει ο 27χρονος, παρέμεινε μαζί με άλλα παιδιά, επί τρεις μήνες, σε ένα διαμέρισμα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ο μόνος λόγος για τον οποίο έβγαιναν από το σπίτι ήταν για να πάνε για δουλειά σε ένα χωράφι στην Αττική. «Τα χέρια μας είχαν γεμίσει φουσκάλες, δεν μας λυπόντουσαν, μας έδιναν μόνο πέντε λεπτά διάλειμμα».

Μια ακόμη καταγγελία απάνθρωπης συμπεριφοράς, έρχεται δια στόματος νεαρής γυναίκας που έζησε για έξι χρόνια στην «Κιβωτό του Κόσμου» σε δομή της Χίου. «Μας κλείδωναν για μήνες, δεν μας τάιζαν, μας έβαζαν τιμωρία στον τοίχο με το ένα πόδι ψηλά» αναφέρει η κοπέλα, που πήγε σε δομή στα επτά της χρόνια, επισημαίνοντας ότι μαζί με άλλα παιδιά τους έβγαζαν μέσα στον ήλιο για να μαζεύουν κουκουνάρια. «Δεν τους ένοιαζε η ηλικία, δουλεύαμε μες τον ήλιο. Μας έδιναν 2 ευρώ τη μέρα και για να φάμε παίρναμε άδεια», λέει χαρακτηριστικά.

Μια ακόμη κοπέλα, η 20χρονη τώρα Σοφία, που έζησε σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Ήπειρο από τα 12 έως τα 18 της χρόνια, εξιστόρησε στην Καθημερινή τις δικές της εμπειρίες μιλώντας για πολύμηνες τιμωρίες. Ένα καλοκαίρι, λέει χαρακτηριστικά, μαζί με άλλα κορίτσια που είχαν επίσης τιμωρηθεί, τους επιτρεπόταν να βγαίνουν από το δωμάτιο μόνο για να καθαρίζουν τις τουαλέτες και να βοηθούν τη μαγείρισσα, ενώ τις άφηναν να κάνουν διάλειμμα μόνο για να πάνε τουαλέτα για τη σωματική τους ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση