GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΚΟΝΤΡΕΣ στον ΣΥΡΙΖΑ! ΗΤΤΗΘΗΚΕ ο Σπίρτζης από τον Σκουρλέτη...

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια της κόντρας.  Και αναβίωσε  στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όπου ο Αλέξης Τσίπρας έθεσ...


Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια της κόντρας.  Και αναβίωσε  στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όπου ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τις βάσεις για να «γκαζώσει» το κόμμα του ενόψει κάλπης και με την συγκρότηση των ψηφοδελτίων, τουλάχιστον του βασικού κορμού τους.

Πρωταγωνιστές ήταν δύο πρόσωπα που εκφράζουν και διαφορετικά εσωτερικά ρεύματα. Ο εκ της Κίνησης Μελών Χρήστος Σπίρτζης, υπεύθυνος και για την ΤΑ και ο εκ της Ομπρέλας Πάνος Σκουρλέτης που υπήρξε ο υπεύθυνος για το εν λόγω ακανθώδες πεδίο ως τέως γραμματέας της ΚΕ στην μάχη του 2019.

Η αντίδραση της Ομπρέλας

Το μεταξύ τους μπρα ντε φερ είχε ως αιτία το γεγονός πως από την μεριά Ομπρέλας και Σκουρλέτη, δεν άρεσε πως στο δίκτυο των 130 προσώπων του ΣΥΡΙΖΑ που θα έχουν την ευθύνη για την μάχη σε δήμους και περιφέρειες ανά την Ελλάδα, διαμορφώνεται ένα «παρα- όργανο» που δεν θα λογοδοτεί πουθενά και που θα παρακάμπτει, όπως λένε οι της Ομπρέλας, το κόμμα. Έτσι ο Σκουρλέτης πρότεινε να συμμετέχουν στο δίκτυο των 130 στελεχών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – ήταν και απόφαση της ΚΕ του κόμματος- και οι υπεύθυνοι για την ΤΑ από κάθε νομαρχιακή οργάνωση.

«Ήταν ένα ελάχιστο θεσμικό κομματικό αντίβαρο», έλεγε μετά κορυφαίο στέλεχος που πρόσκειται στην άποψη της Ομπρέλας. Το θέμα για τους παριστάμενους από την άλλη δεν είχε τόσο πολιτική βαρύτητα.
 
Και η πρόταση Σκουρλέτη πέρασε με την συμφωνία όλων αν και υπήρξε και ελαφρό τζαρτζάρισμα με τον Σπίρτζη. Θύμισε όμως πως η κόντρα αυτή έχει βάθος και δεν οριοθετείται στο προσωπικό.

Για παράδειγμα από την μεριά των προεδρικών για καιρό μετά το 2019 αποδίδονταν ευθύνες στον Σκουρλέτη για την χαμηλή επίδοση σε δήμους και περιφέρειες αν και η άλλη πλευρά συνεχώς υπενθυμίζει πως και τότε υπήρξε καλή καταγραφή δυνάμεων στην Ελλάδα (55 υποψήφιοι που εκλέχθηκαν είχαν υποστηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019). Οι πιο πασοκογενείς κατηγορούσαν πως «υπήρξαν θυρωροί στα ανοίγματα του κόμματος».

Η αγωνία
Από την πλευρά της Ομπρέλας υπάρχει η πιο διαρκής και δομική αγωνία για το σπάσιμο της «δεξιάς ηγεμονίας» στην ΤΑ. Πολλά στελέχη της εξάλλου επαναλαμβάνουν την κυρίαρχη στρατηγική για τους αναπτυξιακούς οργανισμούς στους δήμους και την πλημμελή τους διαφάνεια από μεριάς κυρίως της Δεξιάς αλλά και από δημάρχους πράσινης καταβολής. Την ίδια ώρα που βλέπουν πάντα με επιφύλαξη στηρίξεις σε υποψηφίους «χωρίς πολιτικές προϋποθέσεις και με θολά ανοίγματα».

Η αποστροφή βέβαια του Αλέξη Τσίπρα στην τελευταία ΚΕ για έστω «κοκκινοπράσινους» δήμους έχει απελευθερώσει μια νέα τακτική στο πεδίο όπου αναζητούνται οι προοδευτικές συγκλίσεις όπου είναι δυνατόν.

Η Ομπρέλα προφανώς τώρα δεν θα δώσει κάποια μάχη «γραμμών» και ενόψει της εκλογικής περιόδου όπου ο Τσίπρας έχει ζητήσει παν-κινητοποίηση σε όλα τα μέτωπα. Θα καθιστά όμως σαφές όπου βρίσκει χώρο πως η συζήτηση αυτή δεν είναι τετελεσμένη.


1 σχόλιο

  1. Ως ψηφοφορος του Συριζα και χωρις να τασσομαι υπερ του ενος η του αλλου,τι χρειαζονται στο κομμα οι ομπρελλες η αλλες τασεις?δεν τους φτανει το κομμα?προφανως ο εγωισμος προηγειται !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση